Prijava

Da li je neko instalirao ovo... Ne znam ni ja kako da ga nazovem. Rek'o da ukucam na YT da vidim kakav je kad ono imam šta da vidim.

http://www.youtube.com/watch?v=nxbHawhzACA

Windows 8 je nekakvo hipster govno koje ja ič ne mogu da povatam, nekakav novi start meni, šta je ovo koj moj? Neki desktop na razvlačenje, šta rade ovo? Nekakav pokušaj Meka ili šta? Šta im treba ovo i koja će budala ovo da koristi?

Koliko znam, još ne postoji konačna verzija, nego Release Candidate koji za džabe mošse skine, ali se može do određenog datuma samo da se koristi. (tako je bilo sa sedmicom, valjda je i sa osmicom, ne znam)

Zahteva:

1 GHz or faster processor
1 GB RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)
16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)
DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

Previše komplikovano za mene.

Upravo. Zato se i pitam ko li će ovo da koristi.

Kao prvo, na netu postoji RTM verzija (Release To Manufacturers, puna verzija) na raznim torrent sajtovima, ali ne valja to skidati jer to je dato proizvođačima da bi napravili drajvere a ne da se drkaju gospoda.

Dalje, ja koristimi Windows 8 evo već preko pola godine i ne mogu biti zadovoljniji. Prvo sam koristio Consumer Preview, pa kad sam sjebao komp instalirao sam Windows 7, ali ne lezi vraže istog dana izašao i Release Preview i to sam morao da instaliram.

Release Preview iako nije konačna verzija ubrzala je pokretanje mog računara (ispod-prosečni lap-top) sa nezavidnih minut i po' na neverovatnih 20 i nešto sekundi. Ne mogu ni da zamislim koliko se brzo startuje na nekoj jakoj mašini koja ima i SSD.

Uz to, Microsoft je konačno uradio nešto dobro i izbacio i promenio pola pozadinskih Windows programa, tako da sad sve radi lepše i brže. Jedino postoje neki bagovi, ali retko i to jer je nezavršen proizvod.

Jedini nedostatak koji vidim za kompijutersku verziju Windowsa je taj novi Start meni, ali pravo da vam kažem nema tolike razlike (bar za mene) jer ni inače nisam nešto koristio stari start meni.

Svima bih preporučio da upgrejduju svoj komp kad izađe Windows 8, da nije njega ovo slatko ne bi bilo na mom stolu.

Vnugo prilagodjeno tabletima, tacevima i novim upravljackim periferijama koje ce da izadju dogodne. Sta je ispod svega toga - nemam pojma. Cekam zvanicnjaka jer nemam bas dobro iskustvo sa rilis kendidejtima.

Salmonel, je l' si probao?

Može RTM opušteno da se koristi, retko je finalna verzija išta zaukruženija, bete sam probavao, ovo sam skinuo nego nikako da se nakanim da priključim test hard.

Nego što od ovog svrbi malo završetak debela creva, jesu ga bolje optimizovali od sedmice i brže radi i štatijaznam al šta vredi kad interfejs usraše za desktop mašine, nezgodno je brate mili ko kratko ćebe, pogotovo ako žuriš nešto pa oćeš da bidneš produktivan. Bar si u onim beta verzijama mogao da skloniš metro, valjda su držali opciju zbog sebe da se ne smaraju tokom testiranja, al u final verziji kurac, metro or bust.

Biće garant u enterprise ili ultimate verziji da se ukloni metro. A i brate, šta ti tačno tražiš u start meniju?

Pišem Uz Vetar

Biće garant u enterprise ili ultimate verziji da se ukloni metro. A i brate, šta ti tačno tražiš u start meniju?

Sve. Oni koji rade nešto, čitaj, malo programiranja, pa do čeprkanja po podešavanjima.
Meni se svidela osmica, takav sam tip osobe, da se lako priviknem na novo okruženje i nove stvari, i imao sam je, ali ne koristim samo ja računar, pa sam vratio na sedmicu.
Kad bude izašla fajnal verzija, instaliraću, pa će svi da se nauče.

Sve. Oni koji rade nešto, čitaj, malo programiranja, pa do čeprkanja po podešavanjima.

Objasni?

Objasni?

ŠTA DA TI KAAAAAAŽEM KAD SVE ZNAAAAAAAAAAAŠ

pa control panel, pa devices, all programs.
meni je lakše preko starta, i kontam bar jedno tri puta brže da nađem nešto preko starta nego ovako..

