Prijava

Mačete, čakije i lovački noževi.

nabavih i Opinel No8 inox, za sad sam samo seko papriku za veceru... Ostar je kao zilet :D
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/47694_368673999925941_621650690_n.jpg

imam pioneer alox-a
http://1.bp.blogspot.com/-_3Kuxi6CozA/UJaagbhxpgI/AAAAAAAAAxw/wH8FkodTyKs/s1600/image+019.jpg
http://victorinox.boffo.ru/product_pictures/224-pioneer-range-alox-victorinox-big-1.jpg
a planiram da nabavim sve aloxe u boji
http://i756.photobucket.com/albums/xx202/SwissArmyKnives/Victorinox/93mm%20Alox/Pioneer_Flower.jpg
http://api.ning.com/files/NZ0YHASwMpHiBOIcQiGOGNMFZBgJERWChW2pg*5zDSyM1a4XiaN-xlYHBRl5qQAcIo6wCXVjK37TiPgkbChZXrvmZHeTwdJo/DSCN7971_r.jpg

prelepa stvarčica, i uvek dobro dođe...što kažu, tek kad ga imaš shvatiš kolko ti je neophodan...uvek nešto secneš, probušiš, odglaviš, zašrafiš itd...
imam i victorinox campera, i huntera
http://www.soonerstateknives.com/V-53641-Victorinox-Hunter-Lockblade.jpg
ozbiljniji model, 111mm sečivo...a ova testera je tolko jebeno oštra i kvalitetna da nema šta ne može da preseče.

imam i opinel 8, inox, iz francuske donešen...sa original futrolicom kožnom za njega...poklon pa ga slabo koristim, al jako lepa stvar...inače pre 50-100 godina bukvalno nije postojao francuz koji u đžepu nije imao opinela.
jako jeftin nožić koji za pare koje date za njega pruža mnogo.
nije za ozbiljnije radove, ali po kuhinji je odličan...ima raznih modela i raznih veličina, čini mi se da je osmica desetak evra samo...
http://www.opinel-usa.com/prodimages/large/wooden-slide-top-No-8-olive-wood-handle-sheath-1.jpg
ovakav je moj, sa futrolom. I ima taj prepoznatljiv način zaključavanja brave, to ga je i proslavilo.

imam onda italian stiletto...skakavac, prastar, od dede ga dobio
http://www.weapons-universe.com/Knives/Switchblades/Italian-Stiletto-Switchblade-Black-Horn-9-inches.jpg
bilo je jedno vreme da se kupe takve kopije njegove gde hoćeš.

inače za victorinox noževe kažu da je to proizvod koji najviše pruža maltene od svih proizvoda na svetu za tu razliku u odnosu cena/kvalitet.
i da, daju doživotnu garanciju...znači ako nađete kući neki prastari victorinox da mu se sjebo neki deo (što je jako teško) možete da ga pošaljete u švajcarsku u fabriku i zameniće vam taj deo.

ja bi jako voleo da imam one hand modele
http://www.vicfan.com/wp-content/uploads/2011/01/victorinox-one-hand-master-road-tour-01.jpg
http://img341.imageshack.us/img341/462/pc204460640x480.jpg
al mi se ne daju sad pare..

onda...volim spyderco noževe, koji su ljudima ili prelepi ili su im odvratni.
malo su precenjeni sa cenama al dobro..jeftiniji i lošiji modeli mogu povoljno da se kupe, npr:
http://www.schmalhaus.com/wp-content/uploads/IMG_1230-16.jpg
http://www.gunmart.net/images/content/accessories_reviews/3702/3.jpg
http://i871.photobucket.com/albums/ab274/mblazer/P1000624.jpg
http://25.media.tumblr.com/tumblr_m3e941qPGC1qjcccuo2_1280.jpg

i tako.... a neću da trošim reči o ručno rađenim noževima...to je stvarno umetnost, i ja planiram kad tad da kupim sav pribor koji je potreban da se pravi nož od početka do kraja. dobro, bez kovanja metala.

ko voli, ima dosta dobrih majstora koji rade strašne noževe, bukvalno kako god da zamislite tako ga naprave...a ima ih koji ni nisu skupi uopšte...mislim da ima jedan Beca koji pravi prelepe, a dosta jeftine..al ispao sam iz toka pa ne mogu sad napamet da pričam.
eto...udavio sam malo jer sam ko napaljen klinac :D al kad je to stvar koja me pored kinologije najviše zanima

ХАХАХААХХА КОЈИ ТРАНСФЕР БЛАМА КАД ОНАЈ У ВИРУ ВАДИ ЛЕПТИРА ДА БОДЕ хахаахаххаха каце сетим само

Merkam već neko vreme Gerberovu Ber Grils seriju, daju ih na MOL-ovoj pumpi uz neki popust, tako da ću sigurno da uzmem jedan, treba mi za pecanje nešto kvalitetno, a ovi su se dobro pokazali.
Planirao sam da kupim neki i za u auto, da se nađe, ali pošto je interventna u Nišu počela na semaforima da vrši pretres automobila, mislim da ću da odustanem od toga. Iako mislim da je dozvoljeno nošenje normalnih noževa koji se ne otvaraju jednoručno. Ipak je to oruđe, jeb'o sam im majku.

stef, iskreno, taj gerber bear grizli, ne samo da se nije dobro pokazao, nego se pokazao očajno...nema ni k od kvaliteta...niti je bear ikad nosio takav nož, to je komad tvrde plastike i ništa više, namenjeno klincima koji se lože na njega...
ne pitaj šta sam ih video da pucaju po sred drške, po sred sečiva...jednostavno đubre, i mnogo toga boljeg možeš da uzmeš za te pare..al dobro, to ga ljudi testirali na batoning i tako te stvari koje trebaju za preživljavanje u prirodi, i tu se pokazao tako da nije ni vredan pomena...
običan marketinški trik da zgrnu lovu i ovi iz gerbera i bear koji je pozajmio svoj lik, a sam ga ne koristi.
kolko košta sa tim popustom? msm, isključivo za pecanje će verovatno da ti vrši radnju...

