Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Ево сликовитог објашњења зашто не возити у пијаном стању (а ни дрогиран).
http://remnantradio.org/Mirror/www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20America/Alcohol%20Kills/alcohol_victim.jpg
Све треба легализовати и ставити у регистар психички слабих и поремећних особа, зависника и лица опасних по друштво (девојка са слике је пример шта кретен може да ти уради од живота).
Jebi ga, objasniti treba klincu da ne treba urađen da seda za volan. Ja sad nikad ne bih.
Tema ide u sasvim drugom smeru od predviđenog.
Ovde nije tema da li si napušen svaki dan, da li voziš drogiran il' pijan, sa čim je najbolje mešati opijate i tako u nedogled...
Reč je o legalizaciji medicinske marihuane, ponavljam medicinske.
Moje iskreno mišljenje je da bi se pre svega crno tržište koje je previše uzelo maha kako kod nas, tako i u ostalim državama u okruženju smanjilo. Imali bi kontrolu potrošnje marihuane a na osnovu uzetih količina imali bi jasnu sliku kome je stručna pomoć potrebna a kome ne. Uzgoj medicinske marihuane bi sprovodila i kontrolisala država, dodatno oporezovala kako proizvodnju, tako i potrošnju. Smanjila bi se upotreba sintetičkih lekova i prvi put bi dali pacijentima da sami izaberu terapiju.
Problem koji se javlja je nemoć države i volja da reformiše društvo, čuvajući prodaju marihuane kao sopstveni biznis, umesto da postane javno dobro. Pored budžeta koji bi se znatno uvećao i prodaje marihuane na crnom tržištu koja bi se isto tako smanjila, došlo bi do pozitivnih efekata u društvu. U toku je digitalizacija domova zdravlja, uvođenjem kartica lakše bi mogla da se vrši kontrola prodaje i potrošnja medicinske marihuane. Samo treba da se usaglase državni službenici ko bi pored Ministarstva zdravlja zajedno mogao da učestvuje u ovom projektu koji bi bio od velikog značaja za našu zemlju. Problem oko objekata za prodaju, uzgoja i distribucije je po mom mišljenju najveći, jer poznavajući naš mentalitet lako bi se poslovi nameštali i kršio zakon.
Garant bi UAE gajili marihuanu u Srbiji dok bi naši uzgajivači bili okarakterisani kao glupi i nemogućni.
Nisam baš siguran, kad je velika zarada u igri verujem da bi država našla nekog našeg stručnjaka sa prestižnog fakulteta sa kojim bi lako mogla da manipuliše i ako nešto krene na po zlu, da se preko medija opere i ocrni istog.
Potreban je niz predavanja i edukacija povodom legalizacije medicinske marihuane kako bi se edukovalo stanovništvo ali i sama država, ovde bi dao i veliku ulogu institutima, fakultetima i NVO sektoru, jer jedino tako možemo doći do pozitivnih rezultata.
Vladimir Nikovski
Зашто вршити дискриминацију наркомана? Што само легализовати мариЈуану? Уживаоци траве и не праве неке социјалне проблеме,макар не у почетку. Трава је почетак краја, али је најмање зло у низу. Треба све легализовати, али ко сме да се умеша у посао наркомафији, а потом и фармацеутској мафији? Замисли да пресечеш некоме бизнис са бенсендинима и осталим лековима за смирење?
Докле год као нација не прихватимо да је наркоманија реална ситуација, да се шири скоро као куга у средњем вему, а наркомани болесници које не треба жигосати и каменовати као губавце, већ регистровати и лечити - дотле нећемо ићи напред по овом питању. Други проблем је да сами наркомани прихвате своју болест и почну одговорно да се односе према свом здраственом стању, уместо што обмањују себе и своју околину.
Treba odvojiti narkomana od narkofila, nikakva diskriminacija i bežanje od problema, već se suočiti sa problemom i rešiti ga na adekvatan način.
Slažem se sa gore navedenim da je teško primeniti, to jest, promeniti zakon o legalizaciji medicinske marihuane zbog spoljnih, odnosno, unutrašnjih faktora koji kreiraju javno mnjenje i samu državu.
Nikako totalna legalizacija, ovako može da se kontroliše dok malo ne evoluiramo i pređemo na sledeći stepenik.
