Ко последњи побједник 125

1. Gramatika mi nikada nije išla od ruke. Pokušala sam da razumem i dešifrujem sve te formalne nazive u slobodne izraze ali mi nije uspevalo. Evo linka. http://engleski-jezik.com/glagoli/pasiv.htm
    Ič ne razumem šta je infinitiv glagola. Subjekat i objekat znam šta su, to je lako. :) Ali ostalo ne znam. Lakše mi je kad mi se pojednostavi žargonskim i izrazima iliti slobodnim govorom. :)

2. Jackaaa, kumooo! :)) Evo me kod kuće, dokopala sam se kompa, pa sam zato tu češće ovih dana :) Dobro sam, mada još uvek zevam iako sam ustala u 12 :) Kako je kod tebe?

3. I da ne ispadne da sam duduk za engleski, umem dobro da se sporazumevam, izgovor mi je odličan, sklapam rečenice na osnovu primera, brzo učim nove reči i tako.. a gramatika mi je špansko selo. Naročito nove stvari koje nismo radili u osnovnoj.

4. Pa infinitiv ti je taj najuobičajeniji oblik. Samo kad prevedeš sa srpskog. Ili kod nepravilnih, što ti je ovaj drink - drunk, ona prva kolona. A kod pasiva prelazi u particip (nastavak ED ili treća kolona) kad je prezent u pitanju. Ima za sva vremena šablon.
    Valjda sam u pravu...

E, pa forgeta, ja nisam ovih dana bila, malo smo se mimoišle.
    Uživam malo u ovom proleću, konačno i kiša prestala. Završila sa rokom, sad ću i da se naspavam!! Eto... :)

EDIT: Ma Vučice, kakav duduk! Onda je po tome više od pola Srbije duduk za sopstveni jezik. Slabo ko zna sve što kaže da objasni gramatički. Jednostavno neke stvari idu automatski, ni ne razmišljaš.

5. Pa infinitiv ti je taj najuobičajeniji oblik. Samo kad prevedeš sa srpskog. Ili kod nepravilnih, što ti je ovaj drink - drunk, ona prva kolona. A kod pasiva prelazi u particip (nastavak ED ili treća kolona) kad je prezent u pitanju. Ima za sva vremena šablon.
    Valjda sam u pravu...

Verovatno :P :) Šalim se. :) Hvala na objašnjenju.

Ma Vučice, kakav duduk! Onda je po tome više od pola Srbije duduk za sopstveni jezik. Slabo ko zna sve što kaže da objasni gramatički. Jednostavno neke stvari idu automatski, ni ne razmišljaš.

I to što kažeš. Bolje da se držim neformalnih naziva za vremena. :) Hvala još jednom.

6. Vučice, infinitiv ti je osnovni oblik glagola, ovo što Jacka kaže, znači, u srpskom svi glagoli koji se završavaju na -ti ili -ći, a u engleskom npr. : do, make, go, read, write, buy, get, work, itd. i prevodimo ih : raditi, ići, čitati, pisati, kupiti, itd. Je l' ti ovaj deo jasan? Pa da idemo dalje? :)

Super, Jacka, sad zaslužuješ odmor :))

7. Je l' ti ovaj deo jasan? Pa da idemo dalje? :)

Jasno da jasnije ne može biti. Idemo dalje. :)

8. Evo sad će forgeta to po koracima! :)
    Fali još buri da dođe, pošto i njemu treba, da u'vatite sveske i pišete beleške! :))

9. E, možda je lakše na pvt, da ne smaramo ljude ovde :)

10. Ma svejedno je. Al' ajd na pvt. Čekam.

11. Poslala sam ti :)

Pa to, Jacka, treba i Buri da bude ovde, ali on ko zna kuda se smuca :))

12. Traži pos'o zemo, garant. :)

13. Ево мене, ето вас ајмо на кафу!

14. Samo da se javim, u velikoj sam gužvi!

15. auuu koliko sam se onbradovao kad sam vidio ''sakso-malopre'' :)))

16. I ja kad sam vidio da su odblokirali temu.
    JA DO POBJEDE!!!

17. E, Vučice, koji je nik tvoj muž, ili šta ti je već, što ti je ustupio taj nalog? Bio je prije aktivan na sajtu.

18. Paz da ti ne kažem. :) :P
    Čućeš od nekog a to ti ja neću reći. :)

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.