FOTO - za sve ljubitelje fotografije

1. Nema na čemu Lulo. :)
    Imam neke fotke pa ću ih ubaciti. Nisu nešto ali po meni su ekstra ispale. :)

2. bio sam u Resavskoj, isto je ovako u maltene svakoj..

3. Mesečka, koji aparat imaš?

4. To je sve slikano telefonom, kamera ima svega 5.0 piksela, tako da, i nije neki kvalitet naspram onog na aparatima, ali ipak mogu da ispadnu lepe slike, kako - tako. :)
    Mada, moji su obećali aparat za rodjendan, uskoro, tako da će biti boljih slika. :)

5. Odlične su fotke. :)

6. Mesecka, ti si umetnik. Meni je vrhunac fotografisanja kad sam slikao pijane drugare kako peglaju.

7. Ja pokušavam da zamislim facu komšije dok gleda Mesečku kako slika štipaljke...:-)

8. Hahahahaha, mislili bi "ovo dijete se opet drogira".

9. Ja pokušavam da zamislim facu komšije dok gleda Mesečku kako slika štipaljke...:-)

Verovatno ovako nešto.

http://www.dodaj.rs/f/U/vZ/4Ni1CHsq/untitled-1.jpg

Simpatične sličke, inače.

10. Hvala vam, ljudovi, znače pohvale uvek. :)

Ja pokušavam da zamislim facu komšije dok gleda Mesečku kako slika štipaljke...:-)

Ovo su komšijske štipaljke, ozbiljno. Komšija je dve godine stariji od mene i stalno mi daje ideje što se tiče slikanja i svega, tako da je i ovo delom njegova zasluga. :)

11. Зна ли неко како се сликају ове слике и да ли се то може извести са обичним дигиталцем?
    Да ли се сликају из једног пута (мада онда особа треба да буде страховито мирна на слици да не би била замућена) са продуженом екпозицијом (ваљда се тако зове, знам да је ознака 1/неки број, што мањи то дуже траје), или се сликају из два пута, прво само особа на слици, па тек онда прошета овај "дух" који се услика са том продуженом експозицијом и онда се те две слике налепе једна на другу?
    Хтео бих тако нешто да изведем где би на слици био тако један "дух", а све остало мирно.
    http://www.ironmaidencommentary.com/pictures/pictures13_dod/lineup2003_adrian.jpg

12. Ja mislim da je ovo što si ti rekao, ovaj lik stoji k'o zakopan a ''duh'' se šeta. I staviš veliku ekspoziciju (par sekundi) i teraj. Al moraš onda da podesiš i ISO, ako ti uđe previše svetla, slika će ti biti bela.

13. Или да стави филтер.

14. Ovako:
    Postoje tri opcije: Multiple Exposure, Long Exposure i Photoshop stack.
    Ajmo redom. Multiple exposure bi ti ustvari bila kombinacija vise snimaka. Na filmasima se to radi tako sto opalis snimak (podeksponiran za 1eV), pa vratis film i opet opalis (ima nesto slicno i na nekim digitalcima). Tako dobijas na istom delu filma dve ekspozicije. Dobra strana toga je sto lik ne mora da bude bas previse miran, jer njega mozes da odradis sa vecim otvorom blende, pa da koristis brzi shutter, losa strana je sto ce da bude bledunjav ako nije tamna pozadina iza njega.

Long exposure, ono sto si ti nazvao ispod 1, jesu duge ekspozicije (dakle, duze od jedne sekunde) bolje ako to hoces da odradis odjednom, ali lik ne sme da se mrda (ili jos bolje, udaris ga flashom, pa se sakrije, bice miran i bice sve kul, samo moras da koncentrises svetlo kako valja).

Treca opcija - kvarnjak. Najlakse je da opalis dve fotografije - mirne scene i duha, pa ih spojis u PS-u. To radis tako sto ih svaku ponaosob sutnes na zaseban layer, duh gore, ti kako stojis ispod. Onda samo prebrises pazljivo sa duh layera mesto gde se ti nalazis i tako izronis.

Sada nesto u pogledu fotografisanja samog duha. Prvo i najbitnije je da stavis fotoaparat na stativ (stabilan) ili na neku podlogu, ali tako da se ne pomera. Drugo - koristi odlozeno okidanje (tajmer), jer ce aparat da se zatrese od tvog pritiskanja okidaca i dobices mutnu sliku - ovako to izbegnes. Duh koji se seta neka bude u necem svetlom (ili bar kontrastnom u odnosu na pozadinu). Brzina kojom se krece ce uticati na to koliko se jasno vidi. Posto ces da koristis dugu ekspoziciju za duha, ili ces da sve ovo radis nocu (mora da bude malo svetla, inace ces na kraju da dobijes komplet belu sliku) ili ako hoces bas danju moras da koristis ND filter (naravno, za ovo verovatno nemas kinte, pa ces kao i 90% nas da kupis staklo za zavarivanje, DIN5, za naocari, 154 dindzi, necu reklamiram veliku radnju, za autogeno zavarivanje i stavis ga ispred objektiva; sta ono radi - recimo da dan postaje noc, zelena noc, jer ce staklo malo da oboji u zeleno).
    Ovo gore konkretno je verovatno jedna ekspozicija, 8 sec. Lik je bio miran, deluje kao film, pa je verovatno koristen pravi ND filter. Riba je krenula od fotoaparata, malo zastala, pozurila do kauca, legla na 2 sec, ustala i prisla momku.

Oznake za duzinu ekspozicije ovako tumacis:
    -ako pise samo 2, 5, 10, 60, 200, 500, ... to je 1/x sec
    -ako pise 1", 2", 3.2", 6",.... to je x sec

Ovaj lik je gej mjetalac. I fotografija je gej. Mnogo bolje to radi Alexey Titarenko.

EDIT: ISO sto manji - 50 ili 100, ako imas filmas - 25
    Blenda f16, f22, ali f22 vec degradira kvalitet slike
    Shutter na osnovu ocitavanja svetlomera, ako on kaze >10sec, smanji f, ako kaze manje - metni staklo za zavarivanje ispred, druge nema.
    Nema sanse da ovo odradis danju bez filtera.

15. Хвала на саветима, па ћу покушати нешто од горе наведеног. Мада мени ће посао бити лакши јер ћу сликати напољу и особа ће бити мало у позадини, а апарат на стативу, па ћу покушати да изведем нешто. Још ћу простудирати ово да ми буде јасније.

Rekli o sajtu

Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“

Danas · 06. Novembar 2008.