Hrišćanska neiskrenost

1. En_Dotter, kad naučiš šta je evolucija, možeš da mi se obratiš. Dotle ću da te posmatram kao kišnu glistu koja je nekim čudom naučila da koristi Internet.

Да се не лажемо, Дотер прилично добро зна шта је еволуција и сигурно је компетентнији од свих нас овде да прича о истој.

2. Dobro ga se sećam s jedne teme, čovek NEMA APSOLUTNO NIKAKVOG POJMA šta je evolucija. Meša darvinizam i lamarkizam. Čak svesno poriče evoluciju kroz prirodnu selekciju koja je osnovna paradigma nauke koju studira (verovatno je najbolji student u svojoj generaciji).

3. Кад спомињеш еволуцију... Неки наш лик, доктор наука, доказао је да еволуција не постоји.

4. Manjina teroriše većinu? E, šta sve neću pročitati na ovom forumu

Pre pet godina mi se rodila ćerka. POšto je zakonska pretpostavka da su roditelji deteta rođenog u braku supružnici (oboriva pretpostavka) bilo je dovoljno da samo ja odem u opštinu i prijavim rođenje deteta u matične knjige. Vanbračno rođenu decu morala su da prijavljuju zajedno oba roditelja jer otac deteta svojom izjavom mora da prizna očinstvo a i majka mora da potvrdi da je to stvarno otac deteta.
    Pre mesec dana mi se rodila druga ćerka. U međuvremenu, zbog poštovanja prava manjine, odnosno vanbračnih parova i izjednačavanja njihovih prava sa pravima bračnih parova, došlo je do promene pravila, tako da sada i bračni parovi moraju zajedno da prijavljuju dete. Tako da smo ja i žena sa sve bebom od 20 dana morali da čekićamo u opštini da prijavimo dete.
    O tom i takvom teroru manjine nad većinom se radi. Naravno, ne sprovodi manjina neposredno teror nad većinom, već kojekakvi dušebrižnici, sve pod firmom brige za ljudska prava, sistematski umesto prava manjini nameću sve više obaveza većini, uz to stvarajući stalni osećaj kod većine da je nešto i nekome kriva i dužna.
    Ne želim da polemišem o tome zašto se to radi, mada imam svoje potpuno jasno viđenje.

5. Jebala ih keruša.

6. Manjina teroriše većinu?

Тако је Сотона рекао да функционише модерно друштво...

7. Advokado, 'de me nađe, i nas su svojevremeno (muž, dete od 20 dana i ja) masirali da dođemo zajedno. Zaboga, imamo različita prezimena!!! Bila je nezamisliva 'ladnoća, putovalo se okolo naokolo usled zastoja koji su stvorili nagomilani tramvaji....

8. stvarajući stalni osećaj kod većine da je nešto i nekome kriva i dužna.

Pa osećaj ti je više nego realan, jer prava manjina (u našoj državi) su i te kako ugrožena. A primer koji si naveo je banalan do granice bola.

9. stvarajući stalni osećaj kod većine da je nešto i nekome kriva i dužna.

Pa osećaj ti je više nego realan, jer prava manjina (u našoj državi) su i te kako ugrožena.

Ne postoji ni jedan opravdan razlog da se ja zbog toga osećam krivim, jer zaista, iskreno i praktično poštujem sve vrste manjina (ko me poznaje može i da potvrdi).

A primer koji si naveo je banalan do granice bola.

Ne, situacija je banalna a primer je tipičan. I inače je svakodnevni život sastavljen iz niza banalnih situacija. A ono o čemu ja govorim je to da se izjednačavanje u pravima (u formi borbe za prava manjina) po pravilu svodi na izjednačavanje na nižem nivou (oduzimanjem prava većini). To je, doduše i logično, jer potpuna ravnopravnost može biti postignuta jedino i isključivo potpunim obespravljivanjem.

10. prava manjina (u našoj državi) su i te kako ugrožena.

Није истина. У овој држави ти се више исплати да будеш мањина. Мажен си и пажен и имаш више права него кад си Србин.

11. Мажен си и пажен и имаш више права него кад си Србин.

tako je, release your inner ćosić

tako glup kont stvari je krajnje malouman za jednog akademskog građanina, ovako debilno mišljenje nisam očekivao (pa čak ni) od tebe

12. VALSINARBE OĆE DA TE BANUJU,
    DA BI OSTALI ZATUCANI,
    APSE KOPERNIKA S VUKAJLIJEEEE!
    POMOZI BOŽE!

13. Ovo je težak off-topic, ali odgovoriću ti, pošto je Vukajlija praktično divlji zapad.

iskreno i praktično poštujem sve vrste manjina (ko me poznaje može i da potvrdi).

Tu izjavu možeš da okačiš mačku o rep.

