FOTO - za sve ljubitelje fotografije

1. Ah da, koncerti su mi omiljeni, npr Block Out je jako dobro ispao u Zitomlinu, imali su divne kombinacije boja <3

Ove fotke sa koncerta su radjene sa 18-105, kada imas reflektore i svetla stavis ekspoziciju maksimalno na 800 i fotke ce ispasti tako :)

Nisam koristila D3000 tako da ne znam kako se ponasa, ono sto sigurno znam je da D90 ima "Active D Lighting" koji daje akcenat na boje na fotografiji i on mi je jedini uvek ukljucen na automatsko.
    Mada, Nikon je Nikon, mogu da budem 80% uverena da bi mogao da pravis dobre koncertne fotografije sa njim i kit objektivom. Naravno, moras prici bini zbog osvetljenja. Raspitacu se jos koji bi mogao objektiv da legne ako mi definises malo sta najvise planiras da fotkas :) Koncerti ili....

UV filter stiti i objektiv, aparat i tvoje oci od UV zraka, naravno, nece nista biti ako 3x skljocnes direktno u sunce, ali vremenom moze dosta stete da napravi i tebi i aparatu. Preporucuje se uvek i zbog dzepa i zbog sopstvenog zdravlja :D

2. У суштини, да. Сликао бих концерте, тачније свирке, пошто на концерт тешко да ћу да унесем неки бољи фотоапарат без пропуснице. Иначе, пошто и сам свирам, а и свака друга особа с којом се дружим свира, музика ми је инспирација, тачније музиканти. :) Такође, волим превозна средства, нарочито возове, вагоне, локомотиве, волим путеве (нарочито ноћу) и пруге, зграде, нарочито њихов изглед у сумрак, и да, наравно, обожавам улице у 4 ујутру кад сунце још није изашло, па нема људи. То ти је отприлике то што бих ја радио. :)

3. keiki fantastične

i Kostićeve

4. Keiki, super :) pogotovo druga, i ovaj autoportret... Mada i ona dje se vidi nikšićko pivo, u pm, njega sam odmah zapazio...

E ovo nije neka slika, ali sam se toliko potrudio da je slikam, mislim da sam stojao ukočen jedno dobrih 10 minuta dok nisam uspio, i to jedva, ponavljam sa običnim telefonom i NAZOVI kamerom od 3.2 Mpx. Slikano je kroz teleskop jednog mog druga...

http://img832.imageshack.us/img832/8766/sljika0581.jpg

5. Lepa slika... A Marko, kakve su moje? :D

6. @Keiki: 18-55 je meni dosao uz aparat. Bas je "all inclusive", kao sto kazes. :) Kada fotkas pri slabijem osvetljenju neki miran objekat, ok je. Ali koncerti, uf... Moras biti blizu bine, i to ako imas srece da su reflektori ukljuceni, mozda nesto i uspe. Inace, i uz maksimalno otvorenu blendu, najsporiji moguci shutter i ogroman ISO, opet bude mutno. :(
    Kad si amater + siromah sasvim je u redu. Ali posto planiram ozbiljnije da se posvetim fotografiji, doci ce i drugi objektivi i ostala oprema vremenom. Za sad se snalazim s onim sto imam. :) Nadam se da cu upisati fotografiju, ali tek kad zavrsim ovaj faks, nisam dovoljno pametna ni organizovana za dva faksa uporedo. :D Taman i dok savladam i naucim jos ponesto o fotografiji.
    Odlicne su ti fotke, interesantne i raznovrsne. Nas dve se, uzgred budi receno, poznajemo. Nisam znala da se bavis fotografijom. Aj poslacu ti priv. poruku. :)

