Prijava

83% riba u Novom Sadu su vrh brate

'fala :PPPPPPP

novi sad ima najbolje ribe.

U zemlji često boravi Mycobacterium vaccae, i neki naučnici su ustanovili da miševi koji su recimo bili udahnuli ovu bakteriju ili ingestirali preko zemlje su se bolje snalazili u lavirintima i da je pomagala razvoj neurona, istovremeno smanjujući napetost. Nije potrebno jesti zemlju, ali zato isti smatraju da je vema dobro šetati šumama ili se baviti baštovanstvom ili sređivanjem dvorišta (ako nije betonirano). (kao da to nismo znali) o.O

Ako postoji postoji korelacije ne mora da znači da postoji i uzročno-posledična povezanost te bakterije i "pameti" il čega već.
Kao kad bih ja primetio da bolje jedem zato što mi noge smrde, a ne zato što sam pre toga radio ceo dan. Kontaš megatrone?

Kontam i delim tvoj skepticizam, zato sam i napisala u zagradi kao da i sami nismo znali da rad u bašti ili šetnja šumom, uopšte boravak u prirodi i na svežem vazduhu potpomažu mentalne aktivnosti. Prosto mi je bilo zanimljivo kad sam pročitala. :) Bakterija je bila direktno davana miševima i proučavan je njen uticaj. Mada opet kakva god bila verodostojnost oko tih rezultata, bilo mi je ostalo u glavi pošto sam baš tada bila učila jednu drugu, mnogo gadniju bakteriju istog roda. M. tuberculosis. Mislim da sam i ubeležila kao dodatak na predavanju. Ček, samo malo... Evo ga.

In June 2010, researchers at The Sage Colleges presented findings that show certain types of bacteria commonly found in dirt made mice "smarter." The mice given Mycobacterium vaccae performed better in maze tests and showed fewer signs of anxiety and higher levels of serotonin in the forebrain, the area that takes care of higher-order thinking. The bacteria seem to promote the growth of neurons as well. This doesn't mean that we should all go out and start shoveling dirt in our mouths: You can actually ingest it by doing yard work, gardening and even by simply taking a walk through the woods.

hahhahaha što si bukvalno prevela... :D
inače

and showed fewer signs of
anxiety

baš me zanima kako izgleda anksiozan miš :D
e i pošto vidim da se razumeš u te latinske ae-e, jel znaš nešto o pečurkama, psilocibinskim? Mislim neke jako nepotrebne stvari, kao što je gajenje, potrebna oprema i tako to. Znam da ima dosta na netu, ali da li je to izvodljivo ovde kod nas?

hahhahaha što si bukvalno prevela... :D

Ahahahahaha, često tako ubacim neke zanimljivosti u fajl, pomaže mi da zapamtim manje zabavno gradivo. Ili čuvam lepe slike preparata ili nekih preseka. :)

baš me zanima kako izgleda anksiozan miš :D

Zamisli ga u ćošku pred mačkom, malko blaže od toga. Recimo kada je gladan, a ima pred sobom neki izazov koji mora da pređe da bi stigao do hrane (npr. da se provuče kroz lavirint), onda ga to svakako frustrira, kao kada bi ti mrtav gladan morao da sediš i mirišeš ručak koji nikako da se skuva, sve je to stres. :D Vala kako je hiperaktivan običan, ne smem ni da zamislim kako je anksiozan, nešto kao veveriva na kafi. :D Miš je jako dobra eksperimentalna životinja, nekih 75 odsto gena su isti kao kod čove, plus se relativno lako održava i brzo množi, i da, ono što je naročito kul, jako je sklon tumorima i ostalim boleštinama, to je onako prava poslastica za naučnike (koliko ovo jezivo zvuči). :P

e i pošto vidim da se razumeš u te latinske ae-e, jel znaš nešto o pečurkama, psilocibinskim?

Ne baš mnogo, sem njihove fiziologije (koja je poprilično zanimljiva) koju smo proučavali kao neke osnove u prvoj godini, moja oblast potrebna za struku (a i velika sfera interesovanja) su lekovite biljke, ali možeš da pitaš Valdemara. :)

moja oblast
potrebna za struku (a i velika sfera
interesovanja) su lekovite biljke,

Šta znaš o Valerijani? Brzo mi sve pričaaaj :o

Miš
je jako dobra eksperimentalna životinja,
nekih 75 odsto gena su isti kao kod čove

Što po logici onih tvojih zanimljivih naučnika s masačusetsa znači da ako dodamo mišu 25% naših gena on će početi da igra užičko kroz lavirint i da ode kod psihologa čim oseti prvi simptom anksioznosti? :D

