Ћириличари

1. Valsinarb90 Исправљај се, имаш много посла. Ћирилицу чувамо за себе и своје потомке, као што су је за нас чували наши претци - овде не мислим на сеоске пијандуре и најгоре Србе, него на најпросвећеније и најученије Србе.
    Еволуција писма није када своје писмо потпуно замениш туђим. Колико је ``разумно`` мењати своје писмо да би те разумело 2% странаца који долазе у Србију, а при томе је преко 80% твојих књига, споменика и грађевина исписано на ћирилици?

2. Мени ћирилица лепше изгледа, зато је више користим. "Урош" ми делује топлије и лепше него "Uroš". Али кад човек жури, хвата белешке и слично, кад нема времена за размишљање о таквим ситницама, свако треба да пише како му одговара.

3. Sto volim da citam brojke ispred dva kruzica i kose crte, zvuci kao istina.

4. 88361 km^2 planete Zemlje koji nazivamo Srbija.

управо си и Републику Косова назвао Србијом, исправи се, научно је доказано да Косово више није Србија.

5. Smanji upotrebu to "naše", malo mi se gadi ta kolektivistička kultura. Moje je ono što odredim da je moje.
    Opet te pitam, od koga je čuvaš? Neće ćirilica umreti. Sistematski smo se potrudili za to, ipak je ćirilica prvo pismo koje deca u školi nauče.

6. управо си и Републику Косова назвао Србијом, исправи се, научно је доказано да Косово више није Србија.

Još sam namerno uzeo podatak sa engleske Wikipedia-e, ali izgleda da ni oni nisu toliko ažurni. :D

7. Иначе, ћирилица ми је лепша и, ако тако може да се каже, драже писмо од латинице, иако сам латиницу прво научио... Проблем са ћирилицом је класичан проблем старог које вреди само по себи а није више практично. Маса ствари је тешко изводљива на ћирилици - а треба је чувати.

8. У тој твојој организацији изгледа не уче да кажеш "Хвала" кад те неко исправи :D .

9. Tom Ripli није практично ни бити хуман, па хоћемо ли почети да једемо једни друге? То што смо ми лењи и глупи, па нисмо на време направили ћириличне програме, тастатуре и другу технику, никако не значи да треба да уништавамо своје писмо. Ни Грци нису имали тастатуре на грчком па нису обрисали своје писмо јер је побогу, непрактично.

10. Љепша је ћирилица и савршеније је писмо, али на интернету углавном пишем латиницом, јер ме мрзи пребацивати на ћирилицу. А дефиниције су ми, такође, углавном на латиници, јер сматрам да ће тако допрети до већег броја људи (Хрвати, Бошњаци, итд.).

Мислим да би на домаћим форумима требало користити ћирилицу јер су то дискусије у којима учествују углавном само људи који знају ћирилицу.

Што се фејса тиче и ту би могла ћирилица, нарочито у међусрпској комуникацији. А ако неко има много пријатеља, међу њима и Хрвата, на пример, онда би статусе можда требао писати на латиници.

Кад пишем оловком, скоро све пишем ћирилицом, осим страних језика.

11. Smešno je što svi naglašavaju da strane jezike pišu na latinici. A ne, pisaćete ih na ćirilici.
    И ам верј гоод, тханк јоу. Хоњ аре јоу?

12. као што су је за нас чували наши претци

Nadam se da je ovo bilo sarkastično.

13. Сизиф Жизофреник: бити хуман јесте практично, нит једем људе нит животиње, никакве тешкоће ту нема, а погрешно си разумео за мој претходни пост.
    Потпуно подржавам борбу за опстанак ћирилице у српском друштву.

14. Углавном користим ћирилицу, иако лепше пишем латиницом, навикао сам.
    Деси се да одлучим да пишем латиницом, па онда у журби, док хватам белешке, неприметно пређем на ћирилицу.
    Што се тиче интернета - исто, највише употребљавам ћирилицу.
    Не оптерећујем се тиме које је ''оно право наше'' писмо, шта више драго ми је што имамо два равноправна писма.

15. Bioshocker нисам ни мало био саркастичан, прочитај мој коментар поново, а потом још три пута. Па још 3 ако и даље не капираш.

16. Valsinarb90 Чини се да сви присутни мисле на енглески језик као страни који се пише латиницом. Поента приче коју овде полуписмене покондирене тикве избегавају јесте следећа: ниједан народ од Србије до Шпаније се није одрекао свог писма нити га упрошћавао да би ``енглези`` разумели натписе улица. Иди у Мађарску па нађи нешто што није на мађарском, а да га држи мађар. Немачка латиница, мађарска, пољска и енглеска се разликују у писању, па је нико од ових народа не упрошћава и не модернизује да би туристи и еврогејци лакше разумели натписе улица, локала, предузећа или производа.

17. Маса ствари је тешко изводљива на ћирилици - а треба је чувати.

Koje su to stvari?
    Ja po Internetu pišem i ćirilicom i latinicom, a lično, za svoju upotrebu isključivo ćirilicom. Takav mi je izbor, nemam ništa ni protiv jednog ni protiv drugog. Možda mali plus u prilog ćirilice: ne možeš pisati ošišanom ćirilicom!
    EDIT:

Smešno je što svi naglašavaju da strane jezike pišu na latinici. A ne, pisaćete ih na ćirilici.

Ya mogu po russkiy tozhe pisat' latinskim alfavitom, но это очень некрасиво...

18. Zbunjuju me "x" i "y", a nisam siguran da li sam video i "w", na srpskim registarskim tablicama. Šta, kog đavola, rade slova alfabeta u srpskim službenim oznakama?

19. На папиру ћирилицом, на тастатури ћирилицом.

20. Zbunjuju me "x" i "y", a nisam siguran da li sam video i "w", na srpskim registarskim tablicama. Šta, kog đavola, rade slova alfabeta u srpskim službenim oznakama?

Pazi, alfabet je svako alfabetsko pismo (što će reći i ćirilica). A za ova slova što kažeš, možda su se naši genijalci uplašili da neće biti dovoljno naših 27 latiničnih da bi se iskombinovao dovoljan broj tablica, pa ubacili i ova dodatna.