7. Ček,ček... Keiki, kažeš da se profesionalno baviš fotografijom a napravili sa nekoliko banalnih grešaka u tekstu iznad... Prvo, još nisam čuo da neki profesionalac koristi d90, mada to nije ni bitno, stvar izbora... "UV filter (bez kog se ne sme fotkati)" Ne vidim zbog čega se ne sme fotografisati bez UV filtera? Neki lošiji(jeftiniji) filtri samo mogu da prave flare i umanje brzinu i preciznost fokusa..."Sto je manji f (iliti zizna daljina), manje je svetlosti potrebno :)": Ako je žižna daljina manja, ne znači da je potrebno manje svetlosti već da je predmet fotografije manje "zumiran"... Blenda se označava sa f/X npr... Što je broj "X" manji, više svetlosti... Nisam viđao da neko slika u studiju sa 70-300mm, ali 70-200mm je vrlo čest i kod Nikona i kod Canona...Što se tiče preporuke za d3000. Jeste on dobar aparatić ali nema u sebi fokus motor, to kod Nikona imaju tek veća tela (D80,d90,d300) tako da auto fokus radi samo sa AF-S objektivima... Kod Canona imaš AF na svim telima sa svim objektivima... Mada, Nikon ima fantastičan(a jeftin) 35mm 1.8 af-s koji bi imao AF i na D3000 i topla je preporuka uz kit objektiv...

8. Što se tiče preporuke za d3000. Jeste on dobar aparatić ali nema u sebi fokus motor, to kod Nikona imaju tek veća tela (D80,d90,d300) tako da auto fokus radi samo sa AF-S objektivima...

Можда постављам лаичко питање, али - зашто је битно да постоји аутофокус? Зар није поента куповине ДСЛР апарата да све буде мануелизовано? Мене нпр. излуђује што имам аутоматски апарат и што постоји аутофокус.

Узгред, који је најбољи апарат на тржишту за неких 430-480 евра (поред горепоменутог Д3000)? :)

9. Svojevremeno sam istrazivao i poredio modele, Panasonic Lumix DMC-FZ28 je imao izuzetan odnos cena-kvalitet. Odlican sajt za ocene aparata je www.trustedreviews.com. Pogledaj Panasonikovu seriju FZ, 28 se vise ne proizvodi, ali noviji modeli bi trebalo i da su bolji.
    Cena FZ100 na zvanicnom sajtu je 450 dolara (350 evra), dok je kod nas tricavih 600 evra. Sto jasno govori o tome gde (ne)ces kupiti aparat.

10. Kostiću, zar nisam rekao da su dobre :)

Ako nisam, onda onaj mi se Parlament sviđa mnogo :D
    Ona sto se tebi posebno svidja, i ona tvoja šarenila, ne znam kako se zove, uglavnom su kul, a ovaj cirkon je najkulji :)

11. Nisi... :D

Te sa cigarama sam ubacio samo zbog tebe... :D
    A za cirkon sam se najvise namucio... :D

12. @ madmansandu: Ovako, gde ti zivis pa ne znas da ljudi koji zaradjuju od fotografije koriste d90 zaista ne znam, gomila mojih kolega koristi d90 zato sto nismo svi burzuji da koristimo npr. Canon 5d mark II (namirisala sam da si kanondzija, pa sam uzela 5d kao primer ;)). Nikon d90 i JESTE u kategoriji profesionalnih fotoaparata, sto moze veoma lako da se proveri, tako da... ;)
    Mnogi koriste cak i starije modele i sasvim dobro rade za svoj casopis/agenciju/studio itd. Licno sto se mene tice, aparat ne cini fotografa.
    Dalje, ako je sto se UV zracenja tice tebi samo bitno da li ces imati flare ili ce biti umanjena preciznost, slobodno, samo nastavi, usput izguglaj sta UV zracenje radi tvom aparatu ;)
    Dalje, ko je uopste pomenuo da ja sa 70-300 fotkam u studiju?
    Za lapsus sa f se izvinjavam, treba imati u vidu da kuckam sa posla (kao sto je pomenuto gore), multitaskujem, menjam i dopisujem poruku 100 puta i sl. a pokusavala sam sto vise laicki da opisem umesto da se prepucavam sa formulama i sl.

Svidja mi se sto je Dzimi sam napomenuo poentu dslr-a, bas takvi fotografi koji koriste automatiku na dslr-ovima su sorta od koje mi se dize kosa na glavi. Po tome se razlikuju fotografi i korisnici fotoaparata.

