Prijava

Za serviranje muzike jednoj naciji najzaslužnija je, pre svega, masa. Tako se iz određenog muzičkog žanra forsira određeni bend/izvođač, a od određenog benda/izvođača forsiraju se 4-5 pesama koje postaju hitovi, što itekako utiče na formiranje predrasuda kod ljudi, bez preslušavanja drugih bendova ili pesama.

Primer:

Tokom 90-ih godina prošlog veka grandž je bio na vrhuncu svoje popularnosti. Poznato je da se Nirvana maksimalno forsirala u to vreme, dok su drugi bendovi često ostajali po strani. Tako se formiraju predrasude da, na primer, grandžeri ne znaju da sviraju i pevaju.

Dakle, pitanje je jasno. Šta vi mislite o ovom fenomenu?

Čekaj, masa servira muziku masi?

Čekaj, masa servira muziku masi?

Мислим да је хтео да каже да маса наручује музику и тиме обликује сцену, што је у суштини истина.

Једино ми није најјасније питање ''шта мислите о овом феномену?''

Čekaj, masa servira muziku masi?

Izgleda da nisam dao dobro objašnjenje u prvoj rečenici. Na primer, puste u nekoj diskoteci dve pesme od različitih izvođača, masa zavoli jednu, a drugu ne, pa radnici sa televizije i radio-stanice tu prvu pesmu redovno emituju, servirajući je celoj naciji. A pod masom, jebiga, mislim na veliki procenat nacije, ne na celu.

EDIT

Једино ми није најјасније питање ''шта мислите о овом феномену?''

Izmeniću malo pitanje. Dakle, šta mislite o tome, da li masa stvarno utiče na takve predrasude?

Pre grandza bio tres, pre tresa bio hevi metal, pre hevi metala bio rok, pre roka bluz, pre bluza dzez itd.. Ljudi jednostavno zele nesto novo i o starim stvarima ce se pricati samo povrsno. Tako ce na primer iz ove "grupe" ostati upamceni verovatno lejdi gaga i biber i svi ce govoriti da je bila kripi generacija. Brine me samo sta je sledece...

Ne mogu a da odmah ne pomislim na EKV :)

EKV se može spomenuti u ovoj temi, ali kada je isti bend u pitanju, bacan je ogroman fokus na Milanove tekstove, dok se o njihovoj muzici nije često govorilo. Ja mislim da je EKV po sviračkom talentu daleko ispred ostalih domaćih nju vejv bendova, ali masa se mnogo više fokusirala na tekstove tražeći neki smisao u njima i mnogim ljudima ogadila bend.

Samo mejnstrim muzika može da proizvede masu. Nećeš čuti, ''Jao, oni fanovi Avišai Koen Trija su šupčine narkomanske/prizemni fenseri''.
Treš je osamdesetih bio mnogo veći mejnstrim od dobrog dela žanrova, hteli to trešeri da priznaju ili ne, zato je i imao toliku publiku, pogodnu za generalizovanje.

Onog momenta kad jermenski progresivni džez-rok postane mejnstrim, napraviće se i masa fanova jermenkog progresivnog džez-roka koju će ostatak življa okarakterisati kao stereotipne u nekom pogledu.

Мислим да је хтео да каже да маса наручује музику и тиме обликује сцену, што је у суштини истина.

U redu. Ali zar to nije normalna stvar? Pa muzika se i pravi za publiku, mislim ako imaš namjeru da je izdaješ.

Ja kad naručim nešto od Ipčeta u kafani, svi bi da mi plate piće bez da me jebu. A on nije mejn, da se ne lažemo.

U svakom društvu (grupi ljudi) postoji nezvanični trenseter koga to, samo društvo podsvesno doživljava tako. Koja se njemu muzika i žanr dopada to će se dopasti i grupici. Ne zaboravite da životinje imaju alfa mužjake, zašto ih ne bi imali i ljudi? Šta kaže alfa mužjak, to je ispravno. Ima tu dosta psihologije, ali me mrzi da sad dublje ulazim u taj "fenomen".

:)