Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
jel znate da su sve babice u kragujevcu završile srednju školu u kosovskoj mitrovici? samo kosovarke dobijaju stalni radni odnos. gomila ljudi zaposlenih u državnoj službi u kg je iz zubinog potoka ( koji je , očigledno, kao volga jer ih ima mnooogooo ). ko je iz kragujevca i ko je tu išao u školu mora u bg da traži posao... tako i ja, dođem u starački dom u bg da radim i gledam babu koja je ' 71 prodala imovinu u prizrenu šiptarima i kupila kućerinu na b. brdu i neke lokale...sad od toga njena deca njoj plaćaju dom 850 evra mesečno...poslednji put kad je kukala da država dade kosovo, rekla sam joj da ću da je ubijem na spavanju...sad samo ćuti.
poznajem ljude iz bosne koji su doktori nauka i rintaju na građevini, bili na ratištu i izgubili, sad rade šta stignu, za leba.
poučena iskustvom, pravim veeeliku razliku između kosovara i ovih preko drine. ovi preko drine su bar pokušali da se bore za svoje.
Ne znam o čemu pričate iskreno, ja sam izbeglica, moji nisu dobili nikakve kuće, nikakvu pomoć, nismo ništa prodali, moji se druže sa masu izbeglica od kojih niko ništa nije dobio ni od koga. Stvarno ne znam gde vi nalazite te izbeglice koje dobijaju pomoć silnu i kuće i stanove.
Upravo to Valdemare, kad god nešto uradiš, zavide ti i misle da muljaš, a ne shvataju da štednjom i mukotrpnim radom može da se lako napravi kuća.
ako ćemo na pošten način, kuća se u srbiji gradi GODINAMA dok se skroz ne završi, a ne nikne u fulu posle 5 meseci ko iz pičke.
niko ne kaže: e, aj napravimo kuću tu i tu, skrpili smo 35 iljade evra za 10 godina štedeći, pa za nedelju dana krećemo u izgradnju krajem marta, a tamo oko oktobra se useljavamo. ne, kuća se gradi u zavisnosti kolko se raspolaže s parama u tom trenutku. ako skrpiš 5-8 iljada, krećeš temelj i spratove, čist skelet kuće, samo zidovi i malterisanje o krovu i da ne pričamo, to tek na kraju. posle se skrpi još par hiljada da se jedan sprat opremi, uvode se instalcije, kupatila, završni radovi. pa se posle skrpe još par iljada da se radi drugi sprat u fulu. znači postepeno se radi kuća, u zavisnosti s koliko se para može doći i trenutnim mogućnostima.
teško da neko može da uštedi 30K jura isključivo s tom namerom i odmah da krene s kućom dok se skroz ne završi, s prosečnom platom od oko 250 jura, osim ako ti pretekne od plate posle svih plaćanja računa, hrane, dečje odeće i opreme za školu, goriva, drva i uglja za ogrev i šta ti sve ja znam, ne ostane čista para minimum 300 evra. Mislim, o čemu mi pričamo ovde?
pa ko uspeo da s platom od 25000 dinara počne i završi kuću u roku od pola godine ako pre toga nije imao finu količinu u šteku? ja ne znam nikog kevemi, a daleko od toga da sam pod staklenim zvonom pa ne znam šta mi se dešava u okolini. Pf.
Pa da tebra ali retko koja porodica izbeglička je u cugu uradila kuću u fulu, korak po korak, koliko ljudi je prvo živelo samo pod pločom.
aha, sad čitam pažljivije tvoj post i vidim da si i sam to rekao, ali onda koji kurac sa poentom? :D
bogami gvozdene, vidim dosta njih kad krenem za neke seoske kafane kako nicale ko posle kiše. a ne dođem par vikenda u određenu kafanu, ljudi već metli fasadu i doveli trubače u čast podizanja krova. a pre 2 meseca nikog nije bilo tu, samo njivče jedno.
ne kažem da su svi tako, ali ima ekstrema, bar ovde kod mene, što me stvarno začudilo. moji pravili kuću, 5 godina proteklo dok se ne uselismo tu, u vreme anta markovića, pa eo, još nije skroooz završena, mislim, bogaoca kinte mi treba samo za ostale 3 strane fasade.
a ovi već svršili sve,cakle se kuće u mraku, reflektori na sve strane, sukću struju ko kurac i prave žurke za familiju
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m81cyua4Vt1qe3pbno1_500.gif
KOSOVARI DECXKO
Pa sigurno ima, pazi, niko ko ovde uzima stranu izbeglica sigurno ne tvrdi da među njima nema svakojakih njuški.
Ko i skoro svaka rasprava brate, dođeš do tog IMA OVOG AL I OVOG I ĆIVOT JE ŠARENOLIK zaključka :)
Ali kod Kosovara kurac, kod njih je drugačija situacija. Njih jebeno SVI mrze.
Manijače, preslikavaš situaciju svog života i ono što poznaješ, na situaciju tuđeg života i ono što ne poznaješ, i na osnovu toga donosiš zaključke o ljudima koje ne poznaješ, čije životne priče ne poznaješ, i sudiš kao da poznaješ - a ne poznaješ, nego samo gledaš spolja. Pa jebote, da li su ti Srbi sa Kosova tolika sekta da ih svi znaju samo spolja, nema insajdera?
