FOTO - za sve ljubitelje fotografije

1. Pih, stavljala sam još slika, pa se nešto razjebali linkovi... Sad ću ponovo ubaciti neke, valjda će moći. :)
    Hvala ti. :)

2. Meni moje dodju ružne naspram tvojih, Džimi. :)

3. da znas da dodju :)

^ jedan od boljih postova na temi.

4. Смраду, који имаше ти апарат?

5. Смраду, који имаше ти апарат?

Oнај исти Olympus SP-600UZ. Има своје добре и лоше стране. При слабом осветљењу уме да подбаци поприлично, нарочито при великим зумовима (овај паун је зачуђујуће добро испао, с обзиром на то да је усликан с раздаљине од 10-12 метара, ал' зато сам му промашио ћубу).

Хвала, људеи, на комплиментима. :)

6. беч је био инспиративан, видим :)
    сад ја не смијем никако да окачим своје слике хундертвасера :)

7. Добар је, добар... Треба имат' и мало смисла и ето добре слике :)
    Него, пратим често емисију на Нешнал Џиогрефик, зове се чини ми се Невјероватне фотографије, кул емисија, има кул слика, ненормалних апарата итд :)

8. Ovo izgleda nerealno...

9. Dobro ti je ovo Đimi, mada si zasro mnogo toga. Prvo, rabiš mejnli centralni kadar, a to se baš i ne radi, uglavnom se ide na trećine. Drugo, zapušeno ti ovo mnogo. Ne znam da li si nagazio po crnoj ili po kontrastu, ali po nečemu si nagazio previše. Koliko mi se čini, obrada je ili neka PS akcija ili preset u LR-u, a to ne može da šljaka baš svaki put, za svaku fotografiju, mrdni malo i ti koji slajder, ne daj da ti odu svi detalji po tamnim partijama. Meni naročito trza na žuč ovo vinjetiranje sa desne strane, ja bih to sklonio. Pauna jesi sasekao, ali da se to prosiriti u obradi, poprilicno je uniformna pozadina, pa je još lakše. Što se aparata tiče, nije alat problem, vec majstor. Evo jedna sa domaceg terena (nie moa), slična oprema (ako ne i gora):
    http://www.dodaj.rs/f/16/NM/3yo9ipIy/kapijastarsfinal-1.jpg
    Stavijo bi ja i pederski smajli da me ne banuieš, ali boli me dupe iskreno lololololo

10. Dobro ti je ovo Đimi, mada si zasro mnogo toga. Prvo, rabiš mejnli centralni kadar, a to se baš i ne radi, uglavnom se ide na trećine. Drugo, zapušeno ti ovo mnogo. Ne znam da li si nagazio po crnoj ili po kontrastu, ali po nečemu si nagazio previše. Koliko mi se čini, obrada je ili neka PS akcija ili preset u LR-u, a to ne može da šljaka baš svaki put, za svaku fotografiju, mrdni malo i ti koji slajder, ne daj da ti odu svi detalji po tamnim partijama. Meni naročito trza na žuč ovo vinjetiranje sa desne strane, ja bih to sklonio. Pauna jesi sasekao, ali da se to prosiriti u obradi, poprilicno je uniformna pozadina, pa je još lakše. Što se aparata tiče, nije alat problem, vec majstor.

Диви гавајо лоло. Зашто имаш потребу да квариш ову лепу тему на којој се скупљају креативни људи (а таквих је врло мало остало на овом сајту)?

Прво, ја нисам професионални фотограф и искрено ме заболе за просер-правила професионалних фотографа (који су сви тако познати и успели у животу, па сматрају да је њихова реч закон). А нарочито ме боле тукидиди за правило трећина које си поменуо. Вау, како кул, бићу као познат и признат фотограф тако што ћу да се увучем у чмар осталима, јер нећу да рабим централни кадар, ићи ћу на трећине. Вињетирање није с десне стране, него са свих страна, не знам да ли у исте слике гледамо. То што теби та појава трза на жуч, то је океј, али видиш, ја свршавам у гаће на ту појаву, између осталог тако и очима видим свет, сконцентришем се на централно, оно што ваља, а мени периферне појаве и безначајне људе замрачим да ми не би сметали.

Ви'ш ону трећу слику одозго? Објекат се зове Хундертвасерхаус. Тај лик што је то пројектовао није чак био ни архитекта, већ сликар. И кад је саопштио архитектама (професионалцима за своју област) да жели да у згради буду неравни подови, криви зидови, да расте дрвеће кроз зграду и трава на крову, смејали су му се. Архитекта који је иницијално започео пројекат је одустао од истог, јер му се идеја није уклапала у тадашње архитектонске стандарде. Данас, кад је зграда постала позната у свету, исти архитекта гледа да се угради у приходе, иако је био одустао од пројекта, пошто је био преопседнут правилима (можда би и њему, да је фотограф, ишло на жуч вињетирање, форсирао би трећине, хм?), ако ме разумеш.

Stavijo bi ja i pederski smajli da me ne banuieš

Не знам како да схватим ово, али ајде, схватићу га као да се зезаш. :)

11. сконцентришем се на централно, оно што ваља, а мени периферне појаве и безначајне људе замрачим да ми не би сметали.

