Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Да, али ако Избациш из брзине или држиш квачило док је у брзини( а гас ти је углављен) турираш мотор и онда ће само да прегреје и 'ркаш га за џабе.
Али брате, возиш 120 на сат, аутопутем, заглављен ти је гас, мош да погинеш сваког трена, кога боли курац за мотор? Уосталом, гас је на максимуму па је на максимуму, значи дркаш мотор свакако.
Imao sam tu (ne)sreću da vozim Kadeta starog 20 i kusur godina koji se gasio kad se pusti gas. Pošto sam morao da ga oteram do ujaka, kršina bila njegova, a išao sam preko nekih pružnih prelaza (9 komada), morao sam da zaboravim kvačilo i da jednom nogom šibam po gasu a drugom po kočnici. Auto je malo slabije usporavao nego inače, ali kočnica je bila jača. Isti slučaj sam imao i pre dva meseca sa audijem i potpisujem da je kočnica jača od gasa.
Нет каже да би требало да се пребаци у Лер и онда да се зауставиш на најближој локацији.
Па нема свако данас паре за делове ;)
Pa negde moreš platiti, il u bolnici il u servisu. Ne daj bože groblja, al to već nije tvoj problem... :)))
Па ако си искусан возач, Гледао би да сачуваш и себе и кола.
Kočnica je jača.
Ako je gas do kraja pritisnut onda motor naravno prenosi kretanje na točkove pomoću spojnice (kod manuelnih menjača je to kvačilo). Ti kada stisneš kočnicu, zaustavljaš točkove i time stvaraš otpor kretanju motora koji teži da putem spojnice pokreće točkove. Motor će u početku imati otežan rad ali pošto je spojnica obično jedan od najslabijih delova sklopa ona će tu otkazati tako da će kočnice obaviti svoj posao a motor će i dalje da radi pod punim gasom.
Kod manuelnih menjača bi se u toj situaciji (ako bi došlo do otkazivanja papučice gasa) moglo zaustaviti jednostavnim izbacivanjem iz brzine. Nikakvo prebacivanje u niže ili slično jer bi pokidali zubčanike u menjaču slično onako kako bi sjebali prste gurajući u zadnji točak motocikla u pokretu. Menjač bi u tom slučaju najverovatnije zablokirao i time zablokirao motor koji je pod punim gasom što bi izazvalo neki težak kuršlus i najverovatnije prevrtanje. Ako jednostavno iz nekog razloga ne možeš da izbaciš iz brzine onda postepeno stiskaš kočnicu i pod opterećenjem lamela u kvačilu će izgoreti i time razdvojiti motor od točkova što otvara mogućnost nesmetanog kočenja.
Kočnica rulz!
EDIT:
Po nekom mom razmišljanju, zahvat sa oduzimanjem kontakta teško da bi uspeo jer onda u tom slučaju akumulator ne daje struju ali zato alternator daje.
Znaci, laze kvocka?
Lololo celt, ne veruj ženi koja laže.
Laže ko ker.
Све зависи шта је возила!
И какву опрему су имала та кола. Да не причам о истрошености потрошног материјала.
Али како год, могла је да кочи али лагано. Нагло... тешко.
Neke stvari ne spadaju pod opremu nego pod konstrukciju samog automobila.
Nema veze koja je oprema.
Da je kočila naglo, ili bi kočnice u sekundi otkazale ili bi zablokirale i auto se prevrnuo.
Само немојте да возите глупе аутоматике! хД
То није ауто! :Р
Kod novijih auta gašenjem auta se može napraviti samo veći belaj, servo pumpa se gasi sa gašenjem auta pa je motanje volana u toj situaciji gotovo nemoguća misija, isto tako se i hidraulika na kočnicama gasi pa ni kočnice ne rade kako bi trebalo, okretanje servo volana kada je auto ugašeno je stvarno težak posao, jebo teretanu i cijepanje 20 metara drva koliko je teško.
Bolje je stiskati kočnicu pa makar se izlizale i pakne i diskovi i lamela.
Koliko ja Znam, svi moderniji džipovi imaju 4x4,ABS i ESP. Tako da..
Poredi džip sa svime time i poredi neki automatik tipa Citroen Xsara automatik, bez ičega odozgo ;)
Ah sad! Pretera ga sa tim da je teško.
Jeste teško ali ne nemoguće.
Auti koji su stari od 7-8 godina imaju servo pumpu koja dobija mehanički pogon putem kaiša od strane motora pa sve dok se motor vrti, ti imaš servo volan. Noviji automobili imaju elektronski servo što otežava situaciju kada ugasiš auto.
Kad sam ja propustio časove o automobilima.
Nisam ih ja nikad ni imao al čitam svašta.
Volem da znam svašta!
jebiga, ja sjednem u 307-cu i nema šanse da okrenem volan dok je ugašeno auto, nisam pokušavao u vožnji, al' dok stoji nema teorije da mrdnem, mogu 10cm lijevo desno u vr' glave pa se time vodim i ako je u vožnji.
Да,али да ли си покушавао да само даш контакт кључем. Колико мене памћење служи контакт је довољан за откључавање волана.
Ја све ово знам из праксе углавном...