Prijava

Обећах јуче да ћу да ти пишем овде о овоме, па ево, да испуним обећање. :)

О овоме доста знам зато што је преко овога моја сестра отишла тамо, и плус гомила њених пријатеља. Сад, јесте, делује све бајно кад читаш онај проспект што залепе на факсу или на улици, или кад гледаш њихов сајт. Кул зарада, провод, језик, зајебанција и то... Прво што мораш да схватиш је да ништа од тога неће они да ти дају тек тако. За зараду има да радиш, и то баш да радиш. Провод ћеш морати сама да организујеш. Неки успеју и да уштеде нешто кинте тамо па и мало да пропутују и виде ту Америку.

Е сад, и сама знаш да се то плаћа, цео тај програм. Нисам сигуран колико је сад, знам да је цео програм око спасиоца на базену коштао око 1500 (е сад, еура или долара, да ме јебеш не знам). Кад је моја сестра одлазила тамо, што је било пре 4 године, морао си да имаш лиценцу за спасиоца. Полагање за ту лиценцу је организовала агенција, и није било толико скупо у поређењу са остатком. Опет, то и није све нека фрка, пошто неће сигурно да те баце на неки олимпијски базен да будеш спасилац, него те пошаљу на, рецимо, базен неког ситног хотела или рехабилитационог центра где дневно прође 100 људи. Онда ти тако у току дана мериш колико хлора има у води и то... Сад, не знам тачно за који од тих програма се ти интересујеш. Знам да има и за раднике у хотелу, ресторану и слично.

Што се тиче зараде, ако будеш радила само тај један посао који ти они гарантују, тешко да ћеш зарадити и донети овде нешто. Дакле, толико колико траје програм, обавезно нађеш неки посао са стране. Најобичнија физикалија (не мислим на тегљење џакова, женско си) би ти добро дошла, рецимо, нађеш у неком магацину нешто ситно што може и жеМско да ради. Доста њих знам које су радиле тако. Или нађеш неки посао који се ради преко викенда. Јебига, ипак идеш да зарадиш на крају крајева, а за то мора да се озноји.

Профит уме да варира. Углавном они који оду да зараде, и који раде тамо баш да зараде што више, али се опет и проведу колко-толко, доносе око 5000 $. Сад, рецимо, знам лика који је провео тамо целу дужину програма, радио на базену од маја до октобра и донео је око 5000$, купио нови лап топ (пошто је техника страшно јефтина тамо у поређењу са овим овде), купио ајфон, купио тако гомилу поклона, гардеробе за себе и слично... Чак је и уштедео довољно да последњих 14 дана програма који ти оставе да радиш шта хоћеш провео на Јамајци. Сад, да је радио, јесте... Менаџер је веома брзо постао на свом базену, плус стално радио неке физикалије.

Сад, доста њих се враћају и разочарани. Добар број људи не може да се навикне на живот без својих, навикну се на живот овде па тамо никако да се навикну. Доста њих су стално кукали тамо како се много ради, како не могу да издрже, како зарада није никаква... Тако да, потребно је у сваком случају добро размислити, велика је то промена у односу на ово овде.

Што се још тиче посла, битно је да ти кажем оно што и знаш, а то је да је Америка велика у пичку материну. Дакле, нема шансе да ти посао буде иза ћошка. Путоваћеш на посао бусом, то ти је готово извесно. Друго, умеју стално да мењају места рада. Агенција која је тамо задужена за тебе ће вероватно често да те сели са базена на базен. То опет и не мора да значи. У сваком случају, навикни на могућност да мењаш тамо локацију посла. Кажем, небитно да ли ћеш за ово за базене (знам да је то најчешћи програм) или неки други посао, могуће је да промене тамо.

Све у свему, мислим да је ово итекако вредно. Прво, ако ниси већ, научиш да цениш рад и зараду. Научиш да се осамосталиш ако већ ниси, научиш да си сам на своме, ако већ ниси. Било да останеш некако тамо или да се вратиш, било да зарадиш или будеш на позитивној нули кад се вратиш, или пак као неки само донесеш нешто типа нов лап топ или нешто слично (ти би сигурно као женско донела гардеробу доста), исплативо је. Искуство за цео живот.

Ето, па ти питај шта те још интересује. :)

e Peki ovo mi je stvarno pomoglo
ma samostalnost mi neće biti problem, već 7 godina živim sama, a željela bi da idem prvenstveno zbog sticanja nekih radnih navika jer obnavljam godinu, a sad u januaru ću da imam bodove za upis sledeće, pa imam trip da ću ovde da trošim bogu dane, a od toga mi je više muka...
što se para tiče, oko 1000 dolara plaćaš agenciji ovde i kartu kupuješ sam, e sad ako se tamo već može zaraditi onda mi je dovoljno da zaradim toliko koliko sam platila sve to, neka veća zarada mi nije bitna, mada ne bi se bunila... al jbt 5000 dolara nije malo, ne bi se bunila ni malo tome :D
mislim da ću da se upustim u tu avanturu, ako budem uspjela da skupim pare da platim sve to što traže
mislim da je to fino životno iskustvo...
peki hvala ti ono baš

Узми у обзир да се ово Пекијево односи на стање од пре 4 године, а од тада су се ствари мало промениле. Сада имају много више домаће јефтине радне снаге за незахтевне послове (којих је мање), па им неће бити толико потребна студентарија из Сибира.