To se vidi, ništa nije nejasno.
    Ja baš sada neću da objasnim zašto su mi ljudi bitni. Ko hoće da pogleda, neka zaključi šta želi. Umetnost, alo! :)
    http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/418572_10150659382663397_630753396_9076929_695699785_n.jpg

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/431477_10150659386748397_630753396_9076941_2032821713_n.jpg

A može i ovako, ali ne uvek...
    http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/383343_10150397252183397_630753396_8213629_948409767_n.jpg

12. OK, ja kvarim temu zato što dam dobronamernu, konstruktivnu kritiku. Izvini, nakon ovoga ću samo da se uvlačim u dupe svima koji postuju i na taj način doprinesem temi u dovoljnoj meri da zasenim svoje grehe.
    Prvo, nisu fotografi smislili pravilo trećina, malo je mnogo starije. Ni ja nisam za to da se držiš tog pravila kao pijan plota, ali nekada ima smisla. Na primer na tvojoj prvoj fotografiji. Ja tu vidim građevinu koja je tebe oduševila i most do nje. Polovina je prazan prostor. Što će reći da si kompozicijski opteretio levu stranu, a desna ti je relativno prazna, sa ovom napakovanom vinjetom koja mene iritira (i koja možda i ne bi smetala, da nije toliko izraženija nego leva, pa sam zato i rekao da mi smeta desna). Sad, možda tebi ljudi smetaju, ali ovde imaš scenu gde se lik namestio tačno tamo gde treba i samo si trebao da pomeris kadar u levo i sve bi bilo mnogo bolje. Zbog pravila trećina. A zašto njega, kada sam rekao da nema smisla samo ići po pravilima. Zato što to nije nešto što su neka trojica zaključila da valja, nakon što su se iznapijali pre neku veče, već zato što su to tačke na koje se koncentriše pažnja posmatrača. Da ne trtomudim dalje šta bi dobio sa strane simbolike (mali čoek u veliku gradu), mogućeg negativnog prostora i dijagonale koju bi ti dao most, a koja bi, vidi vraga, počinjala tu negde oko gornje trećine.
    Opet, nemam ništa protiv centralnog kadra na trećoj. Leži tu i tako i treba da bude. Meždutim, imam mnogo štošta protiv prepaljenih zidova i zapušenog podstepenja. Odvlače pažnju, gde god da pogledam, za sekundu mi pogled skreće na presvetle delove, a kada gledam stepenište - još brže. A to baš i nije dobro, stepenište ti je u centru kadra - dakle, centralni motiv koji ne dolazi do izražaja. Sada, da li si mogao malo šire na ostalim sa treće, možda i jesi (ako ništa - opališ dve vertikale, pa spojiš), ali iako je malo tesno, nije previše. Za pauna sam već rekao, daj mu prostora gore, da prodiše malo kadar.
    Na kraju, ti znaš kako je scena izgledala u stvarnosti i ti si fotografisao centralni motiv - ono što je tebe najviše zainteresovalo. Ali, sutra malo - ja (ne ja konkretno, već posmatrač, da ne bih popio komentar tipa "šta me boli dupe de si ti bio") tu nisam bio, a ono što si zaboravio je da upravo periferne stvari stvaraju pola utiska, tako da ima smisla malo razmisliti pre nego što naguraš u centar ono što hoćeš i opališ na brzinu.
    Takođe, to što ti svršavaš na te vinjete i šitstagram jefekte i nije pohvalno. To je samo rezldezl efektčić koji zadivi na početku, ali brzo izgubi svaki smisao i postane samo kitnjastost. A kitnjastost je gej, dakako.

13. Аха. То су ти конструктивни коментари ''иде ми на жуч ово/оно''...

Što će reći da si kompozicijski opteretio levu stranu, a desna ti je relativno prazna

Како празна? То што је десно од моста је нешто најјаче на слици.

(i koja možda i ne bi smetala, da nije toliko izraženija nego leva, pa sam zato i rekao da mi smeta desna

Није израженија, једнаке су, него је слој облака ту дебљи, самим тим и тамнији, видиш ваљда.

A to baš i nije dobro, stepenište ti je u centru kadra - dakle, centralni motiv koji ne dolazi do izražaja.

Како ти теоретски можеш да знаш шта је за мене централни мотив?

---------------------

Брате, ја нисам фотограф, нити имам намеру да икад будем, да зарађујем паре од тога, не бих се промовисао на том пољу даље од Вукајлије, тако да џабе мени причаш ове ствари, али би било боље за тебе да се мало опустиш. Ослободи се, превише се придржаваш стандарда, а у уметности никада нису успевали људи који су се превише придржавали правила.

14. Trza mi na žuč je slengovska sintagma (ništa uvredljivo ubr), ovde nedefinisana (yato i linkovana), a nekada je ovo bio rečnik slenga, valjda je još uvek... Nego, zajebao sam se, riknuo mi je monitor. Savršene su ti fotografije, nije trebalo ništa da komentarišem (pogotovo kada vec ne vidim sta se fotografisao, mozda sam oslepo od pregorenije zidova). Osim možda nešto tipa "nadrealno", "moćno" ili "swatko". Samo nastavi ovako, nema potrebe da se usavršavaš, jebiga, ne baviš se ti time profesionalno. Najbitnije je zajebati pravila (koji se slikar to pridrzavao zlatnog preseka ili pravila trecina, pufff) i biti umetnik, ali ne moze to svako, samo oni koji se u tome pronadju.

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.