U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Grešiš, jutro prvoklasne zemlje sad možeš da kupiš za 3.500 eura,
Ovo je nemoguce. Mozda u Banatu u nekoj zapustenoj vukojebini gde nemas komsije. Cak ni tamo ne mozes da kupis za 3.500, garantujem. Moj komsija je jesenas kupio 9 jutara u tabli ( takva zemlja se vise ceni, jel ovi sa velikim traktorima i kombajnima ne moraju da se vozikaju, nego im je sve na jednom mestu ) za 100 000e. Ali on je druga prica. Radi preko 700 hektara. Kod njih je to porodicno. Poceo je pradeda, pa nastavio deda....
U Vojvodini ne možeš. Moglo je do prošle godine, sad je već preko 4.500 ako je prvoklasna, ako ti ne smeta da šibaš veštačka đubriva onda može i jeftinija zemlja.
@ papet
Nisam naglasio da mi baba zivi na selu, da imam nekoliko hektara zemlje (razlicitih pozicija, tako reci razlicitih karakteristika zemljista). Takodje, mehanizacija je jako skupa, i treba plaititi iznajmljivanje prvih par godina, al eto opet, imam srece da na selu imam rodjake koji zive tamo, pa bi mi rado uskocili u pomoc.
Ne kazem da je poljoprivreda laka kinta,al smatram da je ona buducnost, jer ce nam hrana biti sve skuplja (ova kvalitetna o kojoj mi pricamo)>
I da, selo je u Sumadiji, tako da soje nisu u planu.. zamisao mi je vise njiva sa razlicitim kulturama (krompir, kukuruz, plastenici sa povrcem), tako reci namirnice za svakodnevni zivot.
Papet prodavala je moja tetka zemlju prošle godine, možeš. Beže ljudi sa sela, u dugovima su, pod hipotekama, prodaju šta imaju.
Našao.
Ko ima vremena i interesuje ga nek pogleda. Između ostalog, čovek lepo objasnio zašto su napali Irak i ubili Sadama.
http://www.youtube.com/watch?v=7RGlzSMrwwc
Skoro sam napravio jednu reakciju podstaknut ovom temom i jelte celom Mekdonalds kulturom:
http://vukajlija.com/reakcije/54369
Inace, kad smo kod debljine, moj drug iz vojske je otisao pre koju godinu da zivi u Kanadu... PRe nego sto je otisao udebljao se strasno... Dosao je tamo, usao u Mek ili koje li vec fast food mesto i izvalio je da je otprilike najmrsaviji tamo...
P.S. Zivnula nam je tema malo!
@ papet
I da, u sumadijskom kraju, u malim selima, ljudi prodaju zemlju za 100e po aru (to mu dodje 1000e po hektaru).
Sve je manje dece jer ih dosta odlazi u gradove da studiraju i nikad se ne vrate, pa samim tim nema vise brojnijih porodica koje mogu da obradjuju ogromne povrsine..
Ti si gore iz Vose,gde je potpuno druga prica.. vecina zemljista je u rukama velikih zemljoposednika, koji nam nazalost i diktiraju trzisne uslove..
Izadji na ulicu, razlike izmedju Amerike i Srbije su sve manje, kao uostalom i u svim delovima sveta. To su posledice globalizacije, ne znam da li u blizini imaš piceriju karibik, sada je to nacionalna kuhinja. Moram da je definišem :)
Koliko je im'o kila? :)
Kod mene sigurno vec 2-3 godine u nazad niko jutro nije prodao ispod 8000e. O prvoklasnoj pricam. Jednostavno ovako razmisljaju ( kome nije frka naravno ): Kucu mozes da napravis, kola mozes da napravis, mozes se skolovati, ali zemlju ne mozes napraviti. I cena ce ici samo gore i gore.
Nego, ja iskreno ne znam nikoga ko ima zemlju, a da je pod nekim velikim hipotekama. Jednostavno, ako nece da radi, hoce u grad da se odseli ( ima primera 1000 ), on izda zemlju u zakup. To je sigurna kinta.
Onaj karibik kod Futoske pijace, ja ne pamtim da sam prosao ikada pored njega a da neko ne stoji "za salterom". Moj drug se druzi sa cerkom gazde tog karibika ( ili suvlasnika ), i kada nam je pricala koliko dnevno para prodje kroz karibik, ja nisam mogao da dodjem sebi.
Ujebote, tema se toliko popularizovala,da je bilo po nekoliko postova u jednom minutu i da sam ih mnogo propustio..
Pod hipotekama su svi oni koji su se zaleteli pa digli kredit za skupe mašine. Prošla godina je bila očajna, slabo rodilo, vlada poobarala cene i prc.
Pa kad uništavaju nešto sveto kao što je hrana, a mi Srbi smo poznati po gurmanlucima i nije nam svejedno to što se radi sa hranom pa je normalno da će biti ovoliko postova. :)
Kakvom gurmanluku, ni jedno jelo nije naše, sve smo pokrali od Turaka. Naš gurmanluk je otkidanje od pečenja kad god je moguće, i roštilja kad otopli napolju :) Čekaj da ti nadjem nešto
Ha! Na ovo sam i zaboravio http://vukajlija.com/ne-jedem-svinjsko-pecenje/280572
Misliš 10 evra po aru. Hektar ima 100 ari koliko se ja razumem u poljoprivredu i matematiku :)
Kod mene u Vojvodini, preciznije Bačkoj, 10000 evrića za hektar i ovi ozbiljni poljoprivrednici se otimaju ko će prvi da je uzme. Imam jedan hektar i samo čekam da cena naraste na 20000 evra. Prodam ga i odselim se u neka brda, boli me kurac za sve.
Greska u kucanju, u pravu si ;)
Dobro razmišljaš, pogotovo ako je zemlja pored puta. Ali..Šta ćeš da sadiš u brdima :)
Smisliću nešto, imam jos 5-6 godina vremena za razmišljanje. Kontam divlje jagode ili tako nešto, plaća se ko zlato.