Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Него, атеисти, јел сте се лепо забавили? Надам се да вам је вожња пријала, да сте уживали, ни за милиметар нисте размислили, саслушали или се померили са свог квазинаучног становишта. Шта више, својом високом псеудонаучном памећу сте успели да уговнате једину тему где се нико није свађао ни расправљао. Свака вам част, разум вам је јача страна, а и секуларизам (слобода мишљења, говора, животног избора, толеранције, бла бла повраћ...). Лабораторијски талибани 21. века.
Ја сам ето научио да постоји још један мрзовољни сциентофашиста Диксон (?) кога највероватније нећу погледати док сам жив, јер више против вере прди баба Стана преко пута мене него тај паметњаковић, што се крсти наопако, баца клетве и мађије, жбира по комшилуку и меће нос тамо где му није место. Спремам јој венац, а имам и глогов колац, да се не повампири.
На питања и даље одговарам, али игноришем овај вампиризам у покушају од стране атеиста, које овом приликом срдачно поздрављам уз песму ``Селма``.
Ovo je Simvol vere:
И у Једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца Рођеног пре свих векова. Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног а не створеног, Јединосуштног Оцу, кроз Кога је све постало.
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са Небеса и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек.
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен,
и Који је васкрсао у трећи дан по Писму, и Који се вазнео на Небеса и седи са десне стране Оца, и Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи и Који се заједно са Оцем и Сином поштује и слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну Свету, Саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно Крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих и живот будућег века. Амин.
Kao prvo, koliko hrišćana zna da ga navede? A to moraju bar da znaju, jer moraju da znaju u šta veruju. Drugo, koliko ih zaista veruje u to? Koliko je ljudi sposobno da shvati prirodu Svetog trojstva, i to famozno ishođenje iz Oca? Rekao bih da nema mnogo hrišćana koji se razumeju u te stvari. Čitao sam nešto teologije, boli glava, otpada. Ne, nije mi jasno kako možeš istovremeno verovati u suprotne stvari.
Откуд ја то знам, Лимени? За такав збир података би морали да направимо неку анкету, некакав попис. Мада не би могли да измеримо колико њих верује у то, јер такав научни метод нити инструмент не постоји.
Ево искрено, ја капирам тако мало ствари и не разумем исхођење од Оца. Потпуно је натприродно поимање Светог Тројства, а ја као природно и ограничено биће не могу да схватим ни како ради карбуратор, па сходно томе не пуцам тако високо у другим схватањима. Нити ме занима, нити ми нешто значи, нити ми треба. Не схватам ни како неко може да убије дете, ни како да одлети на Месец. Ништа то мени није јасно.
Зато су ми омиљене књиге простих хришћанских подвижника који се баве природним и свакодневним стварима, малим добрима и великим љубавима, а не онима од чијег читања заправо схватиш да си или дебил или ретард (Кант и сличне муње). Треба човек да зна где му је место.
Alo Valdemare ne seri. Evo ja zanam citavu molitvu. Ti si ateista ok. Budi to sto jesi a nemoj zavideti nama koji verujemo. Ti si se uplasio pa sad oces sebe i nas da lazes da nema Boga.
Meni je bilo interesantno, mada ne deklarišem sebe kao ateistu, mnogo gadna reč - bezbožnik. Prirodoljub bre kakav bezbožnik. Eto, kad steknem krunu menjam nik, bacam se na reakcije ;)
Uglavnom, iako ove onlajn debate deluju žustre, mnogo je gore raspravljati se uživo, iskusio više puta, poslednju raspravu sam imao sa jednim likom koji oslikava crkve klasičnim 2D crtežima bez dojma o perpektivi, s tim što je za razliku od ovde prisutnih duelista, taj čovek član dveri, mrzi sve što nije srpsko (a koristi za rad wacome i ostala čuda zapadne civilizacije, tad mu ne smeta). Bilo bi do tuće da nisam smirijo situaciju.
Niko nije promenio mišljenje, ali smo se bar olakšali, što je najbitnije.
Menjamo temu. Evo, Granjka, da si Novak, da li bi udario prc ovoj zemlji kao on, koja te nije finansirala kad si joj tražio nego si se snalazio kako znaš i umeš, ili bi se ipak prijavio ovde i plaćao uredno porez.
EDIT: Mrzi i kineze i crnce i cigane....
Трула је та прича о мрзитељима запада и науке који треба да се одректну технологије. Па, већина и није направљена на западу, већ у Кини и сличним колонијама врлог новог света. Свет је грозан што не даје жутој раси њено заслужено место. Но, кога брига за половину планете. Идемо даље.
Ш`а с` оно пит`о? Ђовак? Наравно да бих урадио исто што и Новаче Ђоковићу (није ми уопште симпатико, не сечем се на тенис спорт). Довљно се одужио кроз хуманитарне акције. Држави је дао оно што је она њему дала. Поштено.
Granjka, sta mislis o ubistvu iz milosrdja, tj. eutanaziji?
Imam ja pitanje. Za Granjku. I ostale.
Zamislimo da ustanovimo definitivan i tačan odgovor na pitanje da li Bog postoji.
Da li bi se, u zavisnosti od odgovora na to pitanje, tvoje ponašanje promenilo?
Томдрил Мерилин
Мислим да о томе могу да говоре само особе које су у тој позицији. У супротном, све на ту тему је паламуђење.
