Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Oko ostalog ne bih ništa rekao, ali ovo što si napisao nije baš sasvim tačno. U jevanđelju po Mateju, u besedi na gori kaže Isus:
18 Jer zaista vam kažem: Dok ne prođe nebo i zemlja, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne crte iz Zakona dok se sve ne zbude.
19 Ako, dakle, ko ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, nazvaće se najmanji u Carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u Carstvu nebeskome.
Tu misli na knjige zakona i proroka iz Starog zaveta. Njemu je ipak bilo stalo da održi kontinuitet.
Koliko smaraju hateisti sa svojom dokinsovskom propagandom.
Немој само да упадаш у замке верника, ено чекају те на сваком ћошку са својим великим мрежама!
http://toomanyposts.files.wordpress.com/2013/10/fry-offence.jpg
Има наука за све то, а нису престали са етиком, и даље постоји, и не кочи науку, само јој додаје. Експериментисање на људима није а приори ни лоше ни добро. Комплексно је питање.
Прича о стварању света за 6 дана - питајте Јевреје шта су хтели са тиме да кажу. Хришћане баш ни мало не занима цела та прича пре Јована Крститеља. Али атеисти те ствари не знају, па се губе са неким беспредметним темама.
Чекај, ти озбиљно цитираш те књиге као неки доказ? Хомосексуализам је одвратан богу? Ком богу? Зашто? Ко је то написао? Неко племе у пустињи? Како ти није чудно да све религијске норме "случајно" одговарају племену и времену у ком су настале? И то што тебе не занима прича пре Јована Крститеља, то не значи да хришћане не занима, и наша и скоро свака хришћанска црква на свету и даље у Библију увршта и Стари и Нови завет и важе оба.
Проблем верника је да сваки пут кад им нападнеш нешто и то крене да се љуља, побегну у "God of the gaps" ili "Argumentum ad ignorantiam". Или кренете да редефинишете бога, поглед на бога, шта је уопште религија итд.
Колико год хетеро био, и даље верујеш у нешто јер ето, верујеш, не знаш ни што, лакше ти је и лепше ти је, али ако би размислио мало, не само о вагини, него и о аналном отвору и последицама трпања у исти, увидео би да је много лепше ово друго.
А јеси пробао? Сваки пут кад мислиш да нешто не ваља, удари себи овако, неколико питања ЗАШТО? На пример, кажеш "јебање у рч је лоше", па онда кажеш зашто? Па објасниш. Па опет зашто је то објашњење такви и зашто је лоше/добро? Капираш? Користи мозак.
Опет глупост, види изнад, прочитај мало догму и све, питај попове/теологе и кога год. Проблем је што већина просечних људи са којима причаш нема појма о својој вери и узима шта им треба и кад им треба, а одбацује оно што не одговара или то исто редефинише.
Управо то и причам, еволуција мисли и друштва. АЛИ! То су све идеје морала и људскости, а упаковане су у хришћанство јер је то тад било мејнстрим и врховни етички институт света. Све што се дешава у друштву је или физичка ствар или духовна, у овом случају морал, као социјални конструкт. Да би настао социјални конструкт, потребан је ум (да га створи) и језик (да га искаже). Обе те ствари потичу из људског тела и друштва, што значи да није потребно ништа натприродно или божанско.
nema smisla vise raspravljati o starim knjigama. koje su sluzile nekad da plase narod.
svi mi danas imamo novog boga, i zove se "slobodna i neutralna mass media" ili kako vec (EDIT... sloboda govora, videh prethodni post). verujemo da je pravedna i istinita. menja nam misljenje. mislimo da ne verujemo, al opet svi oko nas veruju, pa i mi skupa neprimetno promenimo misljenje. i uplaseni smo kao od boblije i kurana.
proroci su dosta uzapredovali sa razvojem interneta televizije i ostalog.
svi mi, i najpametniji i najgluplji, ako nismo medju promilom najmocnijih i mi smo ovce. vernici.
eto vam ateisti, sisajte to malo.
Не знам што се опет увлачим у расправу, али сад сам на компу па ми је лакше да пишем, линкујем и цитирам, а имам времена, па ето :)
proroci su dosta uzapredovali sa razvojem interneta televizije i ostalog.
svi mi, i najpametniji i najgluplji, ako nismo medju promilom najmocnijih i mi smo ovce. vernici.