Uzgred, što se konkretno tvog primera tiče, niko ti nije oduzeo nikakvo pravo, nego ti je uskraćena privilegija. Prekini da cmizdriš. U stvari, čak nije ni to, kad bolje razmisliš... To što pričaš nema veze sa pravima manjina. To je obična promena birokratske procedure. Jeeeeeeez.
    Još nešto, pravo je binarna kategorija – ili ga imaš ili ga nemaš. Ne postoji nešto između. Tako da ovo tvoje viđenje da manjine imaju MANJE prava pa to mora da se IZJEDNAČI sa pravima većine tako što ćemo malo da oduzmemo od ovih drugih i dodamo malko ovim prvima... Ta tvrdnja nema uporište u realnosti, smešna je.

14. Pokušavaš li ti to da me sitnim uvredama i dečijim bezobrazlukom iznerviraš? Ne vredi ti, tolerancija mi je drugo ime.

Prekini da cmizdriš.

Ne cmizdrim.

niko ti nije oduzeo nikakvo pravo, nego ti je uskraćena privilegija. Prekini da cmizdriš. U stvari, čak nije ni to, kad bolje razmisliš... To što pričaš nema veze sa pravima manjina. To je obična promena birokratke procedure. Jeeeeeeez.

Što je to privilegija, molim te? Nisam privilegovan time što zakon logično uvodi pretpostavku da je dete rođeno u braku dete supružnika. Ako je tako, zašto bih bio izložen dodatnom maltretiranju samo zbog toga što za druge (manjinske) grupe ta pretpostavka ne važi? Čuj, nije pravo nego birokratska procedura. Nije nego.

Još nešto, pravo je binarna kategorija – ili ga imaš ili ga nemaš. Ne postoji nešto između. Tako da ovo tvoje viđenje da manjine imaju MANJE prava pa to mora da se IZJEDNAČI sa pravima većine tako što ćemo malo da oduzmemo od ovih drugih i dodamo malko ovim prvima... Ta tvrdnja nema uporište u realnosti, smešna je.

Sam sebi skačeš u usta. MANJE prava nije isto što i MANJA prava. Ja imam dva prava a ti jedno, znači da ja imam VIŠE prava a ti MANJE. E sada, da bismo se izjednačili, neće tebi dati još jedno pravo koje do tada nisi imao već će meni oduzeti jedno od dva prava koja sam imao. Logično, zar ne?

Tu izjavu možeš da okačiš mačku o rep.

Znam da mogu. I ne samo izjavu, nego i sopstveno ponašanje mogu da okačim mačku o rep, jer, čim pojedincima kažem kakva su mi verska uverenja, nacionalno opredeljenje, politički izbor, etiketa mi već visi na čelu. Jebi ga, tolerancija se u ovom društvu prihvata samo u jednom smeru.

EDIT: E, jebi ga. Dok ja očukam odgovor, tebe jope` banovali. Što tako, crni Valsinarb90e?

15. Naš fellow-Vukajlijaš: ne'amnadimak. Omiljeni hobi mu je da zvuči ignorantno.

Hm... Interesantno. Nesto mi se ne cini da sam zvucao ignorantno u postu. A i da jesam zvucao, da bi mi to bio hobi mora da sam jos negde pokazao ovu svoju osobinu. A to sigurno nisam (tj. ti to nisi mogo da vidis) iz prostog razloga sto nisam ucestvovao gotovo ni u jednoj raspravi ovde, niti si to mogao zakljuciti po mojim definicijama. Fejl tvog zakljucivanja (samo prvi od mnogih, sto cemo videti u nastavku posta)

Prvo, da se osvrnem na temu. Ja NIKADA nisam cuo niti procita da je neki vernik rekao da ateisti zapravo veruju u Boga. A i kad bih cuo, reko bih da opasno gresi.
    Pitanje ''zasto se vernici ponasaju tako kako se ponasaju'' je odlicno, ali si ti, naravno, izneo mnogo glup zakljucak. Ima vise razloga: svako veruje na drugaciji nacin, vecini vera nije dovoljno cvrsta itd. Ali najbitniji: Ljudi se tesko odricu nekog zadovoljstva. Oni ce pre uzivati u ovom trenutku nego razmisljati o sledecem. Evo, npr. ja verujem da ce mi pusenje skratiti zivot i uticati na mnogo losiji kvalitet mog zivota u budocnosti. Zapravo, vec trpim stetne posledice. I boli me kurac. I dalje pusim. Pusim jer uzivam u tome. To nikako ne znaci da ja nisam svestan stetnosti, vec da necu da se odreknem tog zadovoljstva.

