Koju knjigu trenutno čitaš?

1. http://www.delfi.rs/ka1un662/delfi_knjige_petlja.html
    Прилично лејм, ако мене питате

2. - Saramago - Godina smrti Rikarda Reiša (našao posle 100 godina)
    - Hugo Klaus - Tuga Belgije
    - Malaparte - Sodoma i Gomora

3. Melkijades kakva je Sodoma i Gomora od Malpartea? Čitao sam njegov Kaputt, odlična knjiga.

4. Је ли неко читао ''Анатомија људске деструктивности'' - Ерик Фром ... интересује ме какава је књига.

5. ''The gates of time'' - Филип Хозе Фармер, прегенијална књижица.

6. Gonzo to je zbirka pripovedaka, malaparteovska :) Ako ti se svideo Kaputt pročitaj i nju, ukoliko si u mogućnosti pročitaj i Kožu i Tehniku državnog udara.

Riha čitao sam ja (Erih, nije Erik), knjiga koju svakako vredi pročitati, ako ti se dopadne - a siguran sam da hoće, uzmi i Bekstvo od slobode i Imati ili biti, te dve su po meni nešto bolje. Posle možeš da se baciš i na Karla Jaspersa :)

7. niče, ljudsko, suviše ljudsko

žil delez, niče i filozofija
    mihailo đurić, putevi ka ničeu

obojica odlični tumači, za 'filozofski neobrazovane', đurić dosta bolji, sve sažeto i jezgrovito izloženo, pa eto ako nekog zanima nicki, preporučujem đurića.

8. Niče je filozofija za sedmi razred i čaj od maka :)

9. ''Insajder'' od Ane Makarti, ko voli hakovanja i otkrivanje misteriozne ličnosti, eto mu zanimacije.

10. Niče je filozofija za sedmi razred i čaj od maka :)

pre bih rekao da je to do čitaoca;)

11. U pravu si, jeste do čitaoca. Ukoliko nisii upoznat sa Šopenhauerom, pomalo si tanak sa Dostojevskim a o Brodskom dnevniku ne znaš apsolutno ništa, a usput si uzburkan mladi buntovni duh željan promena, logično je da prigrliš i idealizuješ starog Fridriha. Volim nemačke mislioce, filozofe i sociologe, priznaćeš da su Kant, Hegel, Fihte pa možda i sam From daleko iznad Ničea.

12. U pravu si, jeste do čitaoca. Ukoliko nisii upoznat sa Šopenhauerom, pomalo si tanak sa Dostojevskim a o Brodskom dnevniku ne znaš apsolutno ništa, a usput si uzburkan mladi buntovni duh željan promena, logično je da prigrliš i idealizuješ starog Fridriha. Volim nemačke mislioce, filozofe i sociologe, priznaćeš da su Kant, Hegel, Fihte pa možda i sam From daleko iznad Ničea.

neverovatno je da i dalje traje takva predrasuda, uprkos činjenici da je malo ko imao toliko širok uticaj (ne samo na filozofiju) u sledeća dva veka. ne bih da raspravljam, ne vidim neku svrhu, ne deluje mi kao da si ga čitao, sve i da jesi, svakako nisi dovoljno ozbiljno. s obzirom da sasvim solidno poznajem kanta, fihtea i hegela (mada spekulativnu još mrcvarim, ne da mi se da je spremim), mogu reći da je moja perspektiva da nisu ni 'iznad', a kamoli 'daleko iznad' ničea. a šopenhauer je stari eklektik i plagijator, malo koja ideja mu je zapravo originalna, a i ona koja jeste, došla je od indijskih religijskih spisa, sa nekakvim pastišom loše shvaćenog poznog šelinga i kanta. u poređenju s ničeom (i ovim drugima što su pomenuo), poprilična sprdnja od filozofije.

teško je razumeti ničea, kažem, ako je neko loše upoznat sa istorijom filozofije, a mnogi su loše upoznati, čak i oni koji se time 'bave'. stav ti je svakako neozbiljan, zato ne bih dalje da razglabam. ako te baš interesuje, mogu ti poslati svoj rad o njemu, pišem trenutno još jedan, a ne sumnjam da će ih biti još

13. Jel zna neko kako se možda kako se zove knjiga u kojoj se nalazi cela obuka američkih marinaca? Inače u knjizi stoje stvari koje mogu puno pomognuti u planinarenju i svemu tome što je vezano i za prirodu?

14. E pa to, ozbiljno potkovan sagovornik! Ozbiljno se čitaju religijska štiva, medicinski priručnici i saveti kako da najlakše dopreš do G tačke, a knjige su same po sebi vredne i ozbiljne ili nisu. Lično više sam posvećen Seneki, Epikuru i kreketanju žaba iz pitagorejske baruštine, no zainteresovali su me i Germani, mada u nešto manjoj meri.

