Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Kralj Vladislav.
Tako je. YeahBatch nastavlja.
Kog vladara jedne oblasti u Srbiji je knez Lazar oslepeo posto je osvojio njegov grad? Ne mogu teze da smisljam odo gledam Zvezdu.
Da nije možda Nikolu Altomanovića oslepeo?
Jeste. Aj teraj.
Protiv Mrnjavčevića i izgubili su.
Tako je. Mada se Lazar nije ni borio, odustao je od bitke, kad je video "koliko ima sati".
Jašta, pametno se povukao a Uroša su potukli potpuno.
Ne mogu ništa da smislim... ajd' nek neko drugi pita.
Ajde evo ja cu sad ako moze,
-NA STA JE 'MITRIDATIZAM'?
*STA JE 'MITRIDATIZAM'?
Staroslovensko vjerovanje u svetig (D)mitra?:P
Нека веза са златом ?
Verovanje u persijskog boga Mitru?
Некако стално ми пада на памет да је то неко среброљубље - не знам зашто.
Na zalost nije nista od navedenog.
EDIT: Javljam se kroz 2-3 sata, ako bude postova.
koliko ja znam, to je postepeno navikavanje na otrove
ako je to tačno, ne vidim vezu sa istorijom, no dobro...
Sevastokratore, sada kad si rekao to, ja znam priču da je neki kralj (ili vladar sa nekom drugom titulom, nevažno) to uradio, pio razne otrove u malim količinama, da bi navikao organizam na njih, pa kad su neprijatelji pokušavali da ga otruju nisu uspevali, jer je ovaj oguglao na te otrove. A nisam znao da se to zove mitridatizam.
Edit: Verovatno da je ovaj bio neki vladar Mitridat, ne vidim kako bi drugačije bilo na ovom kvizu.
Edit: Ili neki sveštenik Mitridat koji mu je to predložio? Ili Mitridat sa nekom trećom funkcijom?