Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Džoni jedva čekam da završiš, sa zadovoljstvom ću je kupiti u knjižari. A nadam se da će je moja deca čitati kao lektiru, toliko ti verujem :D
Jamajčaninov fazon je do jaja, al ja nemam nikakvu šumu u krugu od 30km, sve je sremska ravnica, mada ima i to svoje prednosti, kad se uveče uputiš preko njiva pa gde stigneš :D
Moj predlog je bilo kakvo usavršavanje... Toliko ima besplatnih stvari na netu da je to strašno. Evo ja sam krenuo da učim da programiram, nemački, gitaru sviram odavno(usput stvaram psytrance) a najbolji hobi, nevezan za kuću je trčanje. Nači trčim bilo gde. Uputim se u jednom pravcu i dok se ne umorim do pola(naučio sam to da ocenim) ne stajem, onda nazad i to je to. Bilo bi mi dojajnije da ima neka šuma al nema... Jebiga.
Jebanje za dž je jebeni mit, platićeš kad-tad.
А шта је у ствари хоби? Видим да је за једне то остваривање најдубљих унутрашњих потенцијала, рецимо писање, књижевност, а за друге забава и разбибрига, типа, волим да возам бицикло. Где разграничити?
Nekad, dok bejah čovek, bio sam veliki ljubitelj ljute hrane. Sad se hranim kao beba, ali nekad davno sam imao seme jezivo ljute papričice koja je proizvodila plodove boje patlidžana, veličine DO dva centimetra u dužinu. To zlo je bilo toliko ljuto da je peklo prste dok se seče. Smrdelo je na ljuto, čak nije moralo ni da se zaista konzumira.
Nemam pojma ni kako se zove ni ko je još uvek ima, ja takvu paklenu papriku više nikad nisam ni video ni probao, a sad aviše i ne smem....
kako li bi dobra bila čorba sa 2-3 te papričice..
Или, хоби је оно што радиш у време кад не зарађујеш паре, а што није гледање телевизије и окапавање на интернету. Ја играм стони тенис, то је спорт. Пишем, али с тим понекад покушавам да урадим и нешто озбиљно. Возим бицикл, али зато што ми је једноставније да по овој паланци где живим возим бицикл а не ауто. Берем гљиве и осамљујем се по шумама, али то је више духовна активност. Немам појма шта ми је од тога хоби, можда себе схватам сувише озбиљно.
meni je stvarni hobi likovna umetnost, paradoksalno jer tu aktivnost smatram važnijom od posla kojim zarađujem hleb - ne bira čovek posao nego posao bira čoveka...
Ali kako onda to zoveš hobi? Hobi je ono što radiš u slobodno vreme, odvojeno od svog "produktivnog" rada: ne može ti umetnost imati istu funkciju u životu kao nekome skupljanje retkih markica nepoštojećih država.
Најбољи могући за-џ-хоби по мени је учење неког инструмента. Добро, потребна је почетна инвестиција за куповину инструмента, али ни то није неки трошак (осим, рећемо, клавира или харфе нпр., мада ко би самовољно узео да учи тако нешто уопште) - за (до) сто евра се може купити одлична акустара за почетника. Данас се свашта може наћи на нету од материјала за самостално учење, а увек је кул знати свирати нешто. Сем курцу, разуме се.
Jebiga Valdemare - po tvojoj definiciji: umetnošću se bavim onda kad nisam na poslu, od umetnosti nemam nikakav prihod nego samo troškove, ako moram da biram između umetnosti i odlaska na pijac da kupim jaja i praziluk za decu, ja odem na pijac. To što sam član SULUV-a i međunarodno priznati umetnik nema nikakve veze, definicija kaže da je meni umetnost hobi...
EDIT: Neću da kažem da se ti umetnošću baviš kad "nisi na poslu", već hoću da kažem da si "na poslu" i kad se baviš umetnošću, sem osim onog "produktivnog rada", vi konceptualisti nemate produkciju već samo produkovanje:) Što se tiče te definicije reči hobi koju sam napisao, nije to moja definicija, već neka opšta. Ja bih je ili redefinisao, ili razdefinisao tu reč.
Glupost, po mom mišljenju, nikad nisam mogao da razdvojim aktivnosti kojima se bavim jer su sve one deo mog sublimiranog "ja" - ja sam računovođa, ekonomista, to mi plaća hleba, ja sam i umetnik, to mi hrani dušu, ali ja sam i muž, otac, drug, komšija, baštovan, kuvar, pekar, donedavno i moderator ovog sajta, jurodivi i prozorljivi govornik na fejsglupu, svašta nešto sam. Šta je od toga hobi meni nije moguće definisati.
A što se tiče umetnosti, statusom priznatog umetnika stičem pravo i da budem ono što se naziva "slobodnim umetnikom", a predstavlja državno priznanje toga što si rekao da sam uvek na poslu. Bilo kad u životu da ne radim zvanično, uvek mogu sam sebi da otkupim taj staž jer umetnik je "uvek na poslu". Kad bi bio Beograđanin onda bi mi grad platio takav staž. Tu si potpuno u pravu.
Bruce je Jurodivi? HA!
Volim da se bavim zenskim rucnim radom (vezenje, pletenje,...), a pritom nisam peder.
Recimo da radim nešto što nikada nisam čula da neko radi.
Glupo mi da vam kažem.
A bicikl mi je i hobi i uživanje i razbibriga, i bensedin, ali nije za dž. Ustvari sada već jeste.
Od udubljivanja u ovu temu može mozak da eksplodira. Zar treba da kažem da imam više hobija, ili, ako se zahteva kontinuitet, da kažem da ih nemam. I ako ne dobijam novac za aktivnost koju volim, zašto da me samo jedna stvar interesuje. Dajemo novac da bismo radili ono što volimo dok nas plaćaju da radimo ono što ne volimo - pa gde je tu logika, nije mi dobro.
Uvak rado i besplatno slabo razumem...jedino mi to drži pažnju dugo, baš dugo.
TO!! :)
edit: Prvo sam porasla pa onda odlučila da se ne bavim - bilo bi odgovarajuća zamisao za tu profesiju, kao za tu priči o diplomi i tačno određenom poslu za ceo život.
Ako ne razdvajaš, onda ti živiš svoju umetnost, pošto nemaš granica između umetničkog i životnog. Mogu samo da ti zavidim, ili da se zgrozim :)
EDIT: U neka skorija vremena umetnost su živeli samo ukleti umetnici, sad mogu i porodični ljudi. Demokratija :)
Vas dvojica niste normalni. Tema je vrlo jednostavna, a vi filozofirate. Imate pevete za to, ne morate smarati ostale. Ima i Bosanaca ovde. A ti Bruse nemoj da se praviš mnogo pametan, izgleda da si zaboravio odakle si :D
Шишање металика. Требају само маказе и конопац, и Ипче да грува у позадини.
Не може да буде хоби за џ, то би онда било дангубљење. Хоби је дангубљење које плаћаш, то му је дефиниција. Хоби мора да буде нека материјализација, а материјализација не постоји без средстава. Једино да скупљаш старе ствари ал то је мало нехигијенски а и добијаш синдром кртице. Све остало мора да кошта.
ja baš sad razmišljam šta mi je hobi i kontam da bih mogla da navedem učenje jezika, ove što studiram ne pikam kao hobi (jer je to obaveza, a i ne volim ih nešto, tako da to radim zato što moram), al zato učim na internetu neke koji su mi zanimljivi, a nisam u mogućnosti da uzimam časove i to.
i crtanje, ofc.