U principu: Dosla sam ovde, videla temu o fotografiji, videla da se covek raspituje za aparat i pokusala da pomognem. Ako je tebi do merenja "ciji je veci" (posto mi tako deluje po nacinu na koji si iskucao tekst, izvinjavam se unapred ako gresim), mogu bez problema da te uputim na forum prepun fotografa zeljnih prepucavanja pa caskajte ;)
    Ja sam ovde da razmenjujem iskustva i pomognem ako je moguce i ako je pomoc uopste potrebna :)

@ Dzimi: Izvini, bila sam odsutna par dana, tek sada sam stigla da dodjem do foruma. Za te svrhe bih ti ipak rekla ono standardno... kit objektiv 18-105 i difuzer za blic na telu. Pitala sam kolegu koji fotka "nightlife", slozio se sa izborom objektiva za te svrhe.

13. Pih, razocarah se, nigde onog akta autoportreta. Bice izgleda ban, ne pomaze tu slihtanje Dzimiju - stavise, on ce licno da te banuje.

14. @Jericho: Iju, pa ti aktovi nisu za ovaj forum, ovde ima male dece ;p
    Pitanje vezano za autoportrete je bilo zbog: "Izricito zabranjeno je ubacivati fotografije koje predstavljaju nekog od clanova Vukajlije(licni opis)." dela u prvom postu na ovoj temi, posto ja autoportrete radim konceptualno i sa nekim smislom, a ne u "wc, bojer, ves masina" fazonu. A i mislim da bi trebalo da clan foruma sme da okaci nesto sa svojim likom ako to zeli, drugo bi bilo da okaci fotografiju nekog drugog clana bez pitanja.
    Autoportreti su jedan od nacina da se izrazim kroz fotografiju. Pravilo da tako nesto ne sme da se kaci ti dodje kao da je napisano: "Mozete da kacite crteze, ali da niste vi nacrtani"
    Nadam se da razumes sta pokusavam da kazem xD

Sto se tice ovog dela sa Dzimijem:
    1. Ne znam po cemu se to ja slihtam, odgovaram mu na pitanje sa prethodne strane
    2. Nisam ni znala da je mod, niti to menja moje misljenje u vezi bilo cega
    3. Mozes li da zamislis koliko mi je bitno da li cu biti banovana ili ne? Veruj mi imam precih stvari u zivotu, a o tome kakav je moj status na nekom forumu sam prestala da brinem onog momenta kada sam izasla iz puberteta xD
    Ako modovi/admini smatraju da u mojim postovima ima sadrzaja koji zahtevaju banovanje - samo izvolite ;)

15. Keiki, izvinjavam se ako sam te uvredio ili bilo šta.S obzirom da sam više zainteresovan za sportsku fotografiju za koju 80% fotografa koristi Canone(iz jednocifrene serije uglavnom) zbog toga sam pomenuo da nisam viđao Nikon d90... Jesam kanondžija, ali nisam fanboy... Još manje buržuj. Imam "malecni" 450d ali mi se dešavalo da od druga pozajmim d80 i da bude kod mene do mesec dana. Ako iole znaš šta radiš u nekim normalnim uslovima teško da ćeš videti razliku u radu sa bilo kojim telom.Što se tiče 70-300, malo sam loše formulisao rečenicu... Nisi rekla da se koristi u studiju, baš suprotno. Ja sam samo napomenuo da se 70-200 često koristi u studiju. Ako se ovo za automatiku odnosilo na mene, jedino što koristim je AF jer retko fotografišem statične objekte.Iso, ekspoziciju i blendu ne volEm da mi namešta aparat. Nisam takav ("čiji je veći") tip i nisam mislio da se prepucavam... :)

Džimi, ja sam za 450e uzeo polovnog Canona 450d sa kit objektivom, 4gb karticom, svime što je bilo u kutiji i lowepro torbom i bio je u garanciji još 2 meseca od kad sam ga kupio... Ako se ne gadiš polovnog mogao bi malo da prelistaš sajtove sa oglasima... :)

Evo za kraj i jedna moja fotografija:
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs672.snc4/61195_113920138664778_100001403782504_106449_5854847_n.jpg

16. x)))

Drago mi je, morala sam automatski da zauzmem onaj stav zato sto ima svakakvih ljudi na netu... Izvini ako sam ispala arogantna ili slicno, ima nas svakakvih, pa uvek tako reagujem na sumnjiv post :/

