Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Tacno, ali sta onda? Da je svim umjetnicima sve u parama, ne bilo umjetnosti. Najbolji glumci su u pozoristu, jednostavno jer tu nema kamere da navodi gledaoca tamo dje treba, nego glumac to sam radi cistim talentom (dobro ima tu i simnke i muzike i svijetla itd. ali ne kao u filmu).
zamisli dostojevskog koji ima finansijske probleme i krene da pise trilere u stilu dena brauna, ili patersona koji pravi kosture za deset knjiga, i od njih sam zavrsi jednu godisnje, a ostalih devet zavrse zaposleni pisci. Šou biznis obicni... To je ono sto umjetnici ne rade, ili rade svjesno zbog para, priznajuci da je to govno film/serija.
Pa nije fora da ti on kaze, nego da POKAZE, u tome je caka sa filmom. A oni su pokazali, tj. pokusali da pokazu kako se u Nazu nesto lomi, oslobadja, i kako preolazi na dark side. Jedno te isto te isto te jedno... Toliko puta vidjeno i odglumljeno da nije neki izazov ni odglumiti "teske" scene.
Francuski novovalovci su potencirali taj umetnički izraz, a otvoreno su drkali na Hičkoka koji nikad sebe nije nazivao umetnikom. Danas se mnoge serije baziraju na temeljima koje je Hičkok postavio, a Hičkok je na svoj način u filmovima primenio Aristotelovu Poetiku. A i ruski klasičari su živeli više nego pristojnim životom u tadašnjoj Rusiji, barem po pitanju materijalnog. Tvoj je problem što komercijalni uspeh nečega smatraš kao odmah rušenje umetničke vrednosti. Daleko da je komercijalni uspeh najveći pokazatelj kvaliteta, ali ono za šta neko ne plati da pročita/pogleda/odsluša ne mora uvek biti "neshvatljivo za glupe mase". Koliko je Holivud napravio remek-dela koja pišaju po pretencioznoj "umetnosti".
A i pre ove masovne produkcije, gotovo svi stvaratelji su imali slobodu u smislu da su pisali ono što ih je zanimalo ili mučilo. Da je danas Dostojevski živ, ko kaže da ne bi i sam pisao scenarija ili kolumne u tipa ruskom pandanu Politici.
Hickok je sjajan, ali uopste nije veliki umjetnik u poredjenju sa Bergmanom ili Tarkovskim... I to sto se dnaasnje serije baziraju na Hickoku (ako se zaista baziraju, ne znam ja sad), uopste im nije veliki plus.
Nije vala tacno da smatram da je komercijalan uspjeh uzrok rusenja vrijednosti. Meni su serije generalno okej, sve su gledljive, ali ljudi se zalete pa kazu da su to vrhunska djela. Nisu jebiga, nego su povrsna uglavnom.
E to je zanimljivo, bas i ja mislim tako. Ali meni ne smeta da gledam film (ili knjigu da citam) o cemu god, ako je dobra, lijepa, iskrena, istinita itd...
Svi su oni u velikoj meri bili solipsisti. Pričali su svoje priče, Tarkovski i Bergman na svoj suptilniji način, dok je Hičkok u suštini bio jedna poremećena glava koja je želela da šokira i ruši sve sveto. Jedina svetinja mu je bio Keri Grant, kog nije imao srca ubaciti u film da glumi negativca. I Hičkok je umetnik iako se gnušao toga.
A što se serija tiče, mogu one apsolutno biti ozbiljna umetnost, naročito one vrhunske serije. Ako je neka serija pogodila suštinu problema, ako je ispričala dobru priču (a te priče su uglavnom vezane za život i večna pitanja), onda se slobodno može nazvati umetnošću. Evo, Sopranovi, Žica, Rim i možda još neke su za mene apsolutni umetnički trijumfi.
Hickok je bio original. Ali valjda je izgledalo mnogo lakse kopirati Hickoka nego Tarkovskog, pa se sve svelo na plot tvistove (zbog toga mi je GOT apsurdna) i konstantne pokusaje sokiranja publike. A sokantnost je najjeftiniji trik, i bas lagano prolazi. Ali isto i danas, za mene je Tarantino umjetnik, a i njega se cini da je lako kopirati, a nije.
Twin Peaks su umjetnicko djelo. Sopranovi i Zica su jako dobre, barem sto se sadrzaja tice.
Gledam sad Animal Kingdom,jos jedna epizoda mi ostala.Ok je serija ali ovo sto kazete,suvi prosek sve je tu zapleti,ocekivani odnosi,pokusaji stalnog sokiranja.Originalnost nula kao da gledam Sons of Anarchy.
Stavio sam Twin Peaks da se skida. Nadam se da nije prevaziđena serija. Plot ne obećava puno ali se nadam da je poput Linčovih filmova.
Нећеш се разочарати. У ствари, хоћеш другом половином друге сезоне, не рачунајући последњу епизоду.
Gde razocarati,serija je odlicna jedna od najboljih koje sam ikada gledao.
Jebeni Hanibal na rts1 je l realno ovo
!!!!!!!!!!
Ti zelis da kazes da te boli kurac za KK Srbija?
Bravo srbi, macvana i stimaca ubiti
http://www.imdb.com/title/tt1399664/ kakva je ova jel gledao neko
Dobra, ništa pretjerano, al se more pogledati . Hju Lori negativac LOL
https://www.youtube.com/watch?v=UgISvffeT-8
Ovo će biti ok serija.
The Night Of se zahuktava. Dve do kraja. Sve nekako mislim da su seriju prilagodili da bude nezvanična treća sezona TD-a. Jeste da nema Fukunage i Picolata, ali ima taj vajb. Ruralna Luizijana, dekadentna Kalifornija i sad njujorška urbana džungla.
Bitno da je Turturro izliječio onu kugu na stopalima ;-)
A naziru se neke nuspojave. Mnogo je počeo misliti kitom i nasrće na awwwww finu Čandru. Jebeni ekcemi, jedan lik u osnovnoj ima ekceme po rukama i mi ga zajebavali tako što kvasili ruke i nismo brisali, pa posle tresli i kao "bacali ekcem" po svima.