Kreativno budzenje

1. ma ne bi nista radio pajko, stavis instaliras i tolko :)

imam wifi adapter, cela poenta je da premestim tv dalje od internet utikaca a da ne razvlacim kablove. :)

2. Kelte jel ima negde uputstvo za sklapanje te skalamerije? I jel se nešto programira na ploči?

3. ma, to ti je kao pc. uzmes i na sd kartici stavis linux image, gurnes u to, i kad se startuje, on na hdmi izlaz izbacuje konzolu, ili xwindows.
    moze da se zakaci tastatura, mis i ostalo, ko na pravi racunar, samo sto je spor, slab...
    recimo ako hoces nesto da drndas fles, java itd sajtove, verovatno nece.

ali, ima integrisani graficki drajver koji moze da tera hd izlaz. ako mu posaljes sirov signal, koji dekodira neko drugi (kao sto planiram) izgleda da fino tera.

fora je sto kosta 35$. dobro, mora uzmes i sd karticu, (i ja sam uzeo i wifi), al opet, zanimljiva igracka.

reci cu vec kad stigne :)

4. Елек, само убациш меморијску с оперативним, повежеш ХДМИ и у усб слот тастатуру и миш и пичиш. Ево погледај ово, јесте лик иритантан ал објасни све.
    http://youtu.be/WXBCd0APnFA

5. Skoro je na b92 cini mi se bio clanak o raspberry pi-u. Kosta cini mi se 60$, i da stigne u Srbijicu treba da se ceka valjda 3-4 meseca.

edit: kosta 35$, rece celt :)

edit2: evo clanka http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=671586

6. nego, zapostaviste prvu ideju solarnog grejaca vazduha, sto je ustvari kulje od ovoga.

jel si pravio racunice kolko ce to ustvari da greje vazduh, i dal moze prirodan tok uvek da se uspostavi, il ce trebati nesto da cirkulise taj vazduh?

7. obavezno cirkulacija sa ventilatorom...cak postoje i neke opcije izgradne autonomnog sistema u potpunosti ugradnjom solarne fotonaponske celije za sam ventilator...ali malo skuplje

8. treba da se sto je vise moguce poveca kontakt vazduha sa metalom i masa metala koji se greje... pada mi na pamet ubacivanje neke metalne mreze kao one za pranje sudova u svaku konzervu :)
    pogotovo ako ima nesto sto ce silom da tera vazduh.

9. ili red metalnih mreza kroz kkoje prolazi vazduh...
    nesto sam skeptican samo da kroz limenke to greje dovoljno. mozda leti, al to nije poenta.

10. Napraviš bukvalno lavirint sa pregradama unutra da bi se vazduh što duže zadržavao. A pošto imaš ventilator može da cirkuliše.

11. mislim da ni to ne valja, potrebno je nekako optimalno napraviti brzinu strujanja da se maksimalno prenese energija sa metala nazad u sobu.

i nikako da se vraca vazduh dole, posto ce dole metal biti hladniji, jer ulazi hladan vazduh. jel tako?

12. Loše sam se izrazio, ne da cirkuliše u krug, već da imaš protok toplog vazduha napolje i hladnog unutra. Pitanje je kolko limenke mogu da prenesu toplotu.

EDIT : ako ima neko da je položio termodinamiku nek se javi.

13. Celte, ajd molim te kad povežeš sve to javi kako je prošlo, baš me zainteresovala ta ideja. :)

14. tako nekako...ja planiram da napravim sa gibljivim crevom od aluminijuma..kao za aspirator..povecanje grejnje povrsine je kulj sto bi rekli ali mali problem je ostvariti dobar fizicki kontakt izmedju creva ili limenke sa bilo cim unutra....imam neku ideju da napravim
    od Al tankog lima neki profil kao pahuljica snega..zvezda nije ni bitno ali mora da bude malo veci od precnika creva..zasto? hm

Ne bas pravilna zvezda,vise da bude sira nego vislja ako bi je gledali sa cela,jer bi navukao to crevo onako da bude knap a pljosnatim izgledom bi povecao direktnu povrsinu koja treba da psorbuje toplotu,znaci nema one krivine ili radijusa kad slozite creva jedno do drugog,povecava se povrsina....

15. ajde recimo da je situacija ovako ukratko..imate vazduh u sobi od nekih 16-20 stepeni koji ulazi u kolektor a cim izadje ima 60 i vise....malo li je racunajuci potrosnju jednog ventilatora ili npr malo veceg kulera sa kompa?

16. nista, uzmi neki cad program i matlab, pa simuliraj protok vazduha :)

17. Celte, ajd molim te kad povežeš sve to javi kako je prošlo, baš me zainteresovala ta ideja. :)

seti se pa me pitaj za jedno nedelju dana, zaboravicu :)

18. a cim izadje ima 60 i vise

mislim da si preoptimistican ovde...

19. manje vise cad...ili nesto od programa mozda se potrudim da nadjem neke tablice oko prenosa toplote Al na vazduh ali bespotrebno...

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.