U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
Pojeziju neko voli, a neko baš i ne volim....Od onog što sam čitao, pola sam skapirao, a od onog što sam napisao, većinom sam i to skapirao.
S druge strane, imam drugaricu koja može da napravi izvanrednu kopiju bilo koje slike koju joj pokažeš, ali nikada ne slika ništa na svoju ruku, jer kako kaže, nema ideja i ne oseća potrebu za tim..
Talenat je mera za količinu zlata. Samo zlato nije uopšte lepo, lep je nakit koji od njega načiniš. Usavrši zanat pa budi juvelir svoje duše.
A poezija ti i ne mora biti jedinstvo smisla, slike, tehnike i zvuka. Čak je i teško sve to obuhvatiti zajedno, u jedan "percep". Možeš uživati u glasovnoj i metričkoj strani jedne pesme stavljajući smisao u drugi plan, puštajući samo slike koje se javljaju i asocijacije da prate čitanje negde u drugom planu, a iz drugog čitanja da se trudiš da "razumeš šta je pisac hteo da kaže"... Bem ti pesmu koju pročitaš jednom i sve ti je jasno, nemaš potrebe da joj se vraćaš... Mada sam prema tom "smislu" sumnjičav. Ti kad čitaš pesmu, ona nije samo onoga ko je napisao, ona je tada i tvoja, tako da ona lebdi negde između pesnika, sistema znakova koji je upotrebio, kulture kroz koju se pesma prenosi do tebe, tvog znanja o toj kulturi, i tvog kategorijalnog i duševnog aparata. I muzičkog, naravno, uha i sluha.
Nije baš tako. Zanatsku vještinu možda da, (a i to je pitanje), a majstorstvo teško. Ja znam već u osnovnoj školi je postojala velika razlika između onih koji su znali da crtaju i onih koji nisu. Ja sam spadao u ovu grupu što nisu. Mada kad bi se baš, baš potrudio (rijetko) iznenadio bih sebe time da crtež može i da mi ispadne prilično dobar. Ali opet lošiji od crteža izvesnih Velje i Maje koji su "znali lijepo da crtaju".
Jovo, imaš neophodan uslov u mojoj rečenici
Čime se sad bave Velja i Maja?
Nemam pojma, ali znam da nisu slikari.
;)
Jašta, pa evo imam i ja volju i želju da se ovaj ovde radijator pretvori u milion dolara, pa neće.
Nemoj da brkaš umetnost sa mafijaškim iznuđivanjem :)
Bruce, zašto ovo vrijedi SILNE pare:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Malevich.black-square.jpg
A imaš li talenta za magiju i teoretskog magijskog znanja?
Pročitala sam svih sedam delova Harija Potera.
Jovo, Maljevičev crni kvadrat je deo ruskog umetničkog nasleđa i simbol preokreta u umetnosti celog sveta. Za šire objašnjenje ti je potreban istoričar umetnosti, ali da kažem samo da je u domenu slikarstva, ova slika ekvivalent Mona Lize ili Gernike...
Nema nikakve veze sa samom slikom, danas može bilo ko da namaže crni kvadrat na platno, ali u to vreme je to bio ekvivalent čeličnih muda...
Zato što je zen. Da si ti to uradio, ne bi bio zen. Ali pošto je to uradio sensei Kandinski, to je zen. Ta slika je po meni jedan koan, i to genijalan.
Evo banalan primer http://en.wikipedia.org/wiki/Gutai_group ovi ljudi su radili ono što ja sada radim, ali su počeli 1954. - 46 godina pre mene. Nema toga što ja mogu napraviti, a što bi materijalno vredelo više od njihovog rada. Inače, imao sam sreću da uživo gledam i upoznam jedinog preživelog člana te grupe :)
Maljevič, a ne Kandinski. A šta je koan?
Ako ćemo o čeličnim mudima, da li bi sad Lejdi Gaga postala vrhunska umjetnica, ako bi održala koncert potpuno gola! Možda je Jelena Karleuša zaista najveća naša estradna umjetnica jer pomjera granice. Ne libi se da ima pjesme sa tekstom poput ovog
ajmo nos uz nos
zene sa zenama,
muskarci sa muskarcima
kurve s kurvama,
klinke sa matorcima.
Sodoma, Gomora
Sodoma, Gomora
Sodoma, Gomora
Sodoma, Gomora
Sodoma, Gomora
Tu devicama nije do cednosti
tu blicevima nije do svetlosti
tu sve pocinje na slovo J
je je, je je, ja...
Tu Ruskinjama nije do Putina
tu se pije Kristal sa butina
samo za one iznad dvanest godina
je je, je je, ja...
REF.
Eja, eja, pusta anestezija
eja, eja, jos malo bih dodala
eja, eja, stize anestezija
eja, eja, u paklu smo ti i ja.
Tu devicama nije do cednosti
tu blicevima nije do svetlosti
tu sve pocinje na slovo J
je je, je je, ja...
Tu Ruskinjama nije do Putina
tu se pije Kristal sa butina
samo za one iznad dvan'est godina
je je, je je, ja.
Gdje je granica između eksploatacije i šokiranja radi šokiranja, i istinske avangarde i pomjeranja granica?
Imaš link na mom profilu, sve to sam mogao raditi i potpuno go, ali onda bi obezvredio sav svoj rad jer bi tipovao na kartu golotinje umesto umetnosti. Inače, evo ti definicija koana :)
Delo nije delo samo po sebi, delo je i ličnost i biografija autora.. Ko što Brus reče, da je onaj kvadrat nacrtao neko drugi, on više ne bi vredeo..
edit: Drugo, pesme Jelene Karleuše ili Lejdi Gage ne pišu one same, već neko za njih.. I zna se šta je cilj takvih "pesama".. I svakako su daleko od poezije.
Lapsus. Koan, zen zagonetka koja ističe nedostatnost i manjkavost logičkog mišljenja, recimo. Da je gornje stihove napisao Branko Radićević, to bi bilo šokantno. Onda bi to mogao da staviš u kontekst njegovog stvaranja i škole kojoj pripada, i označavalo bi preokret. Ovako, ništa. Bulažnjenje.