Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Заправо, баба узима пола плус четврт од целе имовине. Брачна текобина плус наследство.
Ал ко што рекох, нисам у стању, а наследно вазда смара.
Ако шта треба, сијалице, пусти ПП, ал без адвоката у тим стварима ништа неш дураиш.
Hvala Aleks, cenim pomoć, ali za sad ništa.
Ово не функционише скоро никад. Код нас се каже да се ортачка кобила дави. Ја живим у кући са два спрата и помоћном зградицом где су баба и деда. Стриц на првом, ми на другом спрату. Док имање није било подељено, тад је мој ћале улагао у лук и кромпир а онда брат долазио да деле ''на равне части''. Где су ту равне части? Да не причам о томе како је деда реако ћалету да опреми спрат за стрица, запише трошкове, а онда ће они нама све то да плате и направе кућу на нашем плацу, па је направише јебаше јој мајку. Тренутно живимо ко подстанари који не плаћају кирију, у туђој кући, у туђем дворишту због ортачке политике, да баба и деда са мајкине стране нису оставили други спрат, поткровље и двориште нама већ мајкиној сестри (која се свега тога одрекла јер има своју кућу) будућност би нам била сасвим неизвесна. Пример доброг домаћинлука су ми баба и деда са мајкине стране, лошег деда са очеве. Да је остварио све што је причао да хоће, и стриц и ми би живели у дворовима, али толико о томе...
ЕДИТ: И што се мене тиче, подржавам политику дељења на равне части, и ја имам сестру, али треба и да се стекне нешто. Уписао сам факс, сасвим сам довољно интелигентан да не сјебем свој живот, а током припрема за факс сам показао да могу да остварим нешто ако запнем, а да могу да запнем ако желим. Имао сам услове какве нико до сада у породици није. Па ко ме јебе, ако одрастем у кретена и паразита онда и треба да будем на улици.
jebem ti ja roditelja da ti jebem ako on na neko od svoje dece gleda kao da mu je on/ona više dete od drugih koje ima...moj deda je tako prepiso kuću stricu samo, i to krišom da ovi drugi ne znaju...a ima ih ukupno sedam..
deda, deda, bas si krme...
*2131231
Елем, проблем је што много тих породица у суштини представља српске редхеде. Уско везани за "традицију" без обзира колико она лоша била.
А и она прича да син остаје у кући да гаји родитеље није тачна, у последње време родитељи све чешће издржавају ментоле док не умру. Ако не могу да се договоре неки дужи период, треба дузме држава то за себе и а у курац. Па да видиш како ће се договорити.
Ја познајем добар број људи који су фазону да треба да се практикује ово, и све остало што је од пре. Да нису четници ценим да би се клели у Тита и како је код њега било боље.
Не кажем да нису у праву за доста ствари, али реално они су шабани.
Код редовних домаћина је некада обичај био да се ћеркама спрема мираз, што је био еквивалент талу, наследству које су делили синови. У новије време, када је деце у породицама мање, а број стамбених јединица по глави већи, зине дупе свима, па се само чека да матори гекну, не били се имала деца око чега завадити. Одатле негде је и ова тема, претпостављам настала.
Четврта сам генерација у мојој породици која је зидала кућу, од прадеде солунца, американског добровољца до мене, сви смо били у неким градњама. Више из потребе за животним простором и личном слободом и независношћу, него из хира. Надам се да ће и мој син наставити традицију.
Код нас је још и постојао обичај да онај који остаје на имању исплати остале који се одселе из родитељског дома. Мишљења сам да би сличан модел, пренет у ово доба могао функционисати. Да онај који остане у стану исплати брата/сестру.
Мој деда је исплаћивао своју браћу и сестре, за земљу да је "други не ради" како је говорио, мада сам ја тада сматрао да бих боље умео са тим парама :) А, покојна мати је са ујаком направила договор око поделе након дедине и бабине смрти и мислим да је било више него фер.
Nije Boxer objasnio, nego Valdemar.
A što se tiče toga da sinovi brinu o roditeljima, iz svakodnevnih iskustava uviđam da su uglavnom ćerke te koje su brižnije prema ostarelim roditeljima, po cenu da se zamere mužu, dok sinove uglavnom boli patka, a vrlo često su i pod neviđenim uticajem (negativnim naravno) svojih "boljih polovina".
Ovo zvuči poput onog famoznog: "U mene u brata u pašanca u malog doktori pronašli ..." ... lol .... ulepšalo mi je dan.
Što se same teme tiče naravno da sam za to da se svakom detetu da nešto od imovine bez obzira na pol.
