Napravio ju je covek za koga su tvrdili da je bio piroman i ludak dok je on sebe smatrao velikim umetnikom. Bila je toliko luksuzna i ogromna da je zauizmala citav jedan deo tada jednog od najvecih gradova na svetu, u jednoj od dvorana je po predanju postojao planetarijum (sa heliocentricnim sistemom). Posle smrti onoga ko ju je napravio brzo ju je zatrpala zemlja, a danas se na nekadasnjem podrucju iste nalazi jedan od najvecih simbola drevnoga sveta. Ime joj je?
Pa da Koloseum je dobio ime po ogromnoj statui samog Nerona koja je bila deo tog komplexa iznad koga se danas nalazi i sam Flavijanski amfiteatar, ali pitanje je kako se zvao taj komplex?
Nek postavlja ko hoće.
Aj ja ću opet. Koje godine je ukinuto Sveto Rimsko carstvo nemačkog naroda i od strane koga?
Ukinuo ga je Napoleon, 1804. ili 1806. tako nešto.
1806. godine. Ko je nasledio Karla Velikog?
Ona trojica sinova, podelio carstvo na 3 dela - Nemačku, Lotaringiju i Francusku.
Aj ti pitaj neko pitanje.
Nek da neko imena ovih sinova, pa nek postavlja.
da se jedan mozda nije zvao Lotar?
Jes valjda, Lotar, Luj je bio mislim za Francusku i za Nemačku ne znam.
Lotar valjda za Nemacku, on je preuzeo titulu cara jedini koliko me pamcenje sluzi.
Lotar, onaj Ćelavi, mislim da se isto zvao Karlo iiii neka bidne Luj za Francuze. Jebemtilebac, koliko sam pozaboravljao neke osnovne podatke!
Jedan je bio Karlo, cinimi se.
Tačnije, naslednik Svetog Rimskog cara bio je LUj I.
Ajde kad niko nece ja cu jedno interesantno.
Piroman i ludak je Neron i smatrao je sebe velikim umetnikom. Jesam li u pravu?
To da je bio piroman i ludak je vec diskutabilno, ali je vrlo verovatno, ali u svakom slucaju nije odgovor na moje pitanje.
Koloseum
Pa da Koloseum je dobio ime po ogromnoj statui samog Nerona koja je bila deo tog komplexa iznad koga se danas nalazi i sam Flavijanski amfiteatar, ali pitanje je kako se zvao taj komplex?
Circus Maximus.
Ma kakav crni Circus Maximus, on je bio izmedju Palatina i Aventina i nema veze sa ovim, Neron je napravio gradjevinu to smo utvrdili.