Prijava

Da bi nastupilo ledeno doba potrebno je ne samo da pokrijemo čitavu zemlju solarnim panelima, nego bi ti paneli morali da upijaju 100% sunčeve energije.
Najkvalitetniji paneli koji danas postoje upijaju oko 18% sunčeve energije, pa smatram da je nemoguće (da ne pominjem da je idiJotski) da se uradi tako nešto.

da, oko 18% pretvaraju u elektricnu, sa cirka 20% se greju, a ostatak odbijaju nazad, sto mu na isto dodje, nece grejati zemlju.

radiš li za abb celte?

Jer ako ta energija ide u panele pa u struju, ne može u isto vreme da se troši na grejanje (sunčanje) Zemlje, za biljke, svetlost, šta god. Ili sam ja samo lud?

Ali električna energija se koristi uglavnom za pokretanje električnih uređaja, koji svojim radom proizvode toplotu, pa bi se to izjednačilo. Ta energija ne može da nestane. I električnim kolima greje se motor, i računar proizvodi toplotu, i sijalice, i vozovi, ne vidim problem.

jedno su fotonaponski a drugo paneli za grejanje....

jedno su fotonaponski a drugo paneli za grejanje....

fotovoltaik se sada to moderno zove lolo

da paninaro, radim

evo ovakav jedan treba da ugradim posle praznika

https://www.youtube.com/watch?v=WyLHT-JixyE

a sad ko kupuje solarno.....ajde recu dovoljno da lik drzi hleb i kifle i lili drogerije

Ja mislim da nema šanse da bi ti paneli mogli dovesti do ledenog doba. Jer kada bi upijali i 100% energije, oni su dio planete Zemlje, dakle, Zemlja, kao i bez njih upija tu energiju. Ne šalju je oni u svemir. Ta bi se energija pretvarala u električnu, a ova opet u razne druge energije, toplotnu, kinetičku itd. Sve te energije, kad se upotrebljavaju griju. Druga stvar, pošto su ti paneli crni, moguće je da bi oni prije doveli do dodatnog zagrijavanja, jer crna boja upija toplotu, oni bi bili vreliji od pjeska. Što je površina tamnija više se grije. A iznad vrele površine grije se i vazduh. Tako da bi temperatura Zemlje prije rasla, nego opadala.
A recimo, snijeg ima obrnut efekat. Pošto je bijel, odbija svu energiju nazad u svemir. Zato su temperature kada je prisutan snježni pokrivač obično malo niže nego pri istim vremenskim uslovima, a bez pokrivača.

Da, lepo reče Valdemar, opet ta energija i potrošnja greje i inače. Jebiga, ništa... :)

Druga stvar, pošto su ti paneli crni, moguće je da bi oni prije doveli do dodatnog zagrijavanja, jer crna boja upija toplotu, oni bi bili vreliji od pjeska. Što je površina tamnija više se grije. A iznad vrele površine grije se i vazduh. Tako da bi temperatura Zemlje prije rasla, nego opadala.

Znači ako ubijemo sve crnce i cigane, malo smo skenjali globalno zagrevanje?