U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Да, јер, ако ниси знао, сви они спадају у групу која се правно назива: ГРАЂАНИ и сви имају наше држављанство и плаћају порез, па сходно томе уживају одређена права и слободе у складу са законима.
Него, овде је очигледно квака на другим вратима - грађани који користе марихуану се љуте када их називаш термином наркоман. У реду. Како би волели? Наркофили? Марихофили? Који израз је сада политички коректан? Дај да чујем како да ту групу ословљавам, па и ја да научим нешто о толеранцији.
Постоји разлика између државе и друштва. Јавно мњење је категорија друштва, регистри категорија државе. Нажалост, и друштво и држава су сјебани. С тим што овде функционише држава под упливом свих оних ствари које спречавају стварање слободног друштва: криминал, јавашлук, корупција, рајинско понашање, љубав према власти, априорна љубав према онима на власти, дупелиство, прелеташтво, дођемти/дођешми, позваћу-кума-средиће, а друштво слободно мислећих људи скоро не постоји. Може се правити било каква законска и административна реформа, никакав регистар младих извиђача, хомосексуалаца или пушача траве неће помоћи. Нити верујем да могу да помогну постепене реформе, постепен развој свести. Нушић, Сремац и Домановић су о истом оваквом стању у Србији писали у 19. веку. А сад 21, ееееееј!!! . У ствари, не знам уопште шта може помоћи. Али формално обуздавање и категоризовање класа и појава у друштву - тешко.
naravno da se ljute. jel ti tako svakog ko popije ponekad pivo zoves alkoholicar?
Управо ово што пише Валдемар, није друштво 1+1=2. Да је тако лако средити друштво и државу, то би урадио неко паметнији од Грањке и то одавно.
sta ti hoces, da "drzava" ima apsolutnu moc i da dodeljuje nalepnice i grupise ljude po sopstvenom nahodjenju? ko nemacka '35-'39? jel tako to treba da funkcinise.
sa jedne strane se pozivas na svajcarsku, a sa druge odvalis nesto dostojno hitlera.
ne mozes tako da grupises i izdvajas ljude i povecavas moc birokratije u korumpiranom drustvu covece... ako si i malo citao nekad istoriju, a ne samo ustav i gradjansko pravo, znao bi o cemu pricam.
Bole me baš kurac dal će da legalizuju. I ovako i onako mogu da dunem kad hoću, tako da mi isti rac.
Као човек се противим конзумацији било чега што помућује и мења свест, савест и разум.
Као грађанин се слажем да, ако је већ ситуација таква да постоје људи којима је то дневна/недељна/месечна/животна потреба, онда то треба легализовати на функционалан и легалан начин. Прохибиција није дала резултата, па неће ни забрана.
Србима може помоћи да се присете свог идентитета, својих корена и свог културног блага. Само слога Србина спасава. То је почетак. Да се сложе чак и када се не слажу око појединих питања. Да се сете и Саве, али и Доситеја. Да користе и срце и ум. Да мисле о телу, али и о души. То је одговорност према себи.
Онда да буду одговорни према својој држави. Да прочитају ``Крмчију`` Светог Саве. Па Душанов Законик. Да прочитају нешто од Душана Јовановића. Да се насмеју уз дела Сремца и Домановића, али и да се запитају над делом Арчибалда Рајса. А онда да се удубе у књиге Устава и права грађана. Да схвате како функционише заједница, друштво и држава. Онда ће тим знањем у оквиру својих интересних група покренути реформе какве желе да постигну - за 10,20, 30 година. Ми у овом мраку живимо већ 25 година.
Знање је моћ и треба је користити.
Поступајући одговорно према себи и према држави, ми поступамо одговорно и према својим будућим нараштајима, али и према читавом човечанству.
Granjka je perfekcionista, voli da je sve cakum-pakum. Ljudi trebaju da znaju svoja zaduženja, znalo bi se ko đe pripada, nema šta da misliš, ima ko misli za tebe šta ćeš i kako ćeš.
Fora je što imaš pun kurac ljudi poput Granjke u politici, a priča im je lako svarljiva. Jeste viđeli kako je mijenja, čas ovako čas onako, da lakomisleni um pomisli "Pa da, u pravu je, to treba tako i nikako drugačije."
Svi znaju da ti zaposlenja u Crnoj Gori nema bez veze ili članske karte DPS-a. A šta DPS kaže na to? "Mi brinemo za svoje glasače, šta je tu strašno?" To je Granjkin sistem ukratko.
