Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
to koliko novca ima po arabiji je jedna od velikih nepravda covecanstva koju jebem li ga kad i kako cemo da ispravim
Zasto je ovo nepravda i ko i kako bi trebao da ispravi na ustrb cega
Podrška za Carino pitanje.
nepravda je jer za razliku od drugih svetskih supersila koje su stekle svoj status ljudima, ovi su iskljucivo srecom, i to ne cak ni sopstvenim znanjem kao "u jbt, ovo nam se desilo sad cemo da napravimo zemlju" nego najbukvalnije stranom kontrolom i podrskom i razvojem.
i posto se na to zaboravilo, dobrom delu sveta postaju uzor kako treba da se radi (sto iz ovog sto sam naveo kako izgleda?), sto nije bas najbolja stvar.
Bukv, i ja gledam i ne vjerujem
Sta treba da vratimo britancima opet, sto je problem sto su arapi sad uzeli malo dzojstik ?
Nepravda je zbog hiper-fokusiranosti kapitalističkog zapada (celog sveta u stvari) na fosilna goriva što je znatno usporilo razvoj čovečanstva i odložilo prelazak na neke bolje izvore energije. Možda nepravda nije baš reč koja najviše odgovara, jebiga nisu oni ljudi krivi što tamo gde jesu ima toliko nafte, pre bih rekao začkoljica.
Da, stekle ljudima. Tamničili kolonije, pravili human zoo usred Belgije.
Ne valja ti ova spika, kelte.
ne kazem ja ovo kao za arape same. ok, obogatili se, sve u redu jbg, nisu oni krivi.
nije resenje ni da ih zapad maltetira.
ali situacija jeste takva da su uzor (jer bogati), a definitivno bi trebalo da se gleda na drugu stranu.
da, tako nekako, ne znam kako da ga kazem.
Mislim da je ovo woke shit spika, da postoji bolji izvor energije, prebacili bi se na njega. Ne bi zavisili od Rusa i Arapa, prosto ne postoji i tako je kako treba da bude.
Ne sporim da je zapadu dobro došlo sve to, najvece naftne kompanije su zapadne ili pod šapom zapada ali ništa drugo nije efikasnije a ujedno ekoloski prihvatljivije od ovoga sto trenutno srčemo
Saudijci su kolonizirani to je jasno, davno bi ih zapad razvalio da nisu napravili zajednicku saradnju, a ne kao gadafi.
Medjutim kada imas okupatora a ne mozes da ga pobedis veci lvl je da se prilagodis i plivas kako znas, kao mi pod turcima, doduse ovi su nasli jos niz kanala kako da se promovisu i izgradr
Nema tu nikakve nepravde u odnosu na ostatak covecanstva. Neko ima more, neko naftu, neko zemlju a neko je debil
Što bi reko bob ros to je za arape happy little accident
da primerom opisem: ponosni smo kao ljudi jer smo uspeli da napravimo burj al arab, zgradu od 1000m, sto nikad do sad u istoriji covecanstva nije uradjeno †
† - zgrada ne moze da se poveze na kanalizaciju ima najvecu skepticku jamu na svetu pored
o tome pricam, o ugledu, o sportwashing i slicno. nepravda je aj pogresna rec.
pliduuu vidim big oil soroš te uzeo pod svoje eehh
Dal misliš da će sve naftne kompanije da kažu e ok električna vozila su bolja evo ugasite nam celu industriju i izvor prihoda.
normalizuju neadekvatno trosenje resursa, nesocijalno ponasanje, moderno ropstvo na kraju itd...
jel vam dovoljno dobar odgovor sto mislim da arapi ne trebaju biti toliko bogati?
Dosta smo jahali soraje i mimi oro, dajte nam opet šator i devu i džihad, to je merak.
Ovo radi ceo svet, odnosno oni koji su u mogucnosti
To više manje vredi za sve prljavo bogate, ovako ispada da mrziš arape jer su arapi,ne jer su bogati.
Ma šmo, nisu električna auta neka novost, probali smo, ocjenili.. nije to to. U suštini, dobijaš manje zagađuješ manje ali opet nedovoljno manje da ubjediš ljude da je to prava stvar ako si im pritom smanjio neke mogućnosti. Opet dolaziš na to da ako hoćeš performanse + elektrika = dosta novca. I onda opet začarani krug, litijum za baterije etc.
Obostrano duvanje kurca između zapada i arabljana je svakako iritantno, i dozvolite licemerno - iz perspektive zapadnih vrednosti i civilizacijskih tekovina, ali brate ti ljudi rade najbolje s onim što imaju, nije to nikakva “sreća”
Imali su i afrikanci “sreću” da poseduju zlato, dijamante kroz istoriju pa su koji kurac s tim uradili, bukvalno ih je porobio ko god je pokušao
i onda imas ceo taj bliskoistocni svet koji posredno ili neposredno ovi kontrolisu, koji postaje sve zatucaniji i jadniji, bukvalno se vracaju nazad i drustveno i ekonomski, jer oni jadni nemaju nafte a i nisu american's bitch da budu mudo ponasajuci se kao ovi iz arabije.