Ne, ne, pitam te na osnovu tvojim vjerskih opjerdjeljenja i usvajanja, tvoje misljenje o UBISTVU koje je iz milosrdja? Da li mislis da je opravdano?
Valsinarb90
Добро питање. Када би имали тај одговор, све би било далеко лакше.
Што се мене тиче, ништа се не би променило у мом понашању.
Осим вере, наде и љубави, који директан доказ ја имам да Бог постоји? Или да не постоји?
Mislim da uopste ne bi bilo nista lakse, cak naprotiv.
Не, јер то није у директном узрочно- последичном односу, мада када бих одговорила и са "да", не бих погрешила. Оба одговора егзистирају.
Ево да одговорим кроз овај одговор, да исходи мој одговор из овог одговора:
Ја сам створила овај налог, али и то да је он самосталан, да има свој живот. Такође, створила сам још један налог, који је самосталан, има свој живот, или прецизније: који је сам живот, јер је од Бога створен (дакле, исто као и онај први, иако тај други налог није исто као онај први). Тачније, створила сам 7 милијарди налога, на сајту Земља. Свест једног налога каже да је сам створен, да је настао некако, и да ја не постојим. Свест другог налога каже да ја постојим. Која је разлика између њих? Ја мислим да нема разлике ако оба налога себе доживљавају као ствараоце. Можда онај који верује у моје постојање има више инспирације за стварање јер поштује дела око њега, и себе, и друге. Али можда, у суштини, то је у сваком људском бићу - љубав према животу и свему живом (осим ако не жели да мисли другачије, што му је исто дато на могућност). Нема велике разлике, али јесте у недостатку онај налог који верује да ја постојим али ме се плаши. Страх је идеја да неће добити оно што му треба, или идеја да ће изгубити оно што му треба, а везује то за мене. Он ће бити уништен ако тако треба, али да живи у страху је беспотребно, није за то створен. Налог који одлучи да у моје име потчињава друге налоге, живи ту своју причу, ја то не одређујем ни као добро ни као лоше, јер су то људске категорије (тих налога). Један део тих налога је везан за земљу, њихова тела, други део је везан за оно што се не уништава, али се трансформише, то је за небо. Итд. итд. Лакше је то објашњавати уз помоћ алхемијских и библијских симбола, и лепше, али ето. :)
Turajlijćka jebe!
Србијанка је убола саму бит овим компарацијама, такорећи ко с прс у пекмез. Дакле, Србијанка је креирала налоге јер нешто да би постојало мора бити креирано то зна свака будала па и ја, е сад цака - ти налози нису свесни да их је она креирала мисле да су се сами створили, а понеки се нађе паметан па каже чек јебо мајку своју, како можемо бити сами створени? Неко нас је море бити направио? И ето, тај би у праву, стварно не може нешто настати ни из чега. Ето разрешења целе ове расправе. Србијанка је створитељ дуплих налога! Бог.
А ко направи Србијанку?... То је већ друга прича.
granjka,sto samo meni ne odgovaras na pitanja,jel me bojkotujes
zasto me ignorises,ja sam samo hteo da nasa veza uspe
Granjika prvenstveno da pozdravim i da te ujedno i upitam šta misliš o Miloradu Dodiku i njegovoj šator kampanji kojom uzima glasove većinskog retardiranog stanovništva u republici Srpskoj. Da li će Srpski narod sa ove strane Drine da doživi buđenje kolektivne svijesti i otjera stoku poput gospodina Dodika nazad u pećine iz kojih su došli ili ćemo još par vijekova da živimo u crnilu uma bez trunke onog ljudskog što bi svaka jedinka trebala da ima u sebi ?
Ti znaš molitvu, bravo. Samo, znaš je mehanički, bez razumevanja, pošto i nije u pitanju molitva, već Simvol vere, zbir osnovnih istina u koje veruju pravoslavni hrišćani. Molitva je kad moliš za nešto, tipa, Bože, ne vovedi me vo iskušenije. Drugo, čisto sumnjam da razumeš razliku između ishođenja Svetog duha od od Oca i ishođenja Svetog duha od Oca i Sina, a to je baš ono u šta veruješ, po toj "molitvi", i to je razlika između pravoslavlja i katolicizma. Ti si tu verovatno nabubao nešto što ne razumeš... Fasciniraju me ljudi koje kad pitaš: koja je razlika između pravoslavnih i katolika, oni kažu: Kako koja, pa mi smo naši, a oni su oni drugi, vatikanski šljam... I još, otkud ti znaš da sam ja ateista, gde sam to napisao? Ja možda nekad zavidim ljudima koji mogu tako lako da se izjasne i opredele, ali to samo u trenucima očajanja i egzistencijalnih kriza. Inače se ne bih menjao sa ogromnom većinom "verujućih".
Bas sam mislio da ovoj temi fali valsinarb kad on dodje al me cudi da se nije ukljucio u raspravu. A skoro sam nasao temu gde se on sasvim najnormalnije sprda i zajebava tako da moje ubedjenje da nije trol nego stvaran lik pomalo opada a tome je i doprinelo jer bih ocekivao od njega na ovakvoj temi post od bar tri jovicica. Kad smo vec kod toga sta je sa jovocicem?
Tu je on, ne boj se. Slično onoj fori:
- Ja ne kažem da sam Betmen, ali da li si ikada video Betmena i mene u istoj prostoriji?
Pri tom ne tvrdeći za sebe da sam Valsinarb, naravno.