Naravno da je Niče značajno uticao na globalnu misao u poslednja dva veka, ne iz razloga jer je čovekov intelekt podigao na viši nivo, doživeo apsolutnu katarzu i ukazao na neka nova otkrovenja, već iz razloga što je njegovo mišljenje prijemčivo i polupismenim gomilama, plasirano u pravo vreme, taman da ojača nabujali nemački konzervativizam i nezadovoljstvo prosečnog arijevski - orijentisanog mladića. Danas je idealan izgovor za bunt, otudjenje i seču vena. Da je obećavao - jeste i te kako, ali najviše što je uspeo iza sebe da ostavi je nagadjanja oko njegovog ludila i razloga samoubistva.

Ukoliko možeš da dodješ do prepiske izmedju njega i Dostojevskog, verujem da bi ti to koristilo u daljem radu i istraživanju. Potraži u biblioteci Junga, dao je veoma snažnu procenu lika i dela Ničea. Tu ćeš naći i većinu njegovih svesnih i nesvesnih plagiranja.

15. Travnička hronika

16. Naravno da je Niče značajno uticao na globalnu misao u poslednja dva veka, ne iz razloga jer je čovekov intelekt podigao na viši nivo, doživeo apsolutnu katarzu i ukazao na neka nova otkrovenja, već iz razloga što je njegovo mišljenje prijemčivo i polupismenim gomilama, plasirano u pravo vreme, taman da ojača nabujali nemački konzervativizam i nezadovoljstvo prosečnog arijevski - orijentisanog mladića.

sad sam i siguran da ga slabo poznaješ, i to ne samo ničea:) prvo, ne znam baš koliko se u profil polupismenih arijevskih mladića uklapaju diltaj, frojd, jung, huserl, hajdeger, gadamer, sioran, bataj, fuko, delez, derida, jaspers, sartr, kami (i lista ide u nedogled, što filozofa, što umetnika). drugo, niče o nemcima izražava pozitivno mišljenje samo u 1 (slovima: jednoj) rečenici u celom svom opusu (Volja za moć, pasus 419), ostatak je uglavnom nedvosmislena pljuvačina po nemcima i bizmarku i vozdižućem nacionalizmu u nemačkoj. dojčland uber ales je nešto najgluplje što je ikad čuo (mislim da to kaže u sumraku idola, mrzi me da tražim)

ha ironično, nemačkom nacionalnom uzdizanju je umnogome više odgovarala filozofija ljudi za koje si rekao da su 'daleko iznad' ničea - fihte i hegel. niče i konzervativizam, a naročito nacionalizam, teško da stoje u istom kontekstu. ukratko, niče je 'kriv' za fašizam koliko i bitlsi za mensonova ubistva

takođe, daleko je on od nekog običnog buntovnog romantičarskog reakcionara. i ne vidim kakve veze sa samim njegovim delom ima to što su ga čitali musolini, hitler i svi mladi buntovni rokeri. takvom logikom svakakvi zaključci se nameću i o bibliji, kuranu, kapitalu, na osnovu gomile idiota koji loše eksploatišu ideje tih knjiga.

prvi put čujem da je niče imao neku prepisku sa dostojevskim, al eto može bit da stvarno nisam znao. i niče se nije ubio, ubio ga je sifilis

17. Bio sam ubedjen da se ubio, moja greška. Naveo si mi pisce i umetnike, ja sam ukazao na gomile. Jeste, Niče je filozof populariteta, mračan, isključiv, izričit, veoma pogodan za čitanje naravno Zaratustre i naravno hvalisanje. Što se tiče Fihtea i Hegela, njih dvojica su bili vrlo proračunati filozofi, pripadali odredjenim visoko - poštovanim školama i krugovima, čija su mišljenja uostalom i propagirali kao svoja, kako ne bi upadali u nevolje (to baš i nije tajna), za razliku od recimo Baruha Spinoze, koji je radije proveo svoj vek skromno i razmišljao "svojom glavom".

Niče je rušilački filozof, kao takvog su ga naraštaji u Nemačkoj i prigrlili. Tako je i uticao na istog Sartra i Kamija (nisam baš siguran da je ostavio jači utisak na Frojda i Junga, pogotovo ne na Karla Jaspersa).

Pisao je za klasu poetičnije i od Kanta i od Hegela, ali podvlačim - ostavio je iza sebe daleko manje od jednog kategoričkog imperativa ili Fenomenologije duha.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.