Za kontrol panel imaš po difoltu kad uradiš desni klik na donji levi ugao, a u taj drop down meni se dodaju stvari koje često koristiš, tako da ja lakše ulazim u All Programs nego na sedmici jer mi je na dva klika.

Biće garant u enterprise ili ultimate verziji da se ukloni metro. A i brate, šta ti tačno tražiš u start meniju?

Neće, zvanično saopštenje je "ako nećete metro milom, preći ćete silom". Nije tu fora samo u start meniju (koji inače koristim jer mi je desk skoro prazan), već i u taskbaru jer je većina metro aplikacija fullscreen only, znači da se prebaciš na nešto drugo moraš da drndaš po ivicama ekrana da ti iskoči lista otvorenih prozora. Verovatno je zgodno kad si na touchscreenu ali ovako budibogsnama, zamisli rad u metro ofisu, imaš otvoren excel i word, prebacuješ nešto iz tabela u word i obrnuto, oš mojega ako ne možeš lako da šaltaš prozore, za to redovno isključujem i stacking.

Ovo će sve u svemu biti daleko od uspeha sedmice, možda ih iskustvo nauči da ne može i jare i pare al sve nešto sumnjam.

Sve zavisi kako je ko navikao :)

E jebiga grujane kad voliš da radiš mišem, menjam aplikacije kao pravi sa samo dva dugmeta (Win + Tab), a ovo je moj Desktop
http://img1.uploadscreenshot.com/images/orig/7/19609574277-orig.jpg
Pretraga programa je bolja u Windows 8, samo stisneš Win dugme (da uđeš u Metro) i kucaš šta ti treba i rokneš enter.

E jebiga grujane kad voliš da radiš mišem, menjam aplikacije kao pravi sa samo dva dugmeta (Win + Tab), a ovo je moj Desktop

Kad radiš samo sa dva prozora ok, sa više - jok. Treba ti taskbar na viđelu pa da ga jebeš.

Interfejs ove nove osmice je okrenut casual korisnicima i od toga nema beganja, ako radiš nešto ozbiljno držaćeš se ranijih windojsa, ovo firme kupovati neće. Džabe mi što će kompjuter da radi brže kad ću ja da radim sporije.

Prosta logika: svaki drugi windows valja i to je kraj. 95 je bio govno, ljudi kukali, Bilijevi ispravljali, pa izaš'o 98 koji je bio ok za ono vreme. Zatim izbacili 2000 i ista priča; kuknjava korisnika i ispravljanje bagova dok nisu, na osnovu toga izbacili XP. Sledi Vista puna bagova, pa 7 koji kida, oduševljen sam (ja koristim 64bit verziju već više od dve godine, jedina reinstalacija bila kad mi riknuo hard, pa sam uzeo novi).
Dakle, ovo je garant neka govnarija. Sačekajte ljudski da izađe 9 ili kako će već da se zove.

Vidi, ne slažem se za taskbar jer ga ja ne koristim (jopet zbog miša), ali ti ako stisneš Win+Tab možeš i mišem da odabereš. A metro aplikacije uopšte i ne koristim, tako da svakako tih problema nemam.
Ako zanemariš Metro aplikacije i ceo Metro deo operativnog sistema (koji te niko ne tera da koristiš, a koji ti svakako i nije neophodan) Windows 8 je fantastičan operativni sistem. Plus kao upgrade za bilo koju verziju Windowsa od XPa na ovamo će koštati samo 30$, tako da će dosta firmi po americi iskoristiti priliku da upgrejduju svoj XP ili Vistu na 7icu jeftino. Srbija im svakako nije ciljno tržište.

Jedino što će se promijeniti osim ovog AOL intefejsa sa sredine devedesetih je to što ćeš nakon odgovora na pitanje koji ti je OS, moći da kažeš "na kurcu te nosam"

To što pričaš može kad je sve lepo i šareno, kad imaš otvoreno desetak prozora s tamo nekim beleškama, kodom, tabelama i ostalim kurcima što je sve naizgled isto jedino možeš da se snađeš ako znaš gde ti šta otprilike stoji na taskbaru inače kurac.

I ne možeš da zaobiđeš metro, jedino ako neko napravi neki hak a čisto sumnjam da bi se neko mnogo cimao. Biće ko i dosad, sačekaš da majkrosoft nauči na sostvenim greškama i izbaci nešto u šta je neko uložio malo više od tura na kojem je sedeo a da mu stolica u direktnom dodiru s njim nije bila jedina ergonomija na umu.