Pitajte granjku

1. Ево, мало био у гужви, стигла нека силна папирологија да се среди. Хвала на питању, Како си ти?

onako, što znam, za sada odolijevam izazovima koje život nosi. zahvaljujem.

2. granjanka pomozi

3. Lutak iskrivljenog L
    Granjka, da li nekad prsnes? Sta te nervira? Kako izgleda tvoj izliv frustracija?

Једном недељно прснем обавезно. Обично је то овде, кад ме неко изнервира. Моја фрустрација се огледа у томе што се расправљам са људима на Вуки (раније сам ишао да повраћам по ЈТ, али је то било без бана и могло је да траје у недоглед, па сам баталио). То не радим са странкама, јер морам да чувам углед државне службе и Републике Србије.
    Највише ме нервирају коментари странака и уопштено - Срба.
    1. Јебем ти државу.
    2. Тужим се са братом/сестром/рођаком.
    3. За шта примате плату.
    4. Посерем вам се на катастар.
    5. Ви сте лопови.
    6. Не радите ништа.
    7. Јел овде издају возачке дозволе.
    8. Кад моји дођу на власт, истераћу те са посла.
    9. А где је печат (у почетку је било смешно, а сада је већ трагично).

4. Što te nervira kad se neko posere na katastar, ima puno pravo na to.

5. Truleks Krpa - Молим и други пут.
    Волео бих да јесам такав каквим ме описујеш, али нисам. Неким делом - можда. Не можеш бити државни службеник и духовно биће. Пре нешто као:
    http://images6.alphacoders.com/314/314958.jpg
    Дакле - пола човек, пола машина.
    Размотрићу предлог око дневника, мада сумњам да би то икоме било занимљиво.

Da li je licimurno kad duhovnjaci (a znam ih koliko hoćeš) koriste najnovije tehničke zajebavancije kao što su ajfonovi, tablete, brzi internetski protoci, masažer u kožnim sedištima automobila i slično?

Људи су духовна бића све до тренутка док не умру, ма како неки желели да се прикажу другачије. Можда патуљаста или микроскопска духовна бића, али - и даље јесу духовни.
    Лицемерно је ако неко пропагира живот у строгим условима као што су јеврејски кибуци или амерички Амиши, а сам не живи на тај начин.
    Уметност је не мешати ове квази духовне људе са истински духовним људима, као што је и уметност разликовати викенд педере од правих геј људи.

Da li je duhovnjaštvo u suprotnosti sa ugođajima koje materijalne stvari mogu da pruže, treba li ih izbegavati?

Овде ћемо се позвати на најважнију од свих Конфучијевих врлина - врлину умерености. Тај кинески ћата је рекао да је ``премало исто што и превише``. Стога не треба бити искључив. Обични верници нису у обавези да се одричу материјалних ствари и ужитака, али се разуме да не треба да их