Prijava

Kurde, ja ću ovaj tvoj krompir da probam, ali neš dobiti 15 evra za pola sata kuvanja :)

Slušajte Brusa i Kurda, na slikama se vidi da su dobro uhranjeni.

Kurde, ja ću ovaj tvoj krompir da probam, ali neš dobiti 15 evra za pola sata kuvanja :)

Idem da obrišem post...

Mmmmm recepti ukusno zvuče. :) Ja muku mučim sa doručkom i večerom. Sve neke salame, suva mesa i pržena jaja. Ne znam šta više da spremam za doručak. Ima li neko neki savet?

Kasno za brisanje, ja već odštampao - ne dobija se često savet profesionalca pa je svaki dragocen :)

spremi palentu, što ste svi gadljivi na stara srpska jela

Staviš litar vode da prokuva, ubaciš dve kašike sitnog sira, malo masti ili ulja i so. Kad prokuva, smanjiš jačinu plotne i uz stalno mešanje dodaješ kukuruzno brašno do gustine otprilike kao puding.

Pre kuvanja uzmeš glavicu crnog luka i nasečeš je unakrsno da ostane kao cela i dobro utrljaš solju. Taj luk pusti vodu i jede se kao salata uz palentu koju možeš pomešati u tanjirru sa kašikom pavlake...

Ono što ti preostane od palente uveče na tiganju prepržiš sitno seckanu slaninu da pusti svu mast iz sebe pa na toj slanini i masti prepržiš dva minuta...

Kupiš leba,počneš da ga sečeš tanko,u međuvremenu uključiš rernu na 200 stepeni,ili ko kod mene na četvorku.

Onda ujzneš i tanko isečeš paradajz ako nema paradajz onda mere i krastavac samo ga oljuštiš da ne bude gorak.

Onda rokneš kriške leba koje si pre toga posolio u rernu,nikako u pleh nego na onu žicu na 10 minuta da ne bude previše rskav al da ne bude ni žilav.

Izvadiš leba na tanjir onako vruć,pa ojzgor kombinuješ:
-Dvopek sa mast i šećerom
-Dvopek sa mast,malo soli i paradajz ozgor
-Dvopek sa paštetom i paradajz ozgor,lečka
........

Ozgor mož se stavi šta oćeš,mast,slatka paprika,ljuta aleva,senf,luk,kečap,pašteta i tako dalje.

Lepo zvuči, probaću. :)

da ne zaboravim - palenta ima tendenciju da "pućka" dok se kuva, a te kapljice užasno peku kad slete na ruku - preporučujem dublju šerpicu :)

Hvala još jednom Bruce.

Jaja u korpi

Ovo sam vido na nekom filmu,probao iz zajebancije i radi.

Ujzneš hleb pa uzmeš čašu srednje veličine i napraviš rupu u sredini hleba.
Pripremiš tiganj i vrlo malo margarina staviš,ako ima maslac tim bolje,al isti kurac meni.

Rokneš bušan leba i par puta ga okreneš da se ne zalepi za tiganj,onda uzmeš jaja i rokneš u sredinu leba malo posoliš i čekaš ko kad praviš kajganu,sad po ukusu neko voli rovito neko ne,možeš da okreneš i dopečeš jaja sa druge strane ako to radiš onda i drugu stranu posoli lečka.

Jede se sa nož i sa viljušku,a pošto si jaja turio u leba daš deci i kažeš im jedite bez leba,deca oduševljena i sita.

U skladu sa novembrom:
Izrendati cveklu (može i u blender), dodati limunov sok, beli luk i peršun - salata.
Bundeva, oljuštena da se kuva, zatim da se izmuti, sipa kuvani paradajz, biber, oraščić, a celer ili peršun kao dekoraciju - toplo sa kašikom.
Crni luk, šaragrepu prodinstati (tiha vatra, najbolje maslinovo ulje), šampinjone seckane, pirinač, soja, biber, so, đumbir, pa u paprike krupnije, crvene ili zelene, ubaciti, peći - glavno jelo.
Jabuke oljuštene prokuvati, izgnječiti, pa sastaviti sa mlevenim keksom, sipati u činije, a odozgo istopljenu čokoladu, izmrvljen lešnik, bademe, orahe, šlag, šta ko voli ili ima. Mada bolje pita sa jabukama, znate: uz jabuke rendane, ide cimet, šećer, vanilin šećer u koru koja se rola, pa u bolje zagrejanu pećnicu, frtalj ure.
Slatko uvek ide malo kasnije od glavnog ždranja, i najbolje uz kafu malu, gorču.
Aperitiv se podrazumevao.

