Kviz - ''Istorija''

1. Koji vojskovodja se predao posle jedne bitke u kojoj ga je pobedio vojskovodja koji ga je opseo sa manje vojnika nego sto je on sam imao i pritom pobedio i vojsku koje je dosla da pomogne tom vojskovodji, a koja je bila brojnija od opkoljene.

2. To sam bio ja, Vercingetorix. :D

3. Taj rad kolega.
    Btw imas face da raspravljamo malo o istoriji i ovako nikog drugog ne znam koga to interesuje, a da nema minimum 65 godina i to ih samo interesuje deo o staroj SFRJ koji ja i ovako ne volim hahaahahahaahha.

4. Imam, pošalji mi poruku ovde da ti javim za fejs. Ja postavljam pitanje?
    Koja je jedina bitka u kojoj je izgubio Cezar i protiv koga?

5. Nemoj jedina kad je 2 izgubio haaahahahah, prva je Gergovija protiv ujedinjenih plemena Galije, a druga Dirahijum u julu 48 protiv mog coveka - Gnaeus Pompeius Magnus.

6. Mislim na bitku kod citadele Gergovije. Protiv koga se on borio?

7. Против тебе ?

8. Pa mislim da Verci nije bio tu tada, ali Arverni su valjda u pitanju.

9. Jeste. Borio se protiv mene. Zato volim nick, izuzev komplikovanosti imena, tip je ipak bio neobrazovan u vojnoj taktici, pa je umlatio Cezara.

10. On je bio plemic, vrlo obrazovan, ali u galskom stilu jbg. Inace on je tu pobedio vise zato sto su Cezarovi vojnici nisu slusali znak za povlacenje.

11. Ај нека неко постави друго питање, сад не могу да смислим...

12. Ajde ja ću još jedno, pa idem da knjavam.
    Qui custodiet ipsos custodes? - Ko će čuvati čuvare? - Reči su Seneke iz Juvenala. Na koga je on mislio?

13. O bože, ne Juvenal. Juvenal je pesnik.AAAAAAAA kako sam se zeznzuo. Reči su iz knjige O PRoviđenju.

14. Valjda na cuvare vrlina tako nesto.

15. Kao i gomila stvari kod Seneke i ova je dvosmislena. Odnosi se na jedan bitan politički činilac u carskom Rimu. Ali nisu čuvari vrlina.

16. Citao sam Seneku, ali pisma pa sam pretpostavku napravio, mozda na Pretorijance ondak?

17. JEste. TO je bila rečenica u stilu: Ako Pretorijanci čuvaju cara od neprijatelja, ko će čuvati cara od neprijatelja unutar samih Pretorijanaca. Aj teraj novo.

18. I mislio sam prvobitno da je to ali nisam mogao da se setim gde sam to procitao od Seneke pa sam se setio vrlina jer me je to asociralo na njega, sad sam proverio i nije od Seneke nego iz Juvenalovih satira i ne odnosi se na Pretorijance vec u originalnu na zene, tj. mogu da postavim nekog da pazi da me zena nece prevariti, ali ko ce paziti da me zena nece prevariti sa njim, a moderno se interpretira u vezi politicara.

Jedna vrsta piletine je dobila ime po jednom Austrijskom porazu, koji poraz je u pitanju, od koga i kako se zove ta piletina?

19. Piletina Solferino, mada nisam 100% siguran. U pravu si, jeste Juvenal, ja sam se prešao, ali i Seneka ima neku sličnu. Kod Juvenala, gomilu stvari možeš da posmatraš dvostruko.

20. POšto nema pitanja, ja ću da postavim novo. Kako se zvao francuski admiral koji se borio u bici kod Trafalgara?

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.