Онда да буду одговорни према својој држави. Да прочитају ``Крмчију`` Светог Саве. Па Душанов Законик. Да прочитају нешто од Душана Јовановића. Да се насмеју уз дела Сремца и Домановића, али и да се запитају над делом Арчибалда Рајса. А онда да се удубе у књиге Устава и права грађана. Да схвате како функционише заједница, друштво и држава. Онда ће тим знањем у оквиру својих интересних група покренути реформе какве желе да постигну - за 10,20, 30 година. Ми у овом мраку живимо већ 25 година.
Знање је моћ и треба је користити.
Поступајући одговорно према себи и према држави, ми поступамо одговорно и према својим будућим нараштајима, али и према читавом човечанству.
http://i.ytimg.com/vi/-MBvSh3Qbro/mqdefault.jpg
i opet:
http://www.talkinbusiness.net/cms/wp-content/uploads/2012/10/Hitler-1.jpg
Да се разумемо - бирократија је проблем свакод друштва - са једне стране, властодршци покушавају да је злоупотребе, а са друге стране исто то покушавају грађани и интересне групе. А бирократија је један слепачки посао који се заснива на праву, у коме важи само једно правило - ``оно што је законом прописано, дозвољено је, односно забрањено. Оно што није, може да се тумачи на различите начине``. Нажалост, али је тако. И онда имаш ћату који мора да чува своје дупе и од једних и од других. А и сам је исти као они.
Држава је донела уредбу о томе како се воде здравствени регистри и ту се неки ћата не пита баш ништа. Ако сутра пропишу да се дозвољена марихуана, ћата пише - дозвољена је. Иако можда и не зна шта је та мариана. Марјана. Мара. Не уме ни да изговори.
Но, није фер да се шлепујеш на Хитлера када је у питању нека дискриминација. Прве организоване логоре су направили Енглези, Холанђани и Американци. Нико нема муда то да каже. Пре Хитлера је у лондонском Хајд парку писало: ``Забрањено за псе и Кинезе``. Бирократија грађане групише онако како је уређено према прописима, а не према Хитлеру или Енглезима, свиђало се то њима или не.
Хахаха, колико наизглед паметних ствари стрпа овај Грањка у један пост... једно је имати идентитет и знање, а друго је одговорно и људски поступати по том идентитети и знању. Скоро све што уносиш у себе, била то материја типа храна/пиће/дрога или знање типа књиге/емисије/новине/филмови мења твоју свест и разум. Ко ће сад да арбитрарно одреди шта је добро, шта лоше, шта сме, шта не сме и колико и како и када? Да нећеш ти Грањка?
На жалост, Грањка, ниједан народ се није просветио читајући Устав и законе, већ млатећи битанге које им пију крв (или су им то просвећење донели споља они који су претходно умлатили своје домаће крвопије). Кроз низ побуна и револуција, а не посетама библиотекама. Додуше, повећан број посета библиотекама заиста и може да доведе до овог другог. Мени је само чудно - кад нас неко пипне споља на нивоу да то може видети свако, одмах је БОЉЕ РАТ НЕГО ПАКТ, АЈ ДА ИЗГИНЕМО АЛИ ДА СЕ НЕ ДАМО, а овако нас трте и домаћи и страни феудалци и ко све не, а ми ћутимо и слежемо раменима. Што се тиче мрака, живимо у мраку мало дуже, а што се тиче моћи знања, то ти је данас сумњива, кварљива и превртљива роба. Ти си оптимиста, ја нисам, али ти си из једног окружења, ја из другог, било би лепо да си у праву. Само, не живе једино Срби овде, па бих пре да се сложе сви који живе у Србији, на њену добробит. Иначе, ови други би могли да се осете тужно и запостављено.
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2012/01/26/article-2092138-0136D7B300000578-33_634x427.jpg
грањка је по иритантности негдје између јована деретића и гордана кичића. гадна сорта.
Држава је донела уредбу о томе како се воде здравствени регистри и ту се неки ћата не пита баш ништа. Ако сутра пропишу да се дозвољена марихуана, ћата пише - дозвољена је. Иако можда и не зна шта је та мариана. Марјана. Мара. Не уме ни да изговори.
cata pise marjana:
http://histclo.com/imagef/date/2011/12/oaj-shop01s.jpg
Дај доказ. Још једна урбана легенда, нешто као да се Дарвин покајао на самрти, да је Ајнштајн веровао у бога или да коњичке статуе имају значење у односу на то колико ногу је на земљи.
Право се кроји према људима, а не људи спрам права.
granjka, ako je nesto zapisano u zakonu, o tome se ne treba razmisljati, jel da? to je tako, oduvek je bilo tako, i zauvek ce biti tako?
kad se promeni, opet o tome ne treba razmisljati, to je tako i oduvek je bilo tako, i zauvek ce biti tako, jel da?
"drzava" je nesto vece, mocnije od tebe, na sta ne mozes da utices, i cemu apsolutno moras da se povinujes, jel da?