Опет не видите кључну ствар, не узимаш све здраво за готово јер верујеш и јер ти се свиђа. На пример сад са овим Првим светским ратом, излазе чланци разни, и свиђало се теби то или не, постоји истина. Рецимо, видео сам чланак у којем се каже како су Срби једини победници у Првом светском рату зато што су имали највише губитака и победили су у пар битака на почетку рата. Е сад, већини људи у Србији која не зна историју и не размишља, та информација ће да се свиди и занемариће стотине варијабли које су утицале на узрок рата и за развој рата. Од геополитике па до појединих људи и њиховог мишљења о политици, вери, нацији итд.
pa super sve to, al ako si socijal-konstruktivista, onda budi do kraja :D
prihvati onda i to da je i naučna racionalnost socijalni konstrukt. na primer teorija atomizma dolazi iz pretumačenja prirode preko apstrakcije ljudskog subjekta, atomističke individue, materija, telo, 'um', istina i to su socijalni konstrukti, i šta ćemo sad? šta ako su to samo jednoznačna obeležavanja jako relativnih i promenljivih 'pojava', kako bi nam bila moguća 'intersubjektivna' komunikacija, a samo to obeležavanje (koje je bilo jako proizvoljno) se zaboravilo, pa se ovi pojmovi uzimaju jednoznačno i kao nešto što čvrsto važi
Луди Чаче, умишљаш се много. Ја јесам верник и немам утисак да нападаш било шта моје, још мање да ја то треба да браним. Питао си, ја сам изнео свој став, ти свој. Чему сада да ја нешто скачем и браним? Ако си пратио разговор, ти си тај који сикће, вређа, користи простачке и примитивне изразе, понижава тему разговора, намерно изврће речено итд. То су потези губитника. Да те убеђујем - не, то би било као када бих слепца убеђивао да свет има боје. За њега нема ни приче ни објашњења ни логике ни доказа. Исто је и за мене и за тебе. Разлика је у томе што ти ово доживљаваш лично и не можеш да се обуздаш и искулираш. Ја сам пробао да кажем више ствари, а ти их просто прескачеш, избегаваш, изврћеш, блатиш. Просто, одбијаш да размислиш на један једини минут. Нећеш. Не желиш. Онда чему поента даљег разговора?
Да ставим на страну сво млаћење празне сламе и да пређем на лично, просто и једноставно питање - тачније два:
1. јеси ли се ти јебао у чмар, па знаш да не ваља или ваља? (пошто кажеш да треба ја да користим мозак, а мени се баш, ето, не користи у те сврхе)
2. Питао сам лепо, па ћу поновити - шта је мени лично, Грањки виртуелном, нашкодила или одузела моја религија?
to je taj neki odnos ateista i religioznih prema svetu
http://24.media.tumblr.com/a3cef34b3db27bafaca1f4736bb10887/tumblr_mwdeow8TFs1suw338o1_500.png
Valdemar Да, испунио их је и као испуњени они више не важе, осим ако нису део Новог Завета. По идеји хришћанства и целог Новог Завета, поента доласка Богочовека је била да се успостави нови савез (зато се и зове Нови Завет) између Бога и људи. Постављен је Христос као мера и мерило, као закон и законодавац, јер се све своди на идеју ``Ја сам Пут, Истина и Живот``. Дакле, не Стари Завет, него Ја (Христос).
prihvati onda i to da je i naučna racionalnost socijalni konstrukt. na primer teorija atomizma dolazi iz pretumačenja prirode preko apstrakcije ljudskog subjekta, atomističke individue, materija, telo, 'um', istina i to su socijalni konstrukti, i šta ćemo sad? šta ako su to samo jednoznačna obeležavanja jako relativnih i promenljivih 'pojava', kako bi nam bila moguća 'intersubjektivna' komunikacija, a samo to obeležavanje (koje je bilo jako proizvoljno) se zaboravilo, pa se ovi pojmovi uzimaju jednoznačno i kao nešto što čvrsto važi
Не баш, фунционисање природе, рецимо атома, и његове карактеристике нису социјални конструкт. Оно како ми то описујемо јесте, али сам атом није. Е сад, када се инструментима и науком измери и сазна то, и опише језиком, то скоро да престаје да буде социјални конструкт, али и опет, чак и да јесте, сам по себи, он нема моралност, није атом ни лош ни добар, као што ЧИСТО социјални конструкти као религија имају у себи карактеристике које немају везе са истином и реалношћу.
Ali...
Pa kad kaže čovek bukvalno, što si zapeo za popovska tumačenja? Jasno i glasno rekao: važilo, važi, i važiće do kraja sveta. Važi novi, važi stari, sve važi. A ne bi bilo prvi put da se Bog pokaje i promeni mišljenje, seti se potopa. Sumnjivo je sve to.
