Филозофске перипетије и мудросерије

1. Zato što nisi ti gospodar iluzije, već iluzija vlada tobom.

Пробај да замислиш цео универзум у својој глави. 5 минута касније ће ти скидати мозак шпахтлом са зидова.

2. Пробај да замислиш цео универзум у својој глави. 5 минута касније ће ти скидати мозак шпахтлом са зидова.

sutra počinjem da krečim, ili bar ja tako mislim

3. sutra počinjem da krečim, ili bar ja tako mislim

Духовито. Углавном, солипсизам је гробар сваке дискусије.

4. Vreme je iluzija, kretanje je iluzija, svako dešavanje je iluzija, postoji samo Jedno, i zato je putovanje kroz vreme nemoguće.

ako postoji samo Jedno, odakle nam ta iluzija kretanja?:)

5. možeš li se usled vjerovanja da je sve oko tebe iluzija pretvoriti u hiperbolu?

6. ako postoji samo Jedno, odakle nam ta iluzije kretanja?:)

A što pitaš mene, šta kažu one tvoje mudrijaške knjige o Parmenidu. Ja to samo onako izbacio, reko mi čovek da počnem. Mogao sam da počnem i o Braminim ciklusima ili večitom povratku... Iskreno, nisam siguran da imam svoj pametan stav o ovome :)

7. valdemar se zajabava, je li tako valdemare, kao i svi na ovoj temi. neki smo afazični ali nema veze

8. možeš li se usled vjerovanja da je sve oko tebe iluzija pretvoriti u hiperbolu?

Не мере, каже Валдемар да је илузија господар тебе, а не ти ње, и самим тим је овако како је. Међутим, ја кажем Валдемару да покуша да замисли цео универзум у својој глави, пошто је његов пост у основи солипсистички, јер ако је све илузија, постојимо само ми, ако постојимо само ми, то јест ја, то је солипсизам... И ја сматрам да је немогуће да људски мозак обради толику количину информација за коју знамо да постоји.

9. valdemar se zajabava, je li tako valdemare, kao i svi na ovoj temi. neki smo afazični ali nema veze

Stvarno, ko sam ja da mogu da shvatim prirodu vremena i da imam mišljenje o tome. Ja samo tupim, dosadno mi... :)

а кажем Валдемару да покуша да замисли цео универзум у својој глави, пошто је његов пост у основи солипсистички, јер ако је све илузија, постојимо само ми, ако постојимо само ми, то јест ја, то је солипсизам...

Nije solipsistički, nisam rekao da postojim samo JA, već da postoji JEDNO, nepromenljivo, nedeljivo, nepokretno, a da je dešavanje i promena samo iluzija. Uostalom, to nije moje mišljenje.

10. valdemar se zajabava

kao i svi na ovoj temi

11. kulji si kada se zajebavaš, nemoj da budeš previše normalan.

12. Nije solipsistički, nisam rekao da postojim samo JA, već da postoji JEDNO, nepromenljivo, nedeljivo, nepokretno, a da je dešavanje i promena samo iluzija. Uostalom, to nije moje mišljenje.

То у неку руку подржава квантну механику.

13. A što pitaš mene, šta kažu one tvoje mudrijaške knjige o Parmenidu. Ja to samo onako izbacio, reko mi čovek da počnem. Mogao sam da počnem i o Braminim ciklusima ili večitom povratku... Iskreno, nisam siguran da imam svoj pametan stav o ovome :)

pa i nije baš to parmenid argumentovao. u principu, on je rekao 'svako ko ne misli tako, nema pojma, taj je doksa', zato i nije mogao da izađe na kraj sa sofistima:)

platon ih je zato lepo dokusurio, jer je dopustio mnoštvo kao relativno nebiće i vreme kao 'pokretnu sliku večnosti'. iako u nekim 'svojim' uverenjima nisam platoničar, moram priznati da je genijalno

14. Замислите да човек Платону да интернет конекцију и отворен налог на Вукајлији. Била би то серија хитова.

15. platon ih je zato lepo dokusurio, jer je dopustio mnoštvo kao relativno nebiće i vreme kao 'pokretnu sliku večnosti'. iako u nekim 'svojim' uverenjima nisam platoničar, moram priznati da je genijalno

A to i meni kod Parmenida nije bilo jasno, mada ne kažem da sam sasvim razumeo, je li to ono nemogućnost kretanja zato što ispada da onda jedinstveno biće ne ispunjava sav prostor, a ono ga kao ispunjava, pa zato je kretanje nemoguće?

16. Одох, устао сам у пола 4 јутрос, а ви се играјте. Лаку ноћ.

17. Zašto njega? On je prosječan pisac epske fantastike, Džordan mu je ostavio lak posao da dopiše dvije knjige i da ih izda.

Šta si pročitao od Brendona pa možeš tako nešto da izjaviš?

18. A to i meni kod Parmenida nije bilo jasno, mada ne kažem da sam sasvim razumeo, je li to ono nemogućnost kretanja zato što ispada da onda jedinstveno biće ne ispunjava sav prostor, a ono ga kao ispunjava, pa zato je kretanje nemoguće?

tako nekako, nema kretanja jer kretanje je promena, a promena implicira neku vrstu nebića, a ne može biti nebića jer sve jeste jedno i jedno jeste sve, tu parmenid odbacuje bilo kakav govor o nebiću, čak ga ni ne uzima kao entitet, uopšte NEMA nebića

19. A meni je dobra ova:

"quid est ergo tempus? si nemo ex me quaerat scio; si quaerenti explicare velim, nescio"

I Gugl translejt na srpski:
    "Шта је време тада, ако ме нико не пита, ја знам да ја бих питао да објасним, ја не знам"
    Mislim da je mudrije na srpskom :)

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.