Prijava

U čemu je suštinska razlika između ova dva uređenja? I zašto je uopšte uveden feudalni sistem na zapadu Evrope, umesto robovlasničkog? I zašto je robovlasnički napušten?

Kad su varvari razorili Zapadno rimsko carstvo, robovlasništvo nije moglo da opstane, jer je to bio jedan komplikovan sistem. Seljaci su postali slobodnjaci, koji su samostalno obrađivali zemlju, a postepeno su morali da traže sigurnost od lokalnih ratničkih vođa, jer je vreme bilo mnogo zajebano. U početku su plaćali neku siću za zaštitu i imali obavezu da se odazovu kad se ovaj pokolje sa nekim kolegom, kasnije se to učvrstilo, institucionalizovalo, vuala. Osim toga, tu je bilo hrišćanstvo, koje nije baš blagonaklono gledalo na robovlasništvo, jer se kosi sa slobodom ljudske volje (mada i tu je bilo devijacija). A varvari koji su razorili Rim nisu imali običaj da dugo drže robove i da ih toliko surovo eksploatišu, nego ako im padneš u zarobljeništvo, ili te kolju, ili te otkupe tvoji, ili posle nekog vremena života kod njih možeš da postaneš deo njihove zajednice, oženiš se, prihvate te kao svog. A još sto razloga, ali mislim da je ovo uglavnom to. Da, i kad feudalac treba da zarati protiv nekog drugog, kako će on da regrutuje roba koji nema šta da brani? Normalno da će seljak koji ima kakav-takav položaj i neku svojinu da se bori za svoje bolje nego rob koga boli uvo i zaklao bi i jednog velikaša i drugog.

Da, ali bilo je robovlasnika koji su se lepo ophodili prema robovima, kao što je bilo i surovih.
Isto tako je bilo sa feudalcima. Bilo je kretena, a bilo je i korektnih vlasnika.
Vojnik rob bi mogao da brani svoju koliko toliko materijalno sigurnu budućnost, još da ne pričam koliko bi takva vojska bila organizovanija, zato što bi bili u kasarnama, ne bi imali njivu da oru, i prosto bili bi profesionalni ( nešto slično kao janičari).

Vojnici robovi su užasna opasnost za robovlasnika, naročito zato što je dobar deo njih poticao iz varvarskih naroda. Pogledaj Spartaka. Ko napravi vojsku od robova, može da računa da će ga pokidati na komade, kad-tad. Osim toga, u Grčkoj su se borili slobodni građani, koji za to nisu imali ništa osim časti (sa izuzecima pojednih polisa), a u Rimu profesionalni vojnici koji su mogli da računaju na penzionisanje i povlačenje na dodeljen komad zemlje posle određenog broja godina u službi. To sa robovima nisi mogao. Ni Rimljani ni Grci nisu verovali da su svi ljudi jednaki i jednako kvalitetni, već su robove generalno smatrali nižim bićima, neplemenitim po poreklu i nesposobnim da se bave uzvišenim ratničkim zanimanjem. Već janjičari, oni nisu bili robovi, već su imali benificije, obrazovanje, standard, ugled i sve tako to.

Sve jasno. Zahvaljujem.

Валдемар има одговор на свако питање.

Neki dan odem u market, u sunce ti kakve sam dobre, mlade, napupele crnkinje video, rekao bih da su Brazilke. Zamislio sam se u belom odelu kao Don Pio Eres, imam štap od slonove kosti, vozam se u fijakeru, i gazda sam hacijende gde su mi one robinje, i gde natrćene beru pamuk i podrejavaju mi vodu za kupanje, i svašta nešto nezgodno pisati na forumu... Da li sam ja loš čovek?

Da li sam ja loš čovek?

Шта ти је, Лукшо? Сви имамо маштарије, ти си људина. Ја сам синоћ сањо да шмрчем кокс и пијем суви мартини из пупка неке малескиње до грла везане у оковима, сви имамо своје тренутке.

едит

Штета што сам морао да се пробудим.

Da li sam ja loš čovek?
Шта ти је, Лукшо?

Zajebavam, Šerloče, kako mene niko ne skapira kad zajebavam ili trolujem? :D Uglavnom, kad sam to zamišljao, nisam im oprostio lolo

Šta bi čovek bez fantazija :)

Feudalizam je uveden jer je delimično slobodan čovek produktivniji (što više proizvede, njemu više ostane), "zadovoljniji je" i još plaća porez u vidu novca, za razliku od roba.

Ja još držim grupu Židova u podrumu. Ko ih jebe.

Још пар година и почеће да избацују из подрума комерцијални софтвер.

I to što kažeš. Red je da se neko obogati i na račun Ješa.

Samo pazi da ti ne počnu uvoditi demokratiju u kuću. :)

U čemu je suštinska razlika između ova dva uređenja? I zašto je uopšte uveden feudalni sistem na zapadu Evrope, umesto robovlasničkog? I zašto je robovlasnički napušten?

Rid a faking histori buk. Prvi post može ladno u transfer temu da ide. Kako te nije sramota da postavljaš takvo pitanje?

More mrš u pičku materinu.

^ Hahahaha.
Razlika izmedju robovlasništva i feudalizma je raspravljanje koju jabuku više volite : crvenu ili zelenu. Obje su jabuke, mada ja ne volim jabuke.

More mrš u pičku materinu.

Sem istorije, mogao bi se malo naučiti i lepom vaspitanju drago dijete, pošto te roditelji nisu vaspitali kako valja.