Prijava

Gledam sad ovaj sajt, http://www.worldometers.info/ i na njemu piše ovo - 2,518,972,153,372 Solar energy striking Earth today (MWh). Znači, 2 bilijarde i više megavat sati sunčeve energije pada na Zemlju danas. E sad, kad bismo uspeli da solarnim panelima ili na neki drugi način koristimo i uzmemo svu tu energiju, znači da se ukine nafta, ugalj, drvo i svi ostali izvori energije, da li bismo zbog zakona održanja energije zapravo sprečili tu energiju da greje Zemlju? I time izazvali promenu klime, Ledeno doba, kurac palac. Jer ako ta energija ide u panele pa u struju, ne može u isto vreme da se troši na grejanje (sunčanje) Zemlje, za biljke, svetlost, šta god. Ili sam ja samo lud?

Ja imam jedno drugo pitanje: je l bilion - milijarda na srpkom?

Код нас је билион хиљаду милијарди. У Америкама је то хиљаду милиона.

pa,mislim da odredjena količina energije koja pada na te panele se iskorsti u te svrhe,a nisu paneli neke svemoćne ploče koje kradu energiju iz više krajeva i sve sprcaju na ploču,pa da nema za biljke i prevetlos'.tako nekako kontam.

Čak, i da se to uradi, opet ne postoji infrastruktura, tehnologija i novac da se tolika energija "upije". Opet, nešto se koristi, ali je to daleko da se utiče toliko na klimu da bi izazvali novo Ledeno doba.

mislim da je pitanje "AKO bi uspjeli da kanalisemo svu tu energiju". to je nemoguce ali takvo je pitanje iz prvog posta. moje misljenje je da bi se klima znacajno promijenila, bez obzira na sta bi utrosili tu kanalisanu energiju.

Paninaro, uzmi u obzir prenaseljenu planetu s preko 7 milijardi žitelja. Zamisli sad koliko bi se solarnih ploča trebalo postaviti da bi upilo toliko energije da ne ostane dovoljno za zadržavanje trenutne klime, koja je ionako već uzurpirana modernom industrijom.

Imo sam jedva dvicu iz fizike pa laički konstatujem:

ako je energija neuništiva već samo prelazi iz jednog oblika u drugi to znači da tih 2 ipo bilijarde MWh i dalje ostaje na Zemlji i uzrokovaće njeno grijanje. A? Il ja lupetam?

Paninaro, ne pričam realno, nego teorijski, kad bismo stvarno to uradili, znači da se bukvalno cela zemlja prekrije pločama.

naravno, provirone, to je nemoguce uraditi. ali u prvom postu je pitanje "sta bi bilo kad bi bilo" a ja mislim da bi se izazvalo ledeno doba.
EDIT:atmosfera se ne zagrijava suncevim zracima koji stizu od sunca vec onim sto se odbije od zemlje. ukoliko bi sve prekrili panelima suncevi zraci ne bi ni stizali do zemlje.

Ako bi se značajna količina sunčeve energije usmerila na druge aktivnosti, sigurno bi to uticalo na globalnu klimu.

Paninaro, ne pričam realno, nego teorijski, kad bismo stvarno to uradili, znači da se bukvalno cela zemlja prekrije pločama

mislim da bi u tom slucaju zaista doslo do promena. a da li bi bilo ledeno doba - verovatno bi.

Al ja kontam da ti paneli ne upijaju 100% sunčeve energije već lafo nekih aj recimo 40%, a onih 60% se i dalje odbija.

evo ti odgovor, ako hoćeš tačnije, lepše i opširnije samo pogledaj englesku verziju teksta:

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0

Celu stvar jebu gubici koji nastaju pretvaranjem jednog oblika energije u drugi. Mrzi me da guglam al nesto mislim da je efikasnost solarnog panela oko 20 posto energije koju primi i to u idealnim uslovima, i jos kad se uzme u obzir da svaki uredjaj ili naprava tu energiju posle koristi uz ponovne gubitke, kad se prevede nema od ta kurca nista...

lepo sa se neko interesuje za ovo...to mi struka a i iskustva pomalo imam sa nekim solarima sto si tice tople vode...

ako bi prekrio zemlju solarnim panelima, da, sjebao bi klimu. samo, ne bi bilo potrebno toliko da se prekriva...
bila je neka prica da kad bi se postavili solarni paneli na mestima preko sahare, da bi bilo dovoljno energije da se napaja evropa i afrika, i to kad bi se skroz zamenila mehanizacija elektricnom (kamioni, traktori itd...)
jedino jebe kako da se prebaci ta energija na toliku udaljenost bez gubitaka, jos bitnije kako da se prekine i zakaci tolika jednosmerna energija (sunce se pretvara u jednosmernu a ne u AC struju) i da li smo kao ljudi spremni da saradjujemo na tolikim medjunarodnim projektima.
http://www.abb-conversations.com/2012/11/abb-achieves-another-milestone-in-electrical-engineering

da bi napojio kao sto ti kazes evropu ili afriku moras da imas jedno "dusa" panela ono cele zemlje pa sve to x 16

E sad, kad bismo uspeli da solarnim panelima ili na neki drugi način koristimo i uzmemo svu tu energiju, znači da se ukine nafta, ugalj, drvo i svi ostali izvori energije, da li bismo zbog zakona održanja energije zapravo sprečili tu energiju da greje Zemlju? I time izazvali promenu klime, Ledeno doba, kurac palac.

Da bi nastupilo ledeno doba potrebno je ne samo da pokrijemo čitavu zemlju solarnim panelima, nego bi ti paneli morali da upijaju 100% sunčeve energije.
Najkvalitetniji paneli koji danas postoje upijaju oko 18% sunčeve energije, pa smatram da je nemoguće (da ne pominjem da je idiJotski) da se uradi tako nešto.

Јефтиније би изашло да се направи ћебе површине планете.