Ovo što je Čak rekao je potpuno tačno. Najviše što si kao izbeglica mogao dobiti je ono ulje USAid od 5 litara i mleko u prahu. Postoji mali broj izbeglica koje su nekim mućkama izvukli nešto tipa malo građevinskog materijala i slično, ali to je samo deo vrednosti kuće. moji su prodali kuću i vikendicu, za manje pare, ali su prodali, i rekao sam svojim prijateljima ako ikad budem kukao na Srbiju u vezi odnosa prema meni kao izbeglici, neka mi slobodno udari šamar. Kosovari su potpuno druga priča. Za razliku od Srba od Hravatske koji su i bili donekle ugnjetavani (posle su Hrvatima vratili), Srbi s Kosova su decenijama jebali te Albance u zdrav mozak. I dan-danas ih drže za životinje, jebali su ih kao ovce, i naravno isto su očekivali da rade ovima u Srbiji. Naravno, pošto je Kosovo bilo rak-rana, još i činjenica da je Koštunjavi bio na vlasti, svako s Kosova je bio beli medved. Prioritet je bilo njihovo zapošljavanja i na visokim funkcijama, kasnije su na niže položaje doveli svoju mnogobrojnu rodbinu, koju ne možeš pomeriti s tog mesta. Elem, cenim ja pacifizam nekih ljudi ovde, ali da se ne lažemo.
P.S. Ovo što Kosmopolita kaže predstavlja sliku položaja kosovskih Srba u Srbiji.
poenta je da ako si prebego s kosova krajem devdesetih, imaš status izbeglice, našo si poso ovde, radiš, nema šanse da odjednom pljuneš nekoliko desetina hiljada ondašnjih dojčle marki da napraviš višespratnicu fulka opremljenu i odmah useljivu za 6 meseci. osim ako nisi prodao tamo neki plac ili kuću skiptariji za neku prekaljenu kintu.
Pa i jesu prilično homogeni...
EDIT: To su valjda pokupili od šipaca
Još jedna stvar, bilo da je neko izbeglica iz Kosova ili Hrvatske, krajnje je džukački da se nakon 10 i više godina neko poziva na status izbeglice, a sasvim je dobro situiran. Postoji veliki broj izbeglica koji, u slučaju da im se nešto ne učini, potežu pitanje: " Je l' to zato što sam ja izbeglica?" E, to je za mene parada gamadi i malograđanštine!
@ ness
Naravno, odlično si primetio. Moramo da kontamo da su ljudi sa Kosova stotinama godina živeli sa Šiptarima
Valde, pričam isključivo na osnovu sopstvenog iskustva i priča koje sam čuo iz potvrđenih izvora, odnosno ljidma koji su više -manje bliski s takvima.
ja ne mrzim srbe skosova jebote, to je takođe moj narod, prvoslavne vere. možda si samo to zaključio čitajući me, kapiram da mi postovi imaju takvu notu,ali nije tako. sve što želim da kažem da je većina takvih doseljenika ovde već imalo neku finu kintu u šteku, i još se čak početkom 2000. raskurčili po gradu i vozili besna kola KM ili PR registracija, u manirima najvećih seljobera. i da, klinci im završavali srednje škole na isključivo zbog toga što su izbegli, a na pismenom zadatku iz srpskog kod jebene ANICE koja je žena terminator za pravopis, pisali malim početnim slovima vlastita imena, a sad vise po opštinskim foteljicam ili državnim firmama tipa telekom ili ptt za sasvim sasvim pristojnu platu uzimajući u obzir današnje uslove. ali nisam kivan, boli me kurac, neam dodirnih tačka sa njima. samo oću da kažem da poštenim radom i mukom teško da to može da se ostvari, bilo on kosovar, srbin iz bosne-hrvatske. s tim što ovi siromasii izbegli iz rata u bosni i hrvatskoj su mnogo lošije prošli od izbeglih s kosova. bar ovde gde sam ja.
Mada su mnogi od njih i svežiji doseljenici na Kosovo iz različitih krajeva srpskog prostora
Npr, u Metohiju je doseljeno jako puno Crnogoraca.
da su kuce tako jeftine,kapiram da niko ne bi ziveo u stanu.ono sto ja vidjam su velike kuce od 300+ kvadrata.nije mali broj,vec vecina.ne znam koliko moze da kosta kuca u ns,al znam da placevi kostaju,u zavisnosti gde je,vise desetina hiljada evra.kako bas tako odjednom,ne znam.pre 15 godina bilo kukuruziste tu,sada su velike kuce.nikom ne zavidim,samo se pitam odakle i kako to tim postenim radom moze da se sredi.moji su posteni,pa tesko da mozemo da ustedimo ista mesecno.ti ljudi su dolazili kao izbeglice i imaju dosta.eto,svaka cast...isti ti ce da kukaju za rodnom grudom,a mole boga da se ne vrate tamo.
25 iljada minimum i to ako imaš sreće sa maistorima.
jos dodas plac.aj recimo da je na telepu.to je jos 30 minimum,pa do nekih neverovatnih granica.a jos se tu grade i supe i statak tih dzidza bidza.ja verujem da bi svi ziveli u kucama da je to tako jeftino.