Prijava

Шта сад ваља од старих, Бора Чорба, Дејан Цукић, Бајага, јебени Никола Чутурило, Кики Лесандрић?

Ništa. Ne valjaju. Umetnost je i znati kada je kraj, imati taj osećaj. Bila je tema, apsolvirano je da bi Čorba bio car da je stao posle određenog albuma, da nije nastavio, i da nije pokazao šta je postao, i šta je sada Riblja Čorba. Kako biti sažaljiv i tražiti izgovor, i praviti se da neka aktivnost nekog izvođača ne anulira sav njegov sjaj od ranije? Biti sažaljiv prema nekome ko svojim ponašanjem, radom, pokazuje da ne ume da traje? Pa zašto i čemu to.
I ovde je odgovornost na umetniku, svako ima pravo da voli i da tumači šta hoće. Samo, jadno je da taj isti veliki genije počne da kuka kako su mu poklonici bezobrazni, jer on nema šta da jede. Mada, ne sporim mogućnost da neko u tome vidi i jedan viši cilj, bunt protiv sistema, romantičnu notu...

ed: Džoni, ostavi Azru na miru, ne pripada ti više!

То је крајње површно гледање на ствари. Ако ти аутора не одвајаш од његовог дела, онда можеш ладно да се опростиш и од Ћосића, Андрића, Достојевског и сличних. Скоро да и нема аутора који на неки начин није био или ударен у главу или тежак баксуз. Ни филмове са Батом Стојковићем или Берчеком не треба да гледаш, јер су тешки баксузи.

Да не буде да нисам разумео оно што си причао: И то што је неко наставио да силује своју појаву и да публику хвата на патетику, опет нема везе са оним што је раније направио, јер дела остају чак и када неко умре и шта год да неко после тога уради, не може да се анулира вредност неког дела које је направио када је могао да направи нешто добро.

Ако ти аутора не одвајаш од његовог дела, онда можеш ладно да се опростиш и од Ћосића, Андрића, Достојевског и сличних.

Ako je ovo upućeno meni, baš naprotiv, odvajam. I kažem da ostavi na miru svoju muziku koju je stvorio, ako ne misli da opet stvara. Osvojio je vrh, Džoni da siđe u podnožje da se opet penje.

Pa da, Džoni je patetičan sa svojom kuknjavom što nema leba da jede i što su mu obožavatelji bezobrazni. Ali kladim se da čovek ima istu, ako ne i veću slušalačku publiku od Karleuše, pa gde je ona, a gde on? Nešto tu meni nije u redu, neispravno je, a zaista ne znam šta bi mogao čovek da uradi.

Не контам. Што би оставио нешто што је створио? Што да сви други зарађују на томе, једино он који је то створио не? Тужиће Кроација рекордс за неке паре, јутјубистима скида линкове. Већ сам рекао да се то мени не свиђа (скидање клипова), али лик је створио то, има права једноставно.

Ако би да се и врати хипотетички, не бих га гледао ако би да пржи ове глупости које сад избацује по Тјубу, ал оно од раније бих гледао, јер и даље мислим да би он био једини који може то да интерпретира на прави начин, без ако се у међувремену није толико удаљио од некадашњег себе да је перцепцију о апсолутно свим битнијим стварима у потпуности променио.

Pa da, Džoni je patetičan sa svojom kuknjavom što nema leba da jede i što su mu obožavatelji bezobrazni. Ali kladim se da čovek ima istu, ako ne i veću slušalačku publiku od Karleuše, pa gde je ona, a gde on? Nešto tu meni nije u redu, neispravno je, a zaista ne znam šta bi mogao čovek da uradi.

Mogao je da ne ispadne patetična pička i snob i da ne pobegne, nego ostane ovde i svira i izdaje albume, kao što su radili i Čorba, Goblini, Partibrejkersi i ta jebena Karleuša između ostalog. I da od svega toga zaradi neke pare, a ne da sere iz Holandije kako su ga pokrali.

A gde da ostane, u Srbiji ili u Hrvatskoj? Gde god kad bi ostao, ima duplo poreklo, i ako bi bio protiv rata, ispao bi izdajnik i za jedne i za druge.

Džoni je pička... Ni definicije mu nisu nešto pretjerano dobre.
EDIT: vidi mene budale, mislio sam na pjesme ne na defke.

Ma daj, ko bi njega dirao, pa pogle sad ove mudžahedine i ustaše što sviraju po Beogradu, pune Arenu 3 dana za redom. Bubnjar Tomspona svira na koncertu Prljavog kazališta ili Parnog valjka, nisam siguran, onaj turčin Dino Merlin srao po Srbima pa ništa. Ko bi dirao Štulića?

Знаш како је било у Хрватској за време Домовинског рата? Нико није смео ни да зуцне, сви су били лојалисти, не дај боже нешто против рата рећи, само су Идијоти нешто као кењали, ал у суштини до 95. ни они ништа нису смели да писну. А да је дошао у Београд и тупио против рата, сви би рекли: А, ево га Хрват, дошао да подрива праведну борбу нашег народа за слободу. У суштини, то што је отишао најпаметније је што је могао да уради, јер је био југословенски, а не хрватски или српски музичар. А што се није враћао, његова ствар. Можда види да нема где да се врати.