Ovako, poslednje leto proveo sam na work&travel programu na Aljasci. Što se tiče plaćanja, mene je sve koštalo 2000 evara. Skoro pola te sume je karta do Aljaske, a ostalo program, troškovi oko vize i ostale sitnice, mada i agencija se dobro ogradila. Predlažem da, ako agencija dozvoli, kupite sami kartu, jer je dosta jeftinije. Takođe, ako se neko odluči za Aljasku, NE PREPORUČUJEM da se ide sam.

Gore sam proveo 2 meseca, i za to vreme zaradio oko 4200 jura, oko 6000 dolara. Naravno da se nisam izležavao, radio sam kao konj, ponekad čak i 19-20 sati dnevo, ali isplati se. Što se tiče posla, nije fizički težak, ne računajući da treba da se stoji 10+ sati dnevno, ali zato ubija psihički. Radi se sa ribom (losos). Naravno, ne znači da sam svaki dan u toku 2 meseca radio po 10 i više sati, ali i stvar jeste u tome, da imate što više radnih časova. Posla ima kada ima ribe, kada nema ribe nema ni posla a samim tim ni para.

Fora u vezi Aljaske je to što pare koje zaradite nemate gde da trošite. A i ako imate, ne predlažem, jer je dole u Americi sve mnogo jeftinije. Naravno, suvenir neki i neophodne sitnice može, ali krupne stvari ne preporučujem.

Naravno, ima još dosta detalja, ali koga interesuje neka pošalje pvt :)

e ajde da vidimo ko bi išao sl godine da idemo zajedno.
1. Ja

ja mogu da budem onaj travel.work deli pare sa travelom,a travel dozivljaje sa workom.

ajaxe ja ne znam dal bi me roditelji pustili, al pitaću ih pa ti javljam. edituj mene pod ''možda - voleo bih ali nisam siguran''

super. Bitno je da nas ima što više.
Ja sam našao neki smeštaj za džaba, samo ne znam da li ću naći i posao.
Samo da se ne zaposlim do leta

ja idem sad u maju, akobogda, jelte

ozbiljno? Ajd napiši nešto. Može pvt ako nećeš ovde

pa, klasika. neko društvo mi otišlo sad u maju, tamo rade k'o stoka, al se i provode, po 3 posla našli, u nevadi su (gdje bih i ja, na kraju krajeva, jer su u nekoj pustari đe ne mo'š potrošit' pare), nije u pitanju agencija "work and travel", već neka druga
kao u februaru kreću ti sajmovi za zapošljenje, ideš na neke intervjue i to, sve zajedno sa vizom, agencijskim uslugama je oko 2500 eura (od čega je 600-700 tvojih, jer to moraš da poneseš da bi imali garanciju da ćeš moći naći stan, šta već). vizu ću u sarajevu vadit, itak, valjda bude sve okej...

Pa lepo. Ja bih neku istočnu obalu, da mogu busom do Čikaga i Njujorka.
Neki Masačusets, farma, da teram krave na konju do Ilinoisa.
1.ja
2.mala vidra
3.petarpanpezos 'možda - voleo bih ali nisam siguran"

ako nas se skupi još da podelimo taksi ahaha

Ne znam, ja mislim da konkurišem za neku permanent vizu za 2015, pa ne znam kako će biti to za ovu.
Tebe boli kurac jer ameri vole Sarajevo

i ja bih trajno, al neeeeeeeeema. :(
ja idem da jebem crnkinju i kupim ajfon i tablet, a vi?

ja ću se prijavim u agenciji ayusa work and travel, na aljasku ću didem baš iz tog razloga jer pare nemam gde da trošim, fazon moram 3 ispita da dam u januaru to je neki requirement.

jel možemo istu crnkinju da jebemo, da podelimo trošak, ti 15 min, ja 15 min?
PRVI JEBEM!

ja ću da oženim crnkinju posle

Ја ћу да одем да пљчкам банке, гледо доста филмова није тешко, ко оће?

ja ću da idem da otkrijem naftu, tu je najveći keš, daj da skupimo sve ideje na jedno mesto pa ćemo posle da vidimo kome šta ide najbolje

Или да тражимо злато по америчким ледарама, гледо ја на дискаверију, само треб да узмемо креди од државу, ако нађемо злато ојебали смо, ако не, враћамо се на мој први план.
Или да будемо ловци на аукције. Дискавери, ворлд оф ајдиас.

voleo bi kad bi postojao čovek na ovom svetu koji bi mogao da mi objasni jednu stvar.
te aukcije, kad kupuju skladišta, i onda neko kao ubode nešto preskupo...zašto ti koji priodaju ta skladišta ne pregledaju šta ima unutra?? nego prodaju za sitne pare nešto što vredi 100 milijardi puta više?