Valeriana officinalis (Valerianaceae), je najčešći vid koji se kod nas koristi, ima i drugih varijeteta, iliti macina trava (još i odoljen), kako je mi još zovemo je jedna veoma lepa, aromatična biljka, možda si je viđao po baštama, često se gaji, a i nije previše zahtevna, ja je nemam, ali komšija kuća do nas ima, iseti se miris do mog dvorišta. Koristi se koren za lekovita svojstva. Ima je u prirodi, kod nas je dosta rasprostranjena, uglavnom oko vlažnijih mesta, može i pored puteva da se nađe. Aromatična biljka znači da sadrži etarska ulja u sebi, tačnije sedativne materije kao što su neki monoterpenski derivati, ima i seskviterpenskih, značajan je recimo valerianol za dejstvo. Ipak, ima i nekih škodljivih supstanci- valepotrijati, zato mora da se izloži BLAGO povišenim temperaturama (malo iznad 40 stepeni) da bi oni isparili, onda je bezbedna. Inače svuda kažu da je prijatnog mirisa, ja ništa gadnije nisam pomirisala, čak mi dođe da povratim, ali neko podnosi, neko ne. Ako koristiš tinkturu, kažu da je veoma uspešna za uspavljivanje, svakako zdravija od tableta za spavanje jer podstiče REM fazu sna i kvalitet spavanja, dok tablete samo produžavanju isto.
Evo ti sličice, baš je zanimljiva, ali ima mnogo lepših biljčica. :)
http://fitoterapiakalauz.hu/wp-content/uploads/2011/01/Valerianaofficinalis.jpg

Što po logici onih tvojih zanimljivih naučnika s masačusetsa znači da ako dodamo mišu 25% naših gena on će početi da igra užičko kroz lavirint i da ode kod psihologa čim oseti prvi simptom anksioznosti? :D

Ne baš. Čovekoliko majmuni, tipa gorila recimo imaju mnogo više sličnih gena sa nama, mislim da je 98 procenata, možda malo više, ali bih to već morala da proverim, pa opet ne igraju Užičko kolo, prosto ne znamo ni mi sami koji su to faktori ili, pre reći kombinacija faktora koji su nas učinili pametnim (pametnijim od ostalih životinja, bar). :) Inače kad smo kod one bakterije koja te čini pametnijim, ima virusa koji napadaju bakterije (bakteriofagi), i ukoliko je nekako ne ubijaju odmah, mogu bidi delimično pozitivni za nju, tako što od blagog relativno bezopasnog napadača za tvoj organizam naprave moćnog overlorda koji može da te sravni sa zemljom. Primer: kolera. :)

ja ništa gadnije nisam pomirisala

+1
ja juče krenuo da pijem neku tekućinu od tog korena, des kapi odjednom, odvratno!
...znači ima sedativno dejstvo. A moš se navučeš na to, pa da kasnije ne možeš da zaspiš bez malo Valery? :D

tako što od
blagog relativno bezopasnog napadača za
tvoj organizam naprave moćnog overlorda
koji može da te sravni sa zemljom

Bednici!

Pazi ovako, neće ti niko to reći naglas od lekara ili farmaceuta (pogotovu njih), ali u čovekovoj prirodi je da se vrlo lako navlači na stvari. Mislim da je to neka posledica evolucije, verovatno je bilo bitno da se čovek vezuje za određene predmete, rituale ili navike, jer je učestalo ponavljanje istih bilo neophodno za opstanak, e sad, lako formiranje zavisnosti od bilo čega je neki nusefekat. :P Recimo, čovek koji je stavljao biber u supu svaki dan, posle vrlo kratkog vremena (dve nedelje) nije više hteo jesti supu bez bibera, i teško se odvikao od te navike. Ali svakako ako i izazove zavisnost, ona neće biti jaka kao što to rade narkotici ili tako nešto i moći će da se nakon nekog kraćeg vremeta to stabiliše. Ne aktivira dovoljno receptora. :) Svakako ako ti nije gadno, probaj, dosta pomaže, meni ništa gadnije od toga nema, nesanica trenutno je moj životni izbor, a ako postane problem, pa pokušaću da začepim nos i ukapam to čudo. Lavanda ispod jastuka isto pomaže. Inače možeš i kuvati čaj od lipe, sa limunom, proveren antidepresiv i sedativ. Limun baš može čoveka da razbudi, i samo mirisanje njega, ima i limun trava, miriše isto, a sprema se lep čaj (melissa officinalis), imam to u bašti. :)

Bednici!