:) Први корак ка излечењу јесте признање проблема, а не његово умотавање у другачије термине. Сама чињеница да особи требају дроге да би могла да живи онако како жели је већ доказ психичке поремећености (то није страшно, о болести не треба говорити са толико страха и предрасуда).
Јавност нажалост, нема појма о раширености наркоманије у нашем друштву, а оно што зна користи да своје проблеме натовари на те јадне болесне људе.
Све дроге треба легализовати из простог разлога што неким људима из медицинских разлога марихуана не може да заврши посао. А осим тога, тешку наркоманију би лакше сузбили када би била легализована као у Швајцарској нпр.
Nije sve u legalizovanju droge. Na primeru alkohola. Zemlje u kojima je na snazi prohibicija, odnosno zabranjeno je konzumiranje, proizvodnja... itd alkohola, nisu prosvećenije od onih u kojima se loče. Posebno ako se uzme da su primeri takvih zemalja verske i feudalnije zemlje.
Mislim da se toliko mnogo u ovoj zemlji zloupotrebljavaju sedativi, po lekarskom receptu i bez njega, da je marihuana dečja igra u poređenju sa tom pojavom. E, pa, sad, recite mi šta mislite o društvenom ustrojstvu gde sredstvo za smirivanje i otupljivanje čula, duše i pameti možeš legalno da nabaviš na svakom ćošku, a za sredstvo kojim otvaraš ventile mašte ideš na robiju? Meni se malo čini da sa takvim društvom nešto nije u redu. Da je takvo društvo puno potencijalno besnih ljudi koji mogu nešto da promene, a nesrećnicima se u ime nekakvog reda i održavanja društvenog poretka serviraju sva moguća sredstva da im mozak ne prodiše, počevši od birokratskog maltretiranja, televizijskog zagluplijvanja, pa do bensedina i šta ti ja znam, lorazepama, ksanaksa. Postoji hiljadu načina da sjebeš i zaglupiš čoveka, a onima što drže ljude u sivilu i pokornosti verujem da nijedan nije nepoznat.
Inače, sedativi i razni anksiolitici se upotrebljava u medicinske svrhe, mnogi su izuzetno adiktivni, i pod njihovim uticajem ne smeš da voziš, a ako se pregutaš, možeš i da umreš. Što ih, jelte, čini sličnim marihuani? Mislim da bi trebalo napraviti neki registar svih koji piju bromazepam, lorazepam, diazepam, ksalol, ksanaks, rivotril, flunirin... I tako dalje. Ti ljudi su opasnost po sebe i okolinu.
Da upadnem malo. Koji je prvi argument protiv potpune legalizacije?
Meni je sasvim logicno da se legalizuje marihunana, ali potpuno. Mozda ne bih da se prodaje na trafikama, nego na nekim licneciranim mjestima, posebnim za to. Naravno da ako se pretjera bude lose. Pa ako pretjeras sa kafom, bude ti lose, da ne pominjem alkohol. Ali ovo je vec receno prije, ali nikako da vidim neki cvrst razlog zasto ne bi legalizovali marihuanu..
Лимару, претпостављам да немаш децу (изини ако имаш), али чисто сумњам да би свом клинцу од 9 година смотао џоинт да мали одлепрша у свет маште. Вентил? Вентил је некад био баскет, трчање, пивце испред драгстора, дружења са ортацима. Од када је наркоманија постала вентил? Колико кошта наркоџоинт, а колико партија баскета?
Волео бих да чујем некад конструктиван предлог за унапређење бирократије, а не само празноглаво лупетање и понављање брдскопланинских ударника Шесте личке о томе да овцама не треба бирократија.
Срби због своје историје и слабог образовања и даље живе у параноји да их неко контролише и сузбија им памет. Толике библиотеке - а они читају дневне новине. Толико воћа - а они једу бенсендине. Толико природе - а они иду у кафане. Толико рођака - а они седе испред телевизора. Толико могућности да се живи боље - а бира се оно горе.
Ако је легализација марихуане решење свих психичких проблема од којих људи данас болују широм света, онда најбоље да то и урадимо. Чему израз ``у медицинске сврхе``? То ће само натерати још више бирократије, јер ће наркомани и психички зависни и оболели људи тражити начине да преваре систем и себи прибаве дијагнозу психички оболеле особе. Нема потребе толико срозати већ срозане људе. Дајмо им руку, пружимо им могућност да сачувају макар мрву достојанства.