Dalje, moram da se osvrnem na tvoju definiciju na kojoj sam prokomentarisao da su ti sranje argumenti (mozda si po tome zakljucio da sam ignorantan?). Definicija ''Gej-bog argument''. Sam naslov definicije pokazuje tvoje nepoznavanje hriscanskog ucenja. Bog je aseksualan. A i nigde se ne spominje pol Boga. I pride nije covek, niti postoje drugi bogovi. Kako onda da Bog bude gej?
    Pocetak tvog primera: ateista: ''Je l Bog treba da postuje bozje zapovesti?''. Slicno bi bilo pitanje: da li ja koji sam ceo zivot proveo u Srbiji i koji ne planiram da idem u Australiju treba da postujem australijske zakone? Jasno je da ja te zakone nit mogu da postujem (tj. da ih se pridrzavam) niti da ih krsim jer ne potpadam pod tu jurisdikciju. Ne odnose se na mene. Isto je i sa Bogom. Logicku pogresku u pitanju tvog uzasno glupog ateiste (koji zapravo predstavlja i tebe) bi video da si samo obratio paznju na Bozje zapovesti: postuj oca i mater svoju, ne pravi sebi idola, nemoj imati drugog Boga osim mene, itd. Toliko o ignorantosti.

Da, jer ne možeš logički da dokažeš negativ i breme dokaza je na onima koji tvrde pozitiv. Aaaaaaaaaaaaaa, i mene je smorilo da ponavljam to.

Jebote, PA NIKO NE TVRDI POZITIV, jer je to VEROVANJE. Uzgred, ako je pretpostavka pozitivna, breme dokazivanja je na onima koji tvrde negativno (npr. presumpcija da je muz ujedno i otac deteta iz braka). A i bez obzira na to na kome lezi obaveza da dokazuje, suprotna strana moze izneti dokaz u svoju korist.

Naprotiv. Moguće je.

Posto tvrdis da je moguce, zamolio bih te da kazes koji je to nacin.

Međutim, nikome do sada to nije pošlo za rukom. Hmmm, baš suuumnjivo.

I sad ti nagovestavas da zbog toga Bog ne postoji? A joj, kakva greska logike.

Vera, fantazija, šta god... U svakom slučaju je produkt ljudskog uma.

Prvo, moraš da shvatiš da je mozak aparat koji pravi modele realnosti.

Obe izjave su tvoje. Eto, kad bih hteo da cepidlacim (kao sto ti cepidlacis bezrazlozno o semantici), sad bih mogo da tvrdim da si zapravo priznao da je Bog realan, bla bla. Sto naravno, necu da radim, jer nisam debil da palamudim kao ti oko izjave koja je jasna, ali nije dovoljno precizna.

Pretpostavljam da si taj neko – ti. LOL.

Opet lose pretpostavljas. LOL. Mislio sam na Urada, Javia, i jos mnoge kojih ne mogu da se setim, a mrzi me da trazim.

Moje neverovanje u Boga se zasniva na tome što on ne postoji.

OP OP! TVRDNJA (da Bog ne postoji)! Tvrdnja se dokazuje. DOKAZI! Ne mozes? A? Ako sad upotrebim tvoju logiku: BOG POSTOJI! (naravno da sad banalizujem).

ali kod mene je to verovatno glavni razlog: odsustvo boga. Ili makar, ODSUSTVO DOKAZA da bog postoji.

Hammm, uzmimo ovako. Najlaickije shvatanje Boga: Bog je na nebu (to je pretpostavka). Igrom slucaja smo otkrili da je nebo ''nesto'' vece nego sto smo zamisljali. Dakle, dokazi se mozda nalaze u centru Jupitera, na Alfi kentaur ili u nekoj crnoj rupi. Dokazi da dokazi ne postoje! Ne mozes? Postoji odsustvo dokaza da dokazi o postojanju Boga ne postoje? ZASTO ONDA NE VERUJES?! (opet banalizujem, ali vrlo blago. Skoro uopste)
    A sad ozbiljno: problem odsustva dokaza nije u dokazima. Ono sto sam naveo u delu koji si ti nazvao ''nekoherentno brbljanje'' (a koji je inace vrlo jasan i povezan, ali doduse sazet). Problem je u dokazivacu - coveku. Ljudski um je ogranicen. Ne moze da razume dalje od tri dimenzije. I jos hiljadu stvari. Ne moram valjda sad da iznosim argumente zasto je ljudski um ogranicen? Takodje je problem u nacinu dokazivanja. Kako dokazati koristeci nauku (na koju se ti pozivas) ako je ona toliko losa, nerazvijena, cesto i pogresna. (za ovo sam izneo argumente u ''nekoherentnom brbljanju'')

Uzgred, nauči šta znače reči "faktički" i "teorija" (ovo drugo sam donekle objasnio dve strane unazad).

