Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Па јес, ал тај однос има име, сећам се да је то била једина ствар коју сам умео да бекнем на часу и овај ми дао 5, а и било је на неком квизу недавно.
Vazala mog vazal jeste meni vaza, Haze, jer postoji nešto u srednjem veku što se zove Lijež omaž. To ti je kada se tvoj gospodar zakune nekome na vernost, a ti onda moraš da slušaš i njega.
Несам чуо за ово...
Znas i sam da se ne bavim srednjim vekom, ali se dobro secam da su mi i u osnovnoj skoli i u srednjoj govorili da vazal mog vazala nije moj vazal, a imao sam odlicne profesore istorije, inace daj mi neki link gde mogu nesto da procitam o tom tvom francuskom izrazu.
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/339937/liege Evo ti link, to objašnjava. A ti jesi Haze u pravu. Do 13. veka, vazal mog vazala nije bio moj vazal, pa su se Francuzi dosetili jer su imali vojno slabe kraljeve i tako stvorili lijež omaž. Reč lijež ide iz nemačke ledig-voditi.
Па тај рад, как се зове тај однос?
Pa dobro to je vec kasni srednji vek u pitanju i koliko se vidim vise se radi o ekonomskoj strani nego o prikupljanju vojske i ratovanje za nekog i pod necijom direktnom komandom.
U svakom slucaju ne znam da li uopste postoji neki drugi izraz sem ovog lijez, verovatno je to u pitanju.
Ал сам га задао...јел се предајете па да пишем одговор?
Хијерархијски вазалитет ? Вазал не одговара владару...
ЕДИТ : Ако је тачно, дај нека пита неко други..
Aj piši Džordi.
Јок Тришо... Валвазор, или вавасор, зависи од изговора... ајте, постављајте.
Ajde kad niko nece...
Svi su Nemci?
Pa sad za jedan tim reci da je Nemac bas i nije tacno, mada ima veze sa Nemcima.
Хуго Бос је правио нацистима униформе, Вагнер им је био обавезна музичка лектира, а Шалке... им је био главни начин зараде у кладионици ?
Pa zajednička im je Nemačka. Dopada mi se ovo sa kladžom.
Ajde Triso blizu si odgovoricu ,naime zajednicki im je Hitler. Hitleru je Hugo Boss bio omiljeni dizajner, Vagner kompozitor, a Salke 04 fudbalski tim. Postavljaj.
На основу које битке се најбоље зна како су вођене средњевековне битке тј. које је било једно од највећих археолошких налазишта средњевековног оклопа и оружја ?
добро питање, можда Хастингс 1066?
Не, код Хејстингса се пљачкало и сва опрема је однесена, једна од карактеристика те битке јесте била та да је било толико топло и влажно да оклопи нису могли да се скину са мртвих тела и поштено опљачкају...