![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Пошто видим да сви спомињу неки курчеви морал, и све остало, позивају се на прађедове и чукунђедове, Словене, Грке, Аваре и Варваре да видимо шта је то морал.
Пошто сам лењ да тражим стручну литературу у кућној библиотеци, а богами и по интернет пространствима консултоваћемо Википедију.
Ок, да видимо, морал је скуп неписаних правила =>правила нису писана => то је скуп правила која се преносе са колена на колено, усменим путем => подложна су сопственом тумачењу и изменама, прилагођавању и осталом. Слажемо се?
Тражење компромиса, зар не? Друштво је машинерија коју не би смео да поремети ни један једини делић, нико не сме да га угрози и зато се кроз морал тражио облик понашања који ће свима бити прихватљив, то јест', неће бити штетан, људи неће ни на који начин угрозити живот другог човека. Зар не? И морал је са те стране јако добра творевина. И то је тако све док нека институција на чијем је врху неколицина, не почне да злоупотребљава тај морал. Како га злоупотребљава? Већ смо рекли да се разликује у различитим друштвеним групама и историјским периодима. Тако што тежи да га помери у том смеру да неке сопствене ставове, моралне кодексе и остале пичкематерине постави за глобално добре, важеће, моралне. А тиме, поред тога што се самим тим, та неколицина постави изнад друштвене заједнице, нужно ускрате нека основна права људи који ни на који начин нису угрозили ту заједницу. Слажемо се?
Е сад, мене занима шта је то морално, од онога што се свакодневно може видети, а шта није. Ово је питање проистекло из оне Валсинарбове теме, и неморалног као главног аргумента против Валсинарбовог мишљења. Значи, не ради се о мојим ставовима о оној теми, нити о оповргавању вашег мишљења, него ме само интересује шта ви сматрате моралним и зашто неке ствари које сте тамо или негде другде навели као моралне и сматрате таквим?
---------------------------------------------------------------- => - Означава импликацију. Ако и даље није јасно, идемо овако. Имамо исказ и закључак изведен из тог исказа. Ако је исказ тачан, а закључак нетачан импликација добија вредност 0 (нетачно), у сваком другом случају импликација има вредност 1 (тачно). Ако кажем да нешто имплицира нешто друго, под тим подразумевам тачан закључак.
Reme Jovičić :)
Da ne radiš drugima ono što ne bi volio da drugi učine tebi.
Кизо, управо то. Само, твоје мишљење и тамо видех. :) Више ме интересују ови који се позивају на морал.
Љољ.
A sado-mazohisti?
Bacaš me u rebus Čače, Njih ćemo da napušimo kurcom.
Ок, то је друга ствар Чаче, радиш нешто некоме, што би тај неко волео да му радиш.
http://vukajlija.com/forum/teme/21760-moral