Lolcina. Ko prvo, teorija se zasniva zakonima i pretostavkama. PRETOPSTAVKAMA (zato se cesto u govoru izjednacava sa pretpostavkom). Zato i cesto teorija pogresi. Ali jos je fora, ja nisam upotrebio pogresno ''teoriju''. A i da jesam - bezrazlozno sviranje kurcu sa tvoje strane u nedostatku argumenta. ''Fakticki'' sam upotrebio kao sto se cesto upotrebljava. U ovom kontekstu - uglavnom, otprilike, generalno, itd. Ne sporim da je to veoravtno pogresno, al opet. Pokusavas da pokazes da si pametan, a ja glup. Pokazao si nesto drugo, ali me mrzi da sad razglabam i o tome.

OMILJENI DEO. To je čest momenat da teisti i deisti optužuju ateiste kako imaju usko shvatanje boga. Kao, mi nemamo maštu. NE, vi ste ti koji ste uskogrudni i bez mašte.
    Razmisli malo zašto.

Nikako nisi razumeo sta sam hteo da kazem, iako sam rekao jednostavno. Ali se svodi na neke stvari koje sam gore napisao pa necu da se ponavljam.

Ne znam zašto uopšte i iznosiš, a uz to i lažeš. Ajnštajn je bio de facto ateista.

Negde si rekao da televizor nisu izmisli deisti nego naucnici, tako nesto. A recimo da je jedna od najzasluznijih osoba za nastanak televizora bio deista (Tesla). A sto se Ajnstajna tice, upoznat sam sa jednov raspravom u kojoj je ucestvovao, a gde je izrekao ''bog ne baca kockice''. A u celoj raspravi je branio Boga. Ali potpuno nebitno.

Oh, ja sam nula poredeći se, na primer, s tobom. Zauvek ću živeti u senci tvog intelekta, anonimni klevetniče. Šmrc. :(

Opet jadna ironija. Ali zanimljivo je to sto ima istine u tome. Pravis velike logicke pogreske. I to neke koje se uce u 3. razredu srednje - dakle, mogo si da naucis. A ja sam to znao i prenego imam predmet ''logika'' (jer su, je l te, logicne). Dakle, zaista sam inteligentiji od tebe.
    Ali ajmo dalje. Kao kad ruznoj ribi sa kilom sminke krenes da skidas sminku i dodjes do toga da je mnooogooo ruzna: ako uklonimo tvoju ''sminku'' (glupu ironiju, nadmenost, upotrebljivanje stranih termina kad u potpuno istom kontekstu mozes da iskoristis nasu rec, palamudjenje oko semantike kad je to nebitno, i jos nesto sto sam zaboravio), dolazimo do nivoa gde se postavlja samo jedno pitanje:
    Braniclave, zasto si stavio svoj koeficijent inteligencije u niku?

16. Samo da se pohvalim što nisam pročitao nijedan post sa ove teme:)

17. ja bih, ako može, jedan on topic

možemo mi tripovati neki ateizam komunizam paganizam kolko god oćemo, ali činjenica je da smo, kao evropljani, duboko hrišćanski 'drilovani' u razmišljanju, tako da i najgrđi ateista ne može da pobegne iz te misaone matrice (to mu dođe kao kad bi bio crnac i odbijao da priznaš da znaš da sviraš bas)

u najbanalnijem smislu, možeš biti ateista koliko god 'oćeš, ali tebi je 2012. godina, nedelja ti ima 7 dana i, koliko god se trudio, ne možeš nikako da zamisliš da je vreme ciklično, a da to ne linkuješ nekako sa hrišćanskim viđenjem. pa i sva naša moralna suđenja su često vrlo hrišćanski obojena, svidelo se to nekome ili ne. meni se ne sviđa

18. Ne'amnadimče, što si ignorantan?

19. Mene zanima sledeće:

Da li hrišćani uopšte moraju poštovati deset božijih? To je bog napravio za jevreje, a oni mu ubili sina. KOJI KURAC LJUDI JEVREJI JEBOTE? E, dao vam čovjek da odete preko grane iz afričke vukojebine i vi popušite kurac pa mu ubijete sina. Ali to uopšte nije moje pitanje.

Recimo da sam ja uzoran hrišćanin. I grijeh je da lažem. E, ako me neko pita da li ja jebem, kako i na kojem mjestu da mu odgovorim? Ukoliko kažem ne, to je definitivno hrišćanska nesikrenost (kad bi recimo jebo, a ne jebem, no drkam). Da li je hrišćanska neiskrenost ako ne kažem ništa? Da li je hrišćanska neiskrenost kad hrvati skuvaju gra sa slaninom i rebrima, pa izvade slaninu i rebra pa kažu da je to posni gra? Ili je to hrišćanska samoobmana?

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.