Pa mogao je da za vreme rata bude u Beogradu, niko ga ne bi dirao. Nije morao ništa da komentariše, samo da čeka da prođe.

u patentnom pravu ideja zastareva valjda nakon 20ak godina i postaje opste dobro. pretpostavlja se da je to vise nego dovoljno vremena za nekog ko je to pravio da ima neke koristi od toga.

posto sam dzoni nije hteo da ostane (iz ovog ili onog razloga), mislim da je bolje da bude srecan zato sto ljudi i dalje postuju njegove pesme, i sto ce njegova muzika dugo da ostane upamcena nego sto pokusava da ulazi u prepirke sa ljudima koji nisu njegov kalibar umetnicki, posto tako i sam dolazi na isto sa njima.

ali, takodje mislim da dzoni sam i nije nesto kao sto je bio dok je svirao u azri, inace ne bi mu se gubio svaki iole ozbiljniji muzicki trag nakon toga. sto znaci da nije bilo samo do njega, vec je verovatno samo bio najglasniji.

u patentnom pravu ideja zastareva valjda nakon 20ak godina i postaje opste dobro. pretpostavlja se da je to vise nego dovoljno vremena za nekog ko je to pravio da ima neke koristi od toga.

Posle 50 godina pesme postaju svetsko dobro i gube se autorska prava. Rodbina i naslednici autora mogu da imaju zaradu od njegovog lika ili nekih dela o autoru ili muzici, ali od samih pesama ne mogu. Možda samo izdavačka kuća još dobija nešto malo, mada nisam siguran.

EDIT: Evo sa Wikipedije: "Autorsko pravo traje za života autora i sedamdeset godina nakon njegove smrti, bez obzira kada je autorsko delo zakonito objavljeno. Autorsko pravo na anonimnom autorskom delu te objavljeno pod pseudonimom traje sedamdeset godina od zakonite objave tog dela. Prestankom autorskog prava, autorsko delo postaje javno dobro, te može slobodno da se koristi uz obavezu priznanja autorstva, poštovanja autorskog dela te časti ili ugleda autora."

Mada se sećam nešto iz naslednog kad sam učio da je bilo 50 godina, ali ko zna, možda su menjali ili je ovo za 50 nov zakon.

ovo sam za tehniku reko, pojma nemam za muziku :)

I da od svega toga zaradi neke pare, a ne da sere iz Holandije kako su ga pokrali.

И сад испада да то што је отишао му анулира право да потражује СВОЈЕ паре од Југотона, тј. Кроација рекордса? Људи годинама продају ЊЕГОВУ музику без да му дају и динара, о чему који курац причамо.

Ne anulira, ali ne mora da skida pesme sa YouTube-a i da traži da se skidaju akordi jebote... Ne kažem da nema prava na pesmama i pare od albuma itd.

Нек се тужи са "Кроација рекордсом". Који курац се зајебава са Јутјубом. Понаша се као пичка. Није проблем што је отишао. Проблем је што су му коментари један од дебилни. Толико дебилни да може да их качи на блиц.рс. Брате, није ми јасно да неко ко се представља за уметника води рат са људима који га слушају, штују, и готиве. Јеботе, тужи се са са озбиљним рибама, зајеби јебене клинце и пусти их нека слушају музику. Данас 95% извођача ставља своје радове на нет. И то је то.

Не контам. Што би оставио нешто што је створио? Што да сви други зарађују на томе, једино он који је то створио не? Тужиће Кроација рекордс за неке паре, јутјубистима скида линкове. Већ сам рекао да се то мени не свиђа (скидање клипова), али лик је створио то, има права једноставно.

Previše sam se udubila u temu, ja mislila ne samo Džoni kao stvaralac i njegova muzika, nego i treće: javna ličnost. Otišla sam na Karleušu, da mi bude oprošteno. :)

Јеботе, тужи се са са озбиљним рибама, зајеби јебене клинце и пусти их нека слушају музику. Данас 95% извођача ставља своје радове на нет. И то је то.

upravo ovo.

slažem se sa ovim da je Džoni baš preterao kad je skinuo pesme sa jutjuba. Druga stvar, bio je skoro intervju sa njim na b92, on je zvučao toliko istrošeno, prazno, polumrtvo, znači tačno mu se u glasu oseti žal zbog svega što se desilo, počevši od krvoprolića u državi koju je voleo, pa do krađe autorskih prava. On i dan danas priča da je Jugosloven,i da nema u koju zemlju da se vrati. Uostalom, dovoljno je pogledati ovo, i shvatiti zašto je Branimir odjebao sve ovo i otišao da vozika taksi u vukojebini i pirka vutru http://www.youtube.com/watch?v=bVx6t_hLXTo

i tako se Džoni povukao u ilegalu i legendu, a pijani Bora baljezgao gluposti i pravio sranje muziku, i okaljao ime Riblje Čorbe. I početak klipa kad kaže "Koji Hrvati?!" pokazuje koliko je on van čitave priče koja se desila, i koja se i dalje dešava na ovim prostorima. Zato se nikad neće vratiti.