Мајчица Србија- отићи или остати, питање је сад?

1. to mi je najžalije što nisam otišao na taj vork end travel...ne zbog zarade primarno, nego kontam da je to jako dobra zajebancija kad odeš, još ako odeš snekim dobrim ortacima...
    a ja ih znam dosta, znam neke koji godinama idu...onako, što se tiče zarade, ako hoćeš da ti ostane nešto moraš pod obavezno da nađeš i drugi posao, što nije problem, al jebiga imaš slabo slobodnog vremena.

al većina ih dođe nazad sa 1000-2000 dolara, ostalo sve spucaju..al se vrate sa minimum dva kofera garderobe.

i da, svi kažu ''beži iz većih mesta, tipa njujork, sklanjaj se u predgrađa i manja mesta, jeftinije za živeti, a lakše se dođe do posla''

2. bar su videli sise od onih dobrih pičaka

3. jepse bruce, znam i ja neke likove koji su se vratili zivi

4. Mitke, kolik otreba para za pocetak? Ja cuo 2500e otprilike. Da imas za povratnu kartu i hranu i smestaj za prvi mesec dok ne primis platu.

5. ja mislim da je 1800evra cifra...a postoji i varijanta od 800evra, ali sam sebi nalaziš posao...to je dobro ako imaš tamo nekog ko može da ti ga obezbedi

6. http://vukajlija.com/forum/teme/37389-work-and-travel?strana=2

Ево нешто мало се причало овде, али имате доста корисног.

7. Митке
    Корнелије, види код нас у РС за држављанство, сви држављани имају бесплатно школовање у Аустрији по неком уговору из 1896. године између Аустрије и Босне и Херцеговине, који је сад скоро обновљен. Боље него да плаћаш тих 350 евра. Распитај се мало, погледај на сајту Владе РС шта ти је чинити.

Ово је тачно. Знам доста деце из Зворника која су сад на школовању у Бечу и Грацу на основу овог уговора. Али ...
    Проблем је држављанство Републике Српске, односно Босне и Херцеговине. Колико ја знам, а знам, јер сам двојни држављанин од 2005. држављанство се може добити по неколико основа:
    1. Бар један родитељ рођен на територији РС/БиХ.
    2. Брак склопљен са држављанином РС/БиХ.
    3. Три године непрекидног боравка и/или рада на територији РС/БиХ.
    4. Стручни или научни кадар дефицитаран у РС/БиХ. (уписује се у посебну књигу држављана).

Да би постао држављанин РС/БиХ поред испуњеног једног од наведених услова мораш још да скупиш и гомилу папирологије (да си евидентиран код инспектора за странце, да ниси кажњаван, да ти није изречена мера протеривања са територије РС итд. итд.) Све у свему перипетија до перипетије. Сва документа сам предао у септембру 2004. а двојно држављанство добио за Титин рођендан 2005.

Иначе о својој одлуци да променим место боравка и фирму, могу рећи само све најбоље. "Нико у свом селу није пост'о поп" - каже она народна. Ако нисте "кољеновић" и староседелац генерацијама уназад тешко ће те у свом месту просперирати, па ма колико се трудили. Не одговарам никога да проба, али ако видите да за годину-две не иде и да стагнирате - пут под ноге.

8. Ујка Симо, можда се промијенило шта од тад. Уосталом, нек се распита, неће му шкодити у сваком случају. :)

9. to je ugovor sa austrougarskom bio . oni o svemu vode racuna npr. prije 5 godina je bilo 100 godina od izgradnje tunela u podgrabu. i austrijska vlada je poslala dopis da rok tog tunela istice. a to austrougari napravili. na ravno kod nas se taj tunel koristio jos do prije mjesec dana.

10. Јебо матер, ја кад се враћам из Црне Горе или Републике Шумске, иако их рачунам као наше, некако лакше дишем и боље се осећам чим уђем у Србију. Верујем да бих могао да запалим преко гране само због шљаке и то плафон годину дана, иначе за стално мислим да нема теорије.
    Па није мој пранђед газиЈо преко Албаније да бих ја сад отишао да чистим говна онима који су га преко исте јурили! лоло

11. takvi kao ti nam ni ne trebaju u RS

12. ja odem negde i posle 3 dana kukam, ovde mi je najsigurnije

13. Sve je to veliko jbg.

14. Дрогирана Веверица

Nomen est omen - kažu stari Latini. A to kažem zbog ovoga:

Републике Шумске

Sram da te bude, Srbine ! Tako je nazivaju oni koji bi voleli da je nema.

EDIT:

@Mitke: Jedino se moglo promeniti na gore, tj. da sad traže još više papira, ali slažem se da treba da se raspita u svakom slučaju.

15. Симо, бркаш лончиће, зовем је тако јер су међеди. :)
    И да, волео бих да нема Републике Српске, него да лепо буде Велика Србија. Кад бих волео да РС не постоји у оном другом смислу, звао бих је Босна.

16. Ne sviđa mi se izraz "Šumska" mnogo je ružan i koriste ga sledbenici politike "to je genocidna tvorevina", a to da su međedi to je čisto "jogurtovanje", ako me razumeš.

17. pa i zar nije ta Srpska, Šumska zovi je kako hoćeš nastala na genocidu i na 10,000 leševa u Srebrenici?
    Iz Podrinja si, trebalo bi to da znaš.
    Ja sam Srbin, ali se stidim Srebrenice i tkzv. Republike Srpske

18. pa i zar nije ta Srpska, Šumska zovi je kako hoćeš nastala na genocidu i na 10,000 leševa u Srebrenici?

Nije, nastala je na problemu genocida par stotina hiljada Srba u WWII ćušnutom pod tepih. Sereš, Ajakse, namerno, a takvo tupljenje može da uvredi nekoga ko ozbiljno to doživljava a ne piše okolo da bi se zabavljao, kao što ti radiš.

19. _AJAX_ У Сребреници је 50.000 лешева по последњој процени Курви у црном. Јеси ли им ти портпарол или само дилиндара?

Република Српска је настала на покушају Бошњака да Срби не постоје у Босни и Херцеговини где живе вековима. Ако је то геноцидна творевина, шта је онда сама Федерација која је настала на процењених 80.000 лешева, колико је коштао бошњачки експеримент етничког чишћења? Шта је онда Хрватска? Шта је Немачка? Маните провокације, тему отворите на другом месту.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.