Нисам користио никакво вређање, нити сикћем и капирам лично. Ако неко схвата ово лично то су верници. Ако ови моји постови у твојој глави изгледају као вређање онда ти имаш проблем. Нити изврћем нити прескачем, све ти лепо одговорим, али ти нећеш да проникнеш дубље него остајеш при чисто личном осећају религије. Да је религија код свих само лична, да не шире то на остатак друштва и децу, или да она не утиче на друштво, развој науке и образовање, и да сви имају поглед на то као ти, Келт или Валдемар, свет би био боље место, али нажалост већина људи на свету, срећом све мање код нас (мислим на Европу) је фундаментална и екстремна. Погледај Блиски исток, Африку, Јужну Америку (делове), погледај велики део Азије.
1. јеси ли се ти јебао у чмар, па знаш да не ваља или ваља? (пошто кажеш да треба ја да користим мозак, а мени се баш, ето, не користи у те сврхе)
2. Питао сам лепо, па ћу поновити - шта је мени лично, Грањки виртуелном, нашкодила или одузела моја религија?
Нисам се јебао у чмар, али никад нисам рекао да је лоше. Морао бих или да пробам или да добро размислим о томе. Проблем је кад неко одбаци хипотезу а приори зато што му се не свиђа или не верује.
А ово друго сам рекао више пута кроз постове, твоје виђење религије није проблем. То што мени лично смета и та трунка, то је друго, али никакав посебан проблем немам са таквим неутралним ставом. Проблем је кад се та религија меша у живот људи који је неће, или у неке ствари у којима није потребна или је чак штетна.
http://www.crkva.se/katehizis/katihizis_sveto_pismo.htm
Ovo oficijelno tvrdi pravoslavna crkva, vidi. Ne nasedaj na provokacije.
И исти тај Исус у Библији каже, парафразирам јер ме мрзи да тражим прави цитат, али лако ћете наћи: "Нисам дошао да донесем мир и љубав, већ мач и огањ" или нешто слично. Знаће Валдемар вероватно.
Nađoh - “Do not think that I have come to bring peace to the earth. I have not come to bring peace, but a sword.
Valdemar Зекиш ти Грањчила, видим ја... Онда, око за око, зуб за зуб. И обрезивање - сви хришћани који се нису обрезали сада горе у паклу. Мислим, Лимени... имај СРЦА!!!
http://www.nadlanu.com/upload/thumbs/images/articles/2014/01/29/carobnjak%20iz%20oza_1390991345_672x0.jpg
На слици, с` лева на десно: Лимени, Луди Чак (џинџер), Грањка и Трулекс Крпа.
Јбт, који сам геније, идем да направим постер.... и плусове да ударите, немо` да сте рибизле!
Луди Чак Било би заиста глупо од мене да сада овде листам твоју плејаду увреда и вулгарности. Ако можеш да будеш таква лажовчине и лицемер, добро. Разлог више да не комуницирамо. И опет извртање, увртање, врдање са твоје стране. Поздрав.
Ne zezam se, nisam ja izmislio da hrišćani istovremeno moraju da veruju u dve stvari koje protivreče jedna drugoj... Ja samo čitam šta pišu...
Glupo bi bilo jer ništa ne bi našao, kad ja koristim "isti kurac" ne mislim da je to stvarno go kurac. Kad kažem da je Njutn pisao baljezgarije o Bibliji, ne mislim da je Njutn retard ili da je sve što je radio sranje, nego da se bavio stvarno glupostima, računao je neka sranja. To je sve bilo na nivou Deretića, Atlantide ili onog lika koji je napravio muzej Kreacionizma u kojem pećinski ljudi žive sa dinosaurusima. I većinu ostalog ovakvog što si ti shvatio kao uvrede i vulgarnosti su zapravo bile da se opišu neke stvari u veri za koje bi i ti rekao da su gluposti, kao na primer izjava pokojnog patrijarha Pavla da žene ne smeju da dolaze u crkvu za vreme menstruacije jer njihova pogana krv može da padne na sveto mesto.
Smeta mi najviše kod vernika njihova arogancija kad tvrde da znaju i veruju da je bog baš njih stvorio, da znaju šta on hoće i da znaju kako svet treba da funkcioniše i šta je najbolje.
P.S. Odoh sad da se spremam, moram da idem, pa nastavljamo kasnije. Ljubi vas Antihrist :)