Tripovanje svemira

  1. Pa recimo i da nije, ali ne pre, nego posle. Da je Veliki prasak baš neki prasak, na foru eksplozije, uzevši u obzir količinu materije i energije, ništa ne bi ostalo da bi se uopšte moglo udaljavati.

  2. Ostale su samo najsitnije čestice posle praska. Neke koje se nijesu mogle dalje dijeliti, pa kolika god energija da je bila. Samo su odbačene u daljinu. Na nekim mjestima ih je kasnije bilo više, pa gravitacija, pa se grupisale itd. Možda je tako. Djeluje logično. Ali u pravu si, možda su uticali na moju logiku. :)

  3. Da, Doplerov efekat. Fala. Ja sam onda to i znala. Za to sam čula u Big Bang Theory. :)

  4. vesnam
    E takva objašnjenja jedino razumijem, Remac. :D

    http://static.gifpal.com/uimages/SFKNFZH4sGG.gif

  5. Meni je baš teško da pojmim i ovaj naš svet, a svemira se nekako i plašim.

  6. A pazite sad ovo. Kažu da se svemir širi jer su viđeli da se neke galaksije udaljavaju od nas. A šta je sa galaksijom Andromeda, a? Ona nam se približava, sudarićemo se. Ćutimo?
    Kažu da ćemo se sudariti za nekoliko milijardi godina.

  7. pa nije zemlja centar svemira da mora sve od nje da se udaljava

  8. Ne mislim na zemlju nego na galaksiju. A i sve se međusobno udaljava. Ne samo galaksije od Mlečnog puta, nego i ostale galaksije međusobno.

  9. meni i ne pije vodu baš takvo razumevanje, da je sve krenulo iz jedne tačke, iz jednog 'uzroka', i da se od te tačke sve udaljava. zvuči mi više kao teologija nego fizika

  10. Logicno je da se udaljava ako se prihvata Big Beng.

  11. nisam neki fizičar, ali to bi značilo da postoji jedna tačka u svemiru od koje se sve udaljava, nešto kao nepomični centar svemira? mislim da nije to baš tako jednostavno

  12. postoje grupe galaksija...npr andromeda i mlecni put ce za 2 milijarde godina postati jedna galaksija...za jos duze vreme spojice se sve galaksije iz tog jata...one se privlace crnim rupama,jer su dovoljno blizu...za to vreme sva jata galaksdija bice vec spojene u jednu i udaljavace se od onih koje su nedovoljno blizu da se privlace....tj vec sad se udaljavaju,al neprimetno :)

  13. Ja sam jos manje fizicar od tebe, ali mi se cini da su sve tacke u svemiru referentne, a nijedna nije. Dakle, ne postoji jedna tacka. Voleo bih da umem da objasnim bolje, jbg. Davno sam gledao to, pa sam zaboravio detalje.
    Edit: Prostije receno, ne postoji centar svemira.

  14. Mlečni put, Andromeda i još neke galaksije koje su blizu su jedno jato. I oni se približavaju jedni drugima zbog gravitacije jer su dovoljno blizu. Ali se jata međusobno udaljavaju. To je to?

  15. Mlečni put, Andromeda i još neke galaksije koje su blizu su jedno jato. I oni se približavaju jedni drugima zbog gravitacije jer su dovoljno blizu. Ali se jata međusobno udaljavaju. To je to?

  16. meni i ne pije vodu baš takvo razumevanje, da je sve krenulo iz jedne tačke, iz jednog 'uzroka', i da se od te tačke sve udaljava. zvuči mi više kao teologija nego fizika

    Ta tačka je sve što danas vidiš, samo se naduvala, nije ona postojala u nekom prostoru pa da bude centar nečega, ništa sem te tačke ne postoji.

  17. kada sam prva dva puta gledao ovaj klip,nisam razumeo jebeno nista,ali nista,osecao sam se ko tele,a treci put kad sam gledao brate,objasnilo je...najbolje od svih klipova na jutjubu me je ovaj majndfakovao...ovaj nas svemir prostor-vreme,glaksije,crne rupe i sve to deluje neam je nedostizno,neamo pojma sta se desava u 99,zilion devetki posto toga,ko zna kakve se havarije svuda desavaju i to...e,pa svemir o kome se prica u ovom klipu je za taj nas svemir,ono sto je nas svemir za nas...ovo je ona teorija struna http://www.youtube.com/watch?v=8Q_GQqUg6Ts

  18. http://ommorphia.files.wordpress.com/2012/07/hubble-image.jpg?w=620 sto duze posmatras ovu sliku sve vise zamisljas ko zna kakve havarije se desavaju tamo

  19. КАКВИ КЛАБИНЗИ

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.