Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Ma pušite kurac, koga boli kurac za to "kako" te spreče da odeš u raj kad ionako nema toga. Ajde bre dalje.
Екскомуникацијом си изопштен из цркве када се понашаш простачки и примитивно попут овог Глупог Чака, а то значи да се твоје име више не спомиње на службама и немаш приступ заједници са верницима, свештеницима и Богом, а онда немаш ни приступ исповести и причешћу. Самим тим - прж, прж у паклу!
Ne smaraj Sizife, stao ceo kviz zbog toga što lupaju glavu o ekskomunikaciji. Ajde nek postavlja neko.
Jedno je misliti to,a drugo imati činjenice sa kojima se tek onda tako može pričati.
Квиз је стао јер нема никога да се игра. Пошто сам дао најтачнији одговор, ете да ја метем једно питање: Који српски владар је држао у лудници свог брата у Љубљани? (а није био луд)
Pa to je to tako kod katolika, kod nas ides u raj nevezano od pricesca i ispovesti.
Haze то је тако и код православаца, јер ако те је надлежни владика или свештеник изопштио из цркве онда је то зато што се ниси покајао за неки веома велики грех. Пре екскомуникације иде епитимија, тј забрана до покајања, а пре епитимије иду подвизи и савети духовног оца. Па ако ниша не послушаша, нпр. склон си перверзијама, силовању, убијању итд, онда те екскомуницирају, тј искључе из Заједнице Светих, тј из Цркве. Самим тим су те искључили и из Раја, јер Рај на Земљи је Црква, односно заједница Светих. Тако да код нас не можеш у Рај другачије осим преко врлинског живота, покајања, исповести, причести и саборног живота унутар хришћанске заједнице (Црква - еклисион ако се не варам, на грчком - ``место сабора``).
А да не би смарали људе којима овакве теме сметају, вратимо се на моје питање. Ајде неко...
Ne bre ne pricam ja za exkomunikaciju vec za pricesce i ispovesti.
Sto se tice pitanja mislim da je brat Aleksandra Karadjordjevica kralja SHS.
Јесте, у античкој Грчкој је еклесија био сабор, скупштина.
Александар Карађорђевић је стрп'о брата (Ђорђа) у лудару, претпостављам онда да је у Љубљани...
Haze Погрешно је и време и место за овакву расправу, ал ајде кад већ потежеш питање, да одговорим: У раној хришћанској цркви (до 9. века) ако ниси дошао макар јендом месечно у цркву, аутоматски си био екскомунициран. после је то прешло на 1 причест месечно, да би сада ноншалантно могао да се не причестиш и по 40 година.
Без исповести нема уласка у Рај, макар по речима Христовим и делима Апостолским. Онај ко се не покаје неће ући у Царство Небеско. Покајање је иначе у свим религијама пут ка Богу или божанственом. У православљу исто тако.
Без причести такође нема уласка у Рај јер је причест лек против смрти и греха (по тумачењу СПЦ и других ПЦ). Тако да отићи у Рај без исповести и причести је као отићи на аутотрке без кола и бензина. Једно вуче друго.
C60 Тако је, ајд сад дај ти неко питање.
Луди Чак, фала за потврду, нисам био 100% сигуран.
Морам да идем, не могу да чекам одговор, нек преузме ко први постави питање :)
e jebi se ti Cace, bolje da lupa ceo kviz glavu nego da postavljam pitanje kad je bio Kosovski boj
inace, poenta u ekskomunikaciji tj to znaci da ti je zabranjeno pricesce
Ja sam svejedno pre ovog c60 rekao samo je on priznajem potpunije odgovorio jer je naveo i ime strpanog, da postavim onda ja
Давид Грешка друже, поента у екскомуникацији је потпуно искључење из Црквене Заједнице, а не забрана причешћа. Епитимија је удаљавање од причешћа, али не и удаљавање од Црквене Заједнице.
Haze Над црнцима. Јел тако беше? Првни немачки конц логор (то су видели од Енглеза)
Није грешка то је главна ствар која се постиже изопштавањем такозваним, забрањено ти је да се причестиш, бар је мени тако објаснила професорка на факултету.
Nisu crnci u pitanju, inace uopste se ne radi o koncentracionom logoru.
Давид Проверио сам и извињавам се - ј Под појмом екскомуникација се подразумевају две казне - интердикт, блажа казна (епитимија код нас) и анатема строжија (потпуно искључење). Ајд сад...