Kviz - ''Istorija''

1. Ни Римљани, ни Београд, јесте битка...

2. Da nije bitka kod Angore, tamo ima toponim koji se slično zove?

3. Није ни то.. Мала помоћ: када се преведе, значи "српска погибија"...

4. Маричка битка можда, 1371?
    Не знам са ког је превод...

5. Па Срб-сингиди је поље код Чрномена у Бугарској ваљда, место на ком је била Маричка битка.

6. Тачно, али Цоле први одговорио... Цепај...

7. Вози, Цоле.

8. Како се звао галски вођа који је предводио три галска племена у Грчку 279. године п.н.е, да пљачкају Делфе и остала светилишта и благо које су однели је познато као "злато Толозе"?

9. Lepog li pitanja samo ne mogu da se setim, znam da je posle on umro ubrzo od valjda otrvonog koplja, a zalto Toloze je druga i vise nego interesantna prica.

10. Па мало је теже зато сам ја дао ове ствари да бих ближе одредио. Иначе је мени најинтересантније јер су два племена после тог похода отишли у Турску и настанили Галатију илити Галацију.

11. Ево једна помоћ: Име му је анаграм једног главног града у Европи (ако узмете име у облику без суфикса -ус/ос).

12. Звао се Брен (Бренус, Бренос). Нека поставља ко жели.

13. Ajde ja ću.

Koji krstaški rat je bio jedini krstaški rat u kom nije učestvovao vladar jedne države?

14. први, први
    мисим јесу после постали.

15. Имам ја једно питање, невезано за ово. Данас сам се на часу историје расправљао са историчаром јер ме је он убеђивао да је обор-кнез највећи кнез у пашалуку и да су њему потчињени 12 кнезова, док сам ја рекао да је обор-кнез управник нека мање области, села или тако нешто... Зато вас питам, шта је заправо обор-кнез? Иначе сам на википедији нашао ово да сам ја у праву http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9E%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B7

16. Pa ja mislim da si ti u pravi isto, jedino bih dodao da su i tih 12 knezeva bili obor knezovi ali istaknutiji od drugih i da su upravljali vecim teritorijama.

17. Па да, али се тај "врховни кнез" сигурно није звао посебно обор-кнез и имао највећу моћ...

18. Obor knez je bio glavni knez u nahiji. A u pitanju jeste prvi krstaški rat.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.