Ja bih svoju sestru našamarao kad bi pokušala da se odrekne svog dela nasledstva zbog mene ili mog brata, majke mi. Taj njen čin bi značio da imam sestru debila, suviše bi me to dirnulo u srce, i bio bih ljut. Ipak je ona moja mlađa sestra, imam određenu odgovornost prema njoj :)
Све 50:50, шта курац сину све,а ћерки шипак, па гледајући реално и та ћерка је моје дете исто као и син, зашто је син бољи па може дузме све? Зато што се она удаје? Ај бежи. Неко је написао ваљда зато што ће син гледати оца и мајку... а ко каже да оће? Мож да му се дигне курац истера их напоље и распродаје све. Да не једем говна ја много... стекао си, подели на равне части и нек се јебу како знају са тим. А има и она изрека, ваљда беше "Лудом не остави, а паметном не стичи" тако нешто. Ај уздравље
Ух сунце ти, испаде да свако има неку муку с овим. Што је тако у духу нашег националног бића. Мислим да треба очекивати још више прашине, све у складу са европским интеграцијама, полном равноправношћу и традиционалним: ''хоћу свој део, нећете ме преварити''. Поштено, па на суд.
Добар адвокат злата вреди. Кад си засновао породицу, ценим да никад није рано да оставиш тестамент, да те не проклињу деца што им остављаш беду за врат и да се гложе око нечега што си ти давно требо да решиш.
Осим ако онај са капуљачом не пусти откос кад ти време није :/
edit: заборавих, подршка Валдовом дедуктивном приступу
ал немој више да ме подсећате да ће неко дете да ми спава :)
Eto, ja nemam taj problem, a imam brata i sestru...
па причај човече, како сте решили, одселио си се ти? ја знам да дефиниције неће саме да се напишу, ал дискутуј малко :)))
Ne znam šta da kažem Mile... Ja sam otišao od kuće davno, pre 20 godina , brat(blizanac) nešto kasnije, a sestra(mlađa 7godina) se posle faksa nije ni vraćala. Živi sa dečkom(nisu venčani) 10 godina. Na selu su dve kuće u jednom dvorištu, i tu ima mesta za 2 porodice. Nikog od nas ne vuče da se vraćamo. Buraz je u ZR, od snajkinog nasledstva su kupili kuću, sestra je u NS. Zetonja je uspeo u životu i imaju stan. Mene je najviše lomilo i kiriju plaćam dve decenije.
Sad da se vratim, znam da ni brat ni sestra neće potegnuti pitanje šta je tu čije, i ''hoću moj deo''.
Tako smo vaspitani. Da ne uvredim ove silne ljude koji imaju problema sa familijom, jednostavno, iznosim činjenice.
ма најбоље кад може да се реши договором. али се то компликује временом, дођу снаје, зетови, мешају се таште, свекрве, онда народ потпири јер воли да гледа туђу муку и бруку. зато тестамент што раније, мош ти да га мењаш после...
кад поменух, нашо ме неки лик преко неког познаника, пази причу: умро му неки деда-стриц у неком рударском месту овде, у сред пустиње, и све оставио њему у Србији јер нема никога. и сад то споро иде, нека државна агенција се бакће са тиме па ме пита да му нађем адвоката овде да се тестамент реализује, он не може да дође овамо. а матори оставио неке комадине опала, кешовину у сефу, кућу и имање, плус деонице у руднику. како сам ја као клинац маштао да се ово мени деси, и види - дримс кам тру. додуше, не мени...
Pa sredi mu, al za dobru komadinu Opala :) Da i tebe malo ogreje...
ма повезаћу га са мојом адвокатицом, па нек терају то, неам ја ту шта... ал замисли да те муне то јуне. зато не губите наду. комунисти су 45. можда мислили и на вас. :)
Khm, khm, Bata Mile ja se maglovito secam da sam imao nekog dedu u Australiji... Cini mi se da je radio u rudniku sa opalima, uvek kad je dolazio na svadbe i veselja narucivao je "Necu, necu dijamante" i gadjao muziku opalima. Tako da mozda je to taj deda -khm-pedesposto-khm...
off: zemo, ovaj tip sto juri to je iz naseg grada, cekaj da mi posalje neke cage, pa da vidimo sto se moze uciniti hehe.
kaze coek komadine opala deda imo, po 20K $? odo kopam opal jebotezemlja.
a evo i slike podzemne crkve u tom zivopisnom rudarskom mestu u sred pustinje:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Serbian_Orthodox_Church_in_Coober_Pedy.jpg