Ej, ovo je ludo dobra fora, naročito taj deo sa decom!

Je l' može stari 'leb ili mora sveži?

Evo nešto što sam sama otkrila eksperimentišući

Turiš 5 srednje isječenih krompira i 3 isjeckane mrkve na dosta ulja i krčkaš to nekih 20ak minuta na srednjoj vatrici (ja uključim četvorku). Poslije dodaješ oko 200 grama sitno isjeckanog bijelog mesa i ostaviš da se kuva tako dok meso ne pobijeli. Sve naravno povegetiti i pobiberiti.
Potom se dodaje isjeckan paradajz-dva (kol'ko ko voli), 2 sitno isjeckane paprike i velika kesa graška i kukuruz (naravno, ko voli). Ostavi se pet minuta tako i onda se dodaju 2 velike čaše vode da sve fino upliva u tome, pokrije se i ostavi da se krčka (uz često miješanje, da se ne zalijepi šta za dno (doduše, ko ima dobru šerpu, nema brige)).
Poslije 20ak minuta, tri ultra ljute feferone se sitno isjeckaju (sa sve sjemenom), dodaju u sve to, uz konstantno miješanje. Naravno, kuva se dok grašak ne bude gotov, uz konstantno dodavanje vode, da bi mogao da upija (po njemu se najbolje zna), pred kraj se doda dosta čilija. Može se jesti samo sa hljebom (fenomenalno je), a može i uz kuvanu rižu (tad dođe kao neko kinesko jelo).

Za osobe sa slabim želucem nije preporučljivo pošto je jezivo preljuto. :D

Mada ja za slatko ne bih štedela, to mora precizno da se pravi uz što više crne čokolade, badema, višanja, ili, barem, likera od višanja.

Sirotinjska pica

Ovo spremam često,nažalost,što zbog džepa a i deca su navikla

Šta treba:
Smrznuta kora za picu,oko 30-40 dinara
100 grama matijevićeve praške šunke,sirotinjske,kilo je sad oko 230 dinara,može i podriguša
jedan mali kečap,12 dinara
2 zdenke (2 trouglića)
So,i biber,može i aleva ljuta paprika
Origano ne treba,majke im ga nabijem žabarske

Odlediš podlogu,iscediš ceo mali kečap po površini,i raširiš ga kašikom po površini i ivicama,prašku šunku iscepkaš rukama i raširiš po podlozi,zdenka sir dobro ohlađen da bi ga lakše seckao raširiš takođe po podlozi po ukusu,može pola pola može celom površinom istopiće se.
Odozgo može a i ne mora vrlo malo soli,i u čašici za rakiju pomešaš prstohvat paprike ljute i prstohvat bibera,izmešaš prstom i raširiš preko svega onoga.

Cela pica košta oko 150 dinara,a deca vole picu,jednom sam je pravio 2-3 dana zaredom,deca srećna.

Imam i ja nešto mada se meni ne sviđa mnogo pa retko i jedem.
Na prepečen ili svež hleb namazati margarina i dodati seckani prženi ili pečeni kikiriki. Može da se stavi i povrće iz turšije ili sveže. Dobro je za večeru ili užinu umesto čipsa, smokija i td.

Vučica21

Je l' može stari 'leb ili mora sveži?

Probo sam sa oba,al nekako je meni a i deci lepše sa starim,svežem treba malo više vremena da se ispeče a i sa svežim nije to to.

Pošto je sezona bundeva evo jedan lep recept:

propržiti beli i crni luk, dodati kašiku ljutog karija i još malo pržiti smesu, dodati šargarepu krupno sečenu, jedan krompir isečen na četvrt i bundevu rendanu ili na kocke svejedno, naliti vodom i kuvati dok dobro ne omekša, jedno 45 minuta. Kad omekša sve to, dodati djumbir(svež ili u prahu), malo narendati muskatnog oraščića i sok od iscedjene pola pomorandže, posoliti i pobiberiti i sve izmiksovati štapnim blenderom da se dobije gusta čorba. Dodati i neutralnu pavlaku. E sad da bi se ukus intenzivirao i zaista dobio na pravom šmeku prava stvar je nakapati par kapi bundevinog ulja u čorbu tj. tanjir pre iznošenja na sto, nikako u lonac. To ulje je dosta skupo ali je nezajebiva stvar, dobro je za salate, za čorbu i ko zna šta još a i jako je zdravo posebno za muški rod.

Oguljen krompir isjeći na pola i uvaljati u kukuruzno brašno, sa dodatkom vegete, poslagati u pouljenu tepsiju i staviti da se peče nekih 25 minuta na 200 stepeni. Prijatno.