Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Preporucite mi neku literaturu vezan i za bodibuliding i za ishranu.
Ima toliko stvari, ne znam sta vredi, a sta ne
--------------------------------------------------------------------
Skočko-si mislio na knjigu-Abs Diet od David zinczenko?
Imaš u prvom postu dobre knjige.
Majstori:
Da li je "mrtvo" najrizicnija vezba? Koje misice po vama najvise pogadja i koji biste savet dali sto se tice tehnike izvodjenja?
Da, da, Davidova 'Abs diet', sve što tamo pročitaš je istina, ja isprobao na sebi.
Еве мурби http://www.thedeadlift.com/deadlifting/
С тим што ја највише осјетим доња леђа нпр, али погађа млого више мишића и као што веле најбоља је вјежба за снагу читавог тијела :)
Што се ризика тиче, ја мислим да није превише ризична ако не радиш са превеликим тежинама, мада сам срио доста људи који су сјебали кичму, мада предпостављам да су они говеда која су натрпавала тегове и ода ргне одједном ка' сивоња неправилно и кврц.
Ja bih samo dodao da ispizdeli crnjo na videu pušta tegove da roknu o patos što je praksa koju će ti slabo ko tolerisati, u suštini šipka se ne pušta do kraja serije na zemlju, šakama menja položaj za svaku seriju, tako i treba, a nije loše i postaviti pod pete nešto oko dva santima debelo dva tegića na primer od po dva kilca, a ja lično najviše volim da stanem na dasku kad radim mrtvo dizanje, taman me odigne od zemlje koliko treba...
Raduje me da vidim da ljudi danas shvataju znacaj mrtvog dizanja, mada i danas svega 20% ljudi u teretani to radi...
Isto ko i eksplozivnost.
Najrizičnija? Po mom mišljenju, kratko i jasno: ne. Ni blizu. Čak je jedna od najmanje rizičnih, bar meni. Tu priču da je rizična izmislili su smarači koji ne rade ništa rizičnije od biceps pregiba. Dešavalo mi se da istegnem grudne mišiće na benču, da ubijem donja leđa na čučnju zbog loše tehnike, pa i da ih nagnječim na stojećem potisku, ali na mrtvom se nikada nisam povredio. Čak ni kada mi je tehnika bila očajna, a donja leđa kriva. Nisam ja sad neko sa previše iskustva, dižem manje od godinu dana i rekord u mrtvom mi je 135kg na 80kg telesne mase, al i to možda sa malo krivim donjim leđima. Ništa, nikakvi bolovi posle, baš ništa. Ako radiš sa stvarno, stvarno lošom tehnikom i krivim leđima, pretpostavljam da bi mogao dosta da se povrediš, samo zato što se najveća kilaža diže na mrtvom, ali meni se to nikada nije desilo.
Sad. u zavisnosti kako radiš, svašta pogađa, uglavnom najviše donja leđa, zadnju ložu, trbušnjake i, normalno, podlakticu. Savet što se tiče tehnike je da paziš stalno da ti donja leđa budu prava. Ne moraju da budu izvijena u luk (arched, kako god), ali da se ne povijaju. Gornja leđa mogu da se poviju, ako oćeš, al to je već druga (i duga) priča. Takođe, savet je da, ako ga nikad nisi radio, potrošiš jedno mesec il dva dižući male težine i koncentrišući se na tehniku. Gledaj da ne naprežeš bicepse, ali ni trapeze. To je česta greška. Gledaj da ti od početka pokreta šipka bude u kontaktu sa nogama. Gledaj što je moguće više snimaka na jutjubu gde objašnjavaju tehniku. DOBRO SE ZAGREVAJ PRE MRTVOG, kako bi dobio na fleksibilnosti u kukovima. Možeš da radiš lake čučnjeve koncentrišući se da ti se dupe ne povija itd. itd. itd.
Е, ја не погледах тај клип уопште, само што погађа :)
Ево овај што ми Лаки некад посла, објашњава и говори ђе покађа :)
http://www.youtube.com/watch?v=cs-wOHN5tdw&feature=player_embedded
Mrtvo je najbolja vježba ako ga radiš pravilno (12635612351235 put ponavljamo ovo xD) ali ako ne radiš kako treba jašta da je rizično jbg
http://img404.imageshack.us/img404/2724/48084527.jpg
http://img571.imageshack.us/img571/6530/51156771.jpg
I sve suprotno od onoga što je torazulu rekao. Obavezno makar dodir na zemlju između ponavljanja, ili ako hoćeš možeš i čestito da spustiš i namestiš se ispočetka. Nipošto ne stavljaj ništa ispod peta, radi sa što tanjim đonom, bos ako ti dozvole.
