Prijava

Odlican Proces, nije mi jasno zasto mi nije toliko lezao. U sustini, daleko od toga da je monoton - cak je vise nego dinamican. Verovatno sam u to vreme citao prevashodno Latinoamerikance pa se nije uklopio.

Mnogo zavisi i od trenutka kada čitaš neku knjigu ili od raspoloženja pa ti jednostavno u tom trenutku ne legne i cini ti se bzv. Ja kad sam u srednjoj procitao stranca toliko mi je jak utisak ostavila i toliko genijalna bila da mi je bukvalno u to vreme promenila pogled na svet a pre neki dan sam je opet procitao da vidim kako ce mi sada izgledati i nije mi ni približno ostavila utisak kao tada, i sada mi je odlicna knjiga ali nisam imao toliko jak osecaj posle čitanja, niti neko otkrovenje (verovatno sto sam je vec čitao).

Ledeni
Zna li neko ko je i kad prevodio De Sada i koja je izdavacka kuca to stampala? Hvala.

http://i.imgur.com/wL2EAUEh.jpg

Mada je prava šteta što takve ideje nije izneo i sistematizovao neko sa većim spisateljskim darom. Suv je kao suva drenovina.

Pazi u to vreme kad je pisana....

Mada ono sa majkom i sifilisom skroz primenljivo na danasnju politicku scenu.

Meni je Dostojevski najbolji pisac sadomazohista. Samo što on ne prikazuje sve to eksplicitno, erotično (ima nekoliko mesta samo), al toliko mučenja i patnje i zadovoljstva i slasti nema ni kod koga u svetskoj literaturi.

Tačno, tačno. Meni su čak neka kritična mjesta izgledala sasvim prirodno, kad malo bolje razmislim. Kad ona mala Lisa priklješti prst... To je fantastični realizam.
Čitam Hiljadu lotosa-Antologija indijske drevne književnosti, prevela jedna Vesna iz Hrvatske.
Divno.

Milo Dor-Secanja samo

meh...

Dostojevski daaaa. Posebno njegov opis Kleopatre... ♡

Gde je Kleopatra kod Dostojevskog, ne mogu da se setim? Osim njegovih klasičnih ženskih ludih likova, meni se sviđa madmoazel Blanš iz Kockara. I Nastasja Filipovna, jedan od najboljih ženskih likova iz književnosti. Samo, nije posvećivao pažnju građenju ženskih likova koliko građenju muških. Nekoliko klišea vrti što se tiče žena, to mu je minus.

meni se sviđa ljubav u doba kokaina

Meni se sviđa ljubav.

Cini mi se da je pocetak idiota, ali nisam sigurna. Al sigurno kaze ovako: obozavala je da svojim robinjama ubada zlatne igle kroz bradavice i da sa uzivanjem slusa njihove jauke.
Parafraziram. Tek jedan mali pasus. Al...

Čarobni breg. Počeo davno, verovatno nespreman, sad bi valjalo privesti kraju.

kako volim miris nove knjige mmmmmmm

Zdravo, Dejtonče! Koju knjigu trenutno čitaš?

ahhahah ma ne mogu da otkrijem, posto vi svejedno ne biste razumeli stivo, posebna je ovo poezija romantizma, prozivljavam isto kao i pesnik pa mogu u potpunosti da se poistovetim sa njim i potpuno osetim svu emociju koju je preneo na papir

Prove je l se sećaš šta sam ja za njega pričao pre 7 meseci fazon?

Bohore, jebiga, postoji na sajtu neka prezumpcija čekaoničarskog daunizma - svako je daun dok se ne dokaže suprotno. Zamisli da zdravo za govoto uzmemo svakog ko se tek pojavi za super glavicu i posle doživljavamo disapointmente teške. Ovako, malo-malo pa se neko izkoprca iz tog slanog mora daunizma i dokaže da u njemu ima potencijala da bude draga glavica.