Ima ga moj komšija neko vreme i zadovoljan je, jebem li ga. Pa šta meni treba, neću ja nožem bukve da sečem. Da isečem poneku riblju glavu, filet i ako izgulim nekog voblera.
Košta 1700 sa sečivom od 9.7cm.
Završavali su posao i kineski noževi kupljeni kod Bugara, ali me nerviraju jer su od govno čelika i ne možeš da ih naoštriš.

Znaš nešto bolje za 2000?

9,7...to je onaj model na preklop onda??
Ne znam, iskreno, golo sranje je nož, kvalitet nula...al što kažeš za pecanje može da vrši posao bilo koji..
a za 2000 bilo koji victorinoh naravno...mislim da nema modela od 11 cm za dve hiljade, al od 9 ima...ovi klasični i nisu nešto lepi al alox modeli jebu...od aluminijuma, teški, prosto vidiš da je kvalitet u pitanju.
Ili opinel...
ili famipa prizren...jedino što ovaj gerber izgleda kao ''kulje'' malo od ovih, mada meni i ne izgleda bolje, više mi liči na dečiju igračku

Opinel, za te pare možeš naći bolesan opinel za ribu.

za 2000 možeš opinel sa futrolom. 8-9 ni ne treba ti veći...
imaš karbonca i inox, od nerđajućeg čelika.
Za hranu je bolje koristiti inox jer ne rđa, a karbonac čim dođe u dodir sa hranom i ako ga ne opereš ubrzo počne da dobija onu patinu...što je nekima lepo.
a kod inoxa nema održavanja, mož ga držiš u vodi ako oćeš.
karbonci su bolji jer bolje drže oštricu kad se narežu.
Jedina mana kod opinela kad se nakvasi malo sa vodom, drška upije, pogotovo ako ga ne namočiš u ulje kad ga kupiš, al svedno upija...i onda nabubri drvo pa se teže otvara malo

Pa i treba mi na preklop, za džep. Ne mogu da se napinjem sa fiksnim sečivom. Hvala! :) Opinel grmi koliko je lep.

pa da, opinel je klasika...
moj izbor bi bio
http://i97.photobucket.com/albums/l208/Iku-Turso/opinel-1.jpg
versus
http://www.mexicoarmado.com/attachments/cuchillos-y-navajas-venta/325945d1327012822-mas-de-victorinox-pioneer-alox-silver.jpg

iako je po meni bolji victorinox, definitivno neprikosnoven što se tiče kvaliteta, što se kaže, koristili bi ga i tvoji praunučići

Moj pradeda je doneo jednog prelepog švajcarca sa gomilom funkcija iz rata, ali dali su mi ga kada sam bio klinac tako da sam ga prejebao (oštrio ga na električnom tocilu).

Mnogo smo čudan narod, uopšte ne umemo da cenimo istoriju. Jedan iz mog sela je gradio vikendicu u šumi i iskopao turski mač iz srednjeg veka (onaj krivi), skratio mu sečivo i napravio od njega sataru.

Imao sam žešći nalož na noževe jedno vreme, kupio preko neta, ekstra je šljakao dok ga nisu maznuli seme im se zatrlo.

Taj je bio na preklop. Sada mi se više sviđaju fiksni, jer se kod preklopnih od upotrebe osigurač izguli, može lako da se olabavi od korišćenja preklopni mehanizam pa da sečivo "šeta". A i prvenstveno ih koristim u prirodi, na pecanju kampovanju, izletima, tako da nemam potrebu za tim.

Što se tiče kupovine, jako solidne možeš uzeti preko neta za 2000. Na kupujem prodajem lik se bavi isključivo prodajom noževa i optike za puške. Mogu da ti pošaljem link u pvt ako te interesuje.

Spyderco mi je ružan baš baš baš ružan.
Opinel 8 ima jedan drug. Dobio iz Njemačke. Kad sam ga video prvi put mislio sam da je golo govno dok se nisam isekao kao majmun. Zmaj-nož.

Što se tiče ručno rađenih unikatih noževa, ortak počinje ozbiljno da se bavi tim. Negde od januara-februara bi trebao da krene da radi.

@StefanBičBožiji
Sa opinel 8 neces pogresiti. ja moj imam vec 2ipo meseca i prezadovoljan sam. U pocetku jeste malo bubrio i teze se otvarao al sam ga zalio malo uljem pa je to islo nekako. Sad posle ko zna kojeg otvaranja veoma lagano se otvara. kocnica mu je takodje veoma dobra i po mom iskustvu (tek ove godine sam se bacio u te vode) lagano se i ostri i odrzava. U ruci je kao da drzis olovku, a u dzepu ga ni ne osetis. Ja moj nosim svuda sa sobom (osim u grad kad idem po kafanama)
Cena sad na sajmu u NS mu je bila 900 din inox, i 1600 din u lepom poklon pakovanju sa koznom futrolom.

Ako neces preklopni, mozda bi ti dobro dosao bahco 2444, isti je celik kao i ovaj opinel 8 i takodje je dobar noz. U ruci lezi savrseno!!! Ja ga ne koristim jer mi nije praktican za u dzep. U merkuru kosta 760 dinara
http://media.ibud.ua/image/photos/vo-big-136838799708a18f.jpg

E, moja djeco, opinel se NIKADA ne otvara teško, već ima poseban način otvaranja koji vi još niste otkrili.

@Skocko
Sto ne podelis to onda sa nama ako znas?