A zašto da dodirne zemlju?
Aj ukratko:
-šipka je na sredini cijelog stopala. E tu treba da staneš kada priđeš kšipci i onda ćeš se sigurno savijati u nogama a ne u leđima. što si dalje od šipke to je veća šansa da sjebeš nešto.
-normalno gledaj ispred sebe sve dok ne kreneš sa pokretom i onda od normalnog pogled dižeš ka plafonu. Znači, nos visoko, gledaj onu prvu sliku i vidi njegov završni položaj.
-koljena što ispravnije, ne uvrši, ne širi, sjebaćeš se načisto.
-Mrtvo kreće iz lože i preko kukova završava na leđima. Leđa tu malo šta rade u prvim pokretima, znači kuk-noge, ne vučeš leđima no kukovima.
Et, par savjeta, neće ti škoditi.
Ево још једном да питам, пошто ми је стварно важно - шта мислите о протеину из говедине, да ли га је неко пробао?
@Pišem
A zašto da ne? Bolje je kada je pokret veći. Neki dižu i iz "deficita", stanu na nešto da ih podigne nekoliko cm. Mislim, kad radiš sa malim diskićima, onda ne, al ja imam sreće da imam velike diskove pa ne moram da mislim previše :) Mada, većina onih od 20kg su bar približno dovoljno veliki.
Nisam probao ali sam čuo da je dobar samo što mu je ukus malo čudan, ima dosta kreatina ali da je malo nezgodan za varenje pa ga najviše koriste kao zamjenu za obrok. U suštini - jebem li ga...
@impresionissm
Sve suprotno od onoga sto sam ja rekao? Dozvoljavam da ti možda znaš nešto što ja neznam, vežbam samo 21 godinu i nisam imao nikakvu povredu nastalu u teretani...
Mrtvo dizanje se radi BEZ spuštanja tegova na zemlju to je vežba u kojoj je opterećenje konstantno od početka do kraja serije, kao zgibovi npr. Takodje se ne radi na na sec, nego polako i ravnomerno. Ovo što crnac radi je dobro, ali je više za eksplozivnost, i mogućnost da se povrediš je daleko veća. Tegovi pod petama služe da budeš nagnut blago ka napred, baš zato da bi sprečio povredu kičme i nateralo te da radiš kukovima.
Inače suština je kao što skočimiš kaže u kukovima, ruke su konstantno ispružene kao da si šipku postavio na metalne kuke, i8 kad se skroz uspraviš trudiš se da isprsiš gerudi što više...
Лоло, полако и равномерно. Па добро, то је можда нека билдерска логика. Иначе, на конвенционалном дедлифту леђа раде предоминантно.
А стављање тегића испод пета вуче корене из олимпијског дизања, где се све ради у устом ставу, набачај, снеч, на тренингу АТГ чучањ. У таквом положају тело је више склоно да иде напред, да се притисак премешта на прсте, па и сами то знате када радите предњи чучањ, набачај, АТГ чучањ, е па олимпијци имају ону специфичну обућу са набреклим ђоном која има даје бољу потпору целом стопалу.
Е сад, која је поента ставити тегиће испод пета када се ради мртво? Не треба да будеш нагнут напред већ што више назад, рамена треба да буду иза шипке, нагињеш се позади да би правио контратежу шипци (лолок) сав ослонац је на петама.
Мислим, бар сам ја тако разумео, ал опет, милион људи милион мишљења...
...Upravo tako... Ubuduce cu izbegavati ovaklo ostrascene teme, i postovati samo na npr. "Odnosi Srbije i hrvatske" i sl.
torazulu, gledaj kako najbolji dedlifteri treniraju dedlift. Ono što je svima zajedničko jeste da spuštaju teg potpuno posle svakog ponavljanja. Neki rade bosi, neki ne, neki koriste gurtne, neki ne, ali svi spuštaju teg između ponavljanja i nijedan ne stavlja govna pod pete. Toliko.