Ja bih pre rekla da je to neprejebivo kul! Zamisli da ne moraš da prolaziš sve one Anakin prodidži kid, heroj i emo hejter faze i pretvoriš se odmah u Darta Vejdera? :D Awesome! Sa tim što kada virus odluči da se aktivira i krene razmnožavati u bakteriji, ona ipak rikne, minor side effect. ;P Virus se valjda zvao nešto CTXf (od cholera toxine), valjda sam potrefila dobro slovo, neki označavaju i grčkim alfabetom, sada morala bih da se podsetim da proverim. :)

Alal ti vera za gornji post! Ištampao sam ga. Mene ova moja psihijatrica danas ubedjuje da krenem da uzimam neki Zolost, Zaolist tako nešto, antidepresiv neki. Kasnije i ćale se primio pa krenuo da agituje za lek isto. I nisam posustao, nema šanse. Saću izbacim i ovo smrdljivo govno. Sve je to navlakuša. Ni čaj neću. Samo vode, hleba, i povrća.
Strašno je kako su se ljudi ulenjili pa traže tableticu za sve. Boli stomak - tableta, boli glava - tableta, ne diže mi se - tableta...
Ne bi istrpeli nešto da ga jebeš.
A postoji lek za tvoju nesanicu, i ti vrlo dobro znaš koji je, ako me razumeš... :D

pretvoriš se odmah u Darta Vejdera

mani me živeo sam sa dart vejderom(ne koleričnim) par godina... Noćne more sam imao od nje(ga).

Sve je to navlakuša. Ni čaj neću. Samo vode, hleba, i povrća.

HEJ! PA sad si se posrao po mojoj ideologiji lekovitog bilja, :P što se tiče pomoći prirode, možeš da je koristiš, i to nam je u genima, još od praistorije, samo ti jedi voće povrće, limune, miriši cveće i tako ta hipi-vilenjačka čuda. Inače i moja veoma bliska drugarica pati od depresije, vreme joj je jako teško padalo, nadam se da će sada kako je sunčano i sve biti lakše za podnošenje. Lekovi tu igraju bitnu ulogu, ali ne centralnu. Porodica, prijateljstvo, ishrana, ljubav i ta kliše stanja su podjednako bitna, ili tako kažu gurui. :)
Sintetski lekovi su problem jer je koncentracija aktivnih supstanci mnooooogo veća nego u prirodnim preparatima, zato se efekat odmah vidi jer se blokiraju ili aktiviraju svi receptori za koje se taj lek vezuje. Ali tu onda ima drugi problem (na primeru da recimo uzimaš lek koji imitira neku prirodnu supstancu tako što se vezuje za iste receptore kao ona): organizam kada vidi da su neki receptori prebukirani konstantno (lek se veže za njih), on konta da mora da ih napravi još više. I onda se stalno stvarjaju novi receptori, otvaraju se nova mesta za supstancu, i ti konstantno tražiš sve veće doze da bi popunio i ta novootvorena mesta. Onda kada naglo prekineš, a imaš nagomilan mnogo veći broj receptora za nešto nego što je normalno, onda svi oni žude za svojim lekićem spasiteljem, a više ga nema da se unosi, prenadražuju se kao ljuta gomila seljaka koji prosipaju mleko zbog aflatoksina i prave ti pičvajz u organizmu poznatiji kao apstinencijalni sindrom, koji može biti jači ili slabiji (zavisno od toga koliko određena supstanca aktivira receptore). :)

Ne bi istrpeli nešto da ga jebeš.

To jeste. Ali niko ne voli bol. :)

A postoji lek za tvoju nesanicu, i ti vrlo dobro znaš koji je, ako me razumeš... :D

Haha, ladzumem, ladzumem, ali trenutno je nesanica moj izbor, jer upravo učim farmakognoziju, previše je zanimljivo da se radi samo danju, a i imam više inspiracije noću, dok čekam ovu igru da mi se daunloduje. Ima mnogo za pismeni deo, tako da mesec dana sam prebukirana. Koji sam Molder.

Pozdravljam te, drž se tamo kod psihijatra, nadam se da je ovo sve spadalo u zanimljive činjenice, hahahhahahah. :)

Bravo, smorka, Pelagiću!

Alal ti vera za gornji post!

+1, za sve postove. Sad naslućujem šta studiraš...lolololo
Ne, stvarno kul postovi. Neću ga štampati, ali ću svakako zapamtiti.

macina trava

Baš macina, dok sam držao mačka ludeo je za nekim propolisom sa valerijanom. Ispalo mi jednom par kapi na pod a on odma krenuo da prede, pa njuška, pa se valja po podu, ne možeš da ga odvojiš od lokacije dok propolis ne ispari, ma opšta ekstaza. I da znaš da pomaže, kad se naduva tim catnipom spava bar 23 sata dnevno a ovako retko prebaci dvaes.

Narkomančina jedna mačja

Plus ovo: Osobe koje igraju nesto kao GTA ili kanter se bolje snalaze u prostoru od vecine ljudi.
Prosto razviju takav nacin razmisljanja kroz igru.

I da znaš da pomaže, kad se naduva tim catnipom spava bar 23 sata dnevno a ovako retko prebaci dvaes.

Hahahahahahaha! Ovo u svesku!