Врли теоретичари завера кажу да власт не да легализацију јер ће људи да почну да маштају. Питање је ако су сви способни за машту, а не маштају, шта тачно марихуана уради, да то коначно успеју да ураде, да измаштају. Да ли она его држи под контролом, да ли људи немају страх када су под дејством, шта је то? Јер онда у тај списак недозвољених ствари можемо уврстити и друге побољшиваче маште, рецимо маркетинг, и политичку кампању.
Дакле, ово да се надовежем на Колфилдово питање.
Иначе се не дрогирам.
ali ne bi mu dao ni pivo, a pivo je legalno. Marihuana ima stetne posledice ili nuspojave, kako god, ali isto tako ima i alkohol. A alkohol je legalizovan, lose i dobre strane predocene, i covjek sam izabere oce li da pije ili nece, i koliko i kad.
To sta je ventil zavisi od osobe do osobe, jer nismo svi isti. Moja logika je da ako neko voli da zapali dzoint kad moze, ja mu ne branim, sve dok nije opasan po okolinu. Isto kao za pivo.
:)
Sport, pivo i druženje su sasvim druga kategorija od marihuane. Govorim o psihičkim lekovima, koji se gutaju kao bombonice, a izdaju se na dobardan. Što se tiče srpske paranoje, to nije samo srpska paranoja, državama ne upravljaju dobri ljudi, tajnim službama ne upravljaju dobri ljudi, građanima se manipuliše, građani se DRŽE u neznanju i stanju gluposti. Naravno, i oni su krivi za to. Ali, još ćeš da kažeš da NSA ne prisluškuje nikoga, da su naši DB dosijei otvoreni kao i u svim istočnoevropskim zemljama, da ne postoji sprega države, medija i krupnog kapitala u interesu i jednih i drugih i trećih, a na našu štetu... Jebote, pa kao ispada da nama vladaju neke dobre čike, a mi stoka neposlušna, ne možemo da se uteramo u obor osim batinom. Neće biti baš tako. Koliko ja vidim, na delu je totalitarizam. Ko je čitao Orvela, može prepoznati bar dve trećine njehovih metoda kontrole masa. Od političkog delovanja, preko industrije zabave, umetnosti, medija, pa sve do jezikotvorstva. Naravno, zamotano u šareni papir. Zanimljivo je pročitati šta je čovek pisao pre pedeset i kusur godina, a danas je aktuelno.
Пусти Грањку, видиш да су му акти појели мозак.
Molim vas da odvojimo marihuanu od droga.
Postoje dokazi da marihuana leči mnoge bolesti ili ih zaleči: karcinom, glaukom, insomniju...
Ako je nešto naučno dokazano da pomeže, pitam se: Zašto to nije legalno? Delimično je gore objašnjeno ali mislim da su ljudi neinformisani o mogućnostima koje pruža marihuana, jedna od retkih biljki koja može da se iskoristi od korena do lista.
može i peršun pa ga niko ne puši :)
je li stvarno naucno dokazano? ono, cvrsto naucno dokazano?
Па дај да их заглупимо са још додатних седатива као што је трава?! То ми баш и није некако у склопу логике целог твог коментара. Мало је срамота рећи у 21. веку да је неко задржан у незнању и стању глупости. Није ово средњи век. Имамо књиге, имамо компјутере, телевизоре, мобилне телефоне, интернетове, фејЗбукове, таблете, чуда од технологије.
Да, тајне службе службују, жбирају, апсе, туку, убијају. Све је то тачно. Али неке ствари, као нпр. општа култура, образовање, лично усавшравање, дружење са паметним људима - све то не може да спречи нико. Орвел је литерарни пророк, а реци ми има ли нека библиотека у Србији која нема 1984 и Фарму животиња? Чак их и сеоске библиотеке имају. Али грађани БИРАЈУ (нико их не тера и не држи) да гледају Фарму на Пинку. Јебеш грађане којима се капитална дела уваљују уз листове као што су Блиц и Курир по цени 1/4 бурека и чаше јогурта.