Znas kako, meni je jos odavno receno da se Canon koristi vise za studijsku fotografiju... mislim, sto se tice izdrzljivosti, npr. moj Nikon je popio pola litre piva i zakucavao eksere po zidovim i nista mu nije, dok je Canon mnoooogo osetljiviji i manje se preporucuje za spoljnje aktivnosti, iako Canon ima one svoje specificne boje koje pravi i to ce mi uvek biti izuzetno interesantno i bas po tome prepoznajem Canone :) Koliko god bio slab "fizicki", Canon ima te boje koje ocaravaju "Nightlife", ali 5D mark II je jedino telo koje bih ja licno izlagala riziku za takve fotke... opet, stvar je u oku a ne u aparatu, moj bivsi radi sa 500D za UrbanBug i zaista, svaka mu cast, volim da vidim njegove radove, ali sam se poprilicno razocarala pre par dana kada sam cula na jednom rodjendanu od njega licno da mu je sve na automatici :/ U principu - aparat radi sve to sto sam ja mislila da ON radi :( Razumem ja to i zaista je lepo, ali sa Canonom raditi bas zbog tih boja koje on sam kao telo stvara... to nije "skill" ako razumes sta hocu da kazem :) Nadam se da gresim i da cu naici na "Kanondzije" koje ce da pokazu vise od automatike, posto za sada sve sto vidim su Nikoni...
    450D je SASVIM fin aparat, par prijatelja salje svoje radove na svetske izlozbe sa tim telom, "Nikondzija" sam, ali cu uvek postovati Canon, a to sto ti koristis nikako nije "malecni" aparat :)))
    Sto se tice d80 - to je preteca d90 i sasvim je fino telo :) razlika je sto d90 ima veci LCD (2.5" - 3"), ima veci ISO (1600 - 6400), rezolucija (10.2 - 12.3), opet razlika u FPS (3 fps - 4.5 fps) i d90 ima HD movie technology, dok d80 nema nista za video =/
    iiiiiiiiii upravo sam se ispricala za medalju, posto pola nece shvatiti, jos ce na kraju ispasti da se ja tu kao nesto hvalim ili uvlacim nekome, ali stagod... ako si iz bg-a, rado cu da prosetam i dam ti na koriscenje mog Djoku (da, tako se zove moj d90 - Djoka.. pomisli samo sta sve moze perverzno da ispadne u toku razgovora i eto razloga zasto se tako zove xD), pa pregledaj sta sve ume :)
    Ne planiram da te odvucem od Canona, samo da te upoznam sa d90 i naravno - uvek je dobro znato kako koja marka radi, pogotovo ako se bavis spotrskom fotografijom, jer nikada ne znas da li e ti "uleteli" tudj aparat u ruke u pola tekme ;)
    Meni se desilo pre par nedelja i eto, ucim na svojim greskama, radila sam sa Canonom prvi put, sve fotke su bile ocaj, dobri kadrovi, losa podesavanja, dusa mi je plakala dok sam brisal 200 fotki :(

Za 70-200 ko koristi u studiju, treba ih uputiti na fiksne 50mm objektive koji su idealni za portrete ili mozhda neshto vishe, ja npr. 70-300 koristim bash za ono shto ti volish da fotkash, potrazhi "Keiki Foto" na FailBook-u, imash celo "Winner of Belegrade" takmichenje na mom profilu, gde sam iz razonode fotkala skatere, rollerbladere, bmx-ere itd. :D
    (iz razonode chitaj - nisam dobila ni pincike od svega toga, vec jednostavno volim da uhvatim momenat xD)

Za "automatike" sam samo izrazhavala svoje mishljenje, nikome posebno nije bilo upuceno ;)

Sto se polovnih aparata tice... pa da... bas kako kazes: ako se ne gadis...

Mnogo njih ume da slaze za "broj sklocaja", jeste da menjanje zavesice ne kosta mnogo, ali kada sracunas garanciju i sve ostalo, opet ispadne isplativije uzimati novi aparat, osim ako ne kupujes od nekoga pouzdang ko moze da ti kaze situaciju kakva jeste... mada... realno... ni ja sama ne mogu otprilike da odredim koliko sam ispucala vec, ali EU garancija je EU garancija, koliko god ja okidala, 2 god moraju za dzabe da poprave...

EDIT: Booooze dragi koliko ja umem da trtljam, pa ne bi me cudilo da me samo zbog velicine posta banuju xDDD

Evo jedne fotke da ublazim tekst xD

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs414.snc4/47681_1550038864379_1037337121_1620056_4193240_n.jpg

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.