Nepotrebne činjenice koje znate

1. prijesto nije riječ koja je nastala u srpskom, presto je originalni oblik, kom su, kao i gomili drugih riječi, ti tvoji "vještački" narodi dodali JE/IJE ne bi li je načinili "svojom".

Mala Vidro, šta to reče :) Originalno, reč je bila прѣстолъ, i onaj smešan znak koji zamenjuje današnje ekavsko e jeste jat, a izgovarao se kao neki glas između I i E, tako da je krajem srednjeg veka u jednom trenutku jedan deo naroda počeo da ga izgovara kao E, drugi kao IJE. Uči se to valjda u petom ili šestom razredu osnovne.

2. To za "jat" se i ja sećam. I odlično se sećam primera da se rec vrjatme (vreme) pisala kao ćirilično "vrđme" i da mi bilo smešno.

3. Valdemare, ne govorim o tomeeeeeeeee.
    Napisala bih tim tvojim jezikom, da znam đe da nađem tastaturu.
    Jebiga, ne znam koje je to pravilo, pošto tu u suštini i nema pravila (što se tiče prebacivanje iz ijekavice u ekavicu), sem onog dugo E/kratko E.
    E, neke riječi, uprkos tom JAT ostaju iste i u ekavskom i u ijekavskom dijalektu, ili čemu već (nije došlo do razlike u izgovoru, iako su jedni govorili ekavski, jedni ijekavski), kao što je presto, sad ne mogu da se sjetim još nekog primjera, al ono, cijelo školovanje proučavam to prebacivanje iz ijekavice u ijekavicu, kako funkcioniše i postoji li neki princip. NEMA GA. Uvijek ima milion izuzetaka, kao što je "presto". Sad žalim što ih nisam zapisivala, svega mi. Al pozabaviću se tim.

4. Vidro, mojne si Nataša Kandić, ljubim te. xe xe

5. Захваљујући анатомији своје кичме, мачка при паду ''дели''' свој труп на два дела са супротним осама ротације и (скупљјући предње, а истежући задње ноге) различитим моментима инерције, што јој омогућује да се у делићу секунде исправи и дочека на ноге.

6. pa što onda koristiš riječi iz tih jezika?

Ja koristim srpski jezik. Oni koriste riječi iz srpskog jezika. Nemoj mene trpati u isti čoš šnjima :D

7. Tadž Mahal je sagrađen 1630. godine, a sagradio ga je Šah Džahan za svoju ženu.

(Krajnje nebitna činjenica, a naročito godina)

8. Čoveče, zahvaljujući tebi otkrio sam novi, uzbudljivi svet zečje koprofagije. Na primer, ovaj članak je pravo blago:
    http://cse.ffpri.affrc.go.jp/hiroh/publications/SupplementCoprophagy.pdf

Pa onda i nije nepotrebna činjenica, da brišem post.

9. Jebiga, ne znam koje je to pravilo, pošto tu u suštini i nema pravila (što se tiče prebacivanje iz ijekavice u ekavicu), sem onog dugo E/kratko E.

Grešiš, ovaj, silno grešiš... Samo su pravila prilično kompleksna, a imaš dosta ijekavizama u ekavici i obratno, koji su nastali prihvatanjem reči takvim kakve jesu. I naravno, uvek imaš dosta izuzetaka, bez toga ne može :) Osim toga, jekavski je "prijesto", ali je "prestolonasljednik" jer da se u toj reči u toj poziciji nađe "rj" kratko, došlo bi do uslova za jotovanje, a r jednostavno nije mek glas, i bilo bi to teško za izgovor. Tako ti je i u primeru: "brijeg - bregovi". Može da bude ije u nom. jednine zato što je tu bilo dugo jat, pa je ije, lako za izgovor, ali ajd ti izgovori množinu: brjegovi. Doprinosi dodatnom zatvaranju vokala e posle j, komplikuje izgovor. U takvim slučajevima se teži jednostavnijem rešenju, a ekavica je tu jednostavnija. Pa eto.

10. Da mogu sad bih promenio nick u Śekira! Po crnogorskom, oni su mnogo zajebani, moraju da imaju svoje pismo (ne želim da uvredim nikoga, ali ako su toliko stara nacija, zajebani i sve za šta se prikazuju, kako to da su do pre koju god. pričali samo drugim narečjem, odnosno Balkanci su samo podeljeni na krugove u kojim pričaju).
    Nemoj da se zajebavano. P.S. Obratite se MeŚi za izgovor...it's funny!!!

11. Znam da ništa ne znam

12. Брда малих мртвих пујда... :'(

Al zato kad god neko greši u gramatiku i pravopis, umre po jedna mala maca.

13. mrzim svoj fakultet.
    stvarno, trenutno ga iskreno mrzim iz dna duše.
    odsad se obrazujem kod kuće.

14. E, da, Vidro, zaboravih ti reći, profesorici se sviđaju tvoje defke, naročito "Eto ti sad tvoj sin" i "Paolo Koeljo". ;-)

15. znači, ne pamtim kad me nešto ovako presjeklo. molim te, reci mi da se zajebavaš. :D

16. Hahahaha malo te zezam, eto vidiš sad kako je sad život lijep :D

17. jao, bože. već sam počela da razmišljam o tome kako na masteru neću moći da idem na jezik, nego na književnost. :D mislim da nisi svjestan koliko je se plašim. :D

18. Tis moj drug. ;-) Inače, ako mogu kako pomoći u vezi nje i ako ti nekad šta bude trebalo, vrlo rado. Do tada sam anderkaver ejdžent. ;-)

19. ma jok, zasad ništa, nećemo se ona i ja susresti još 2 godine, ali znači mi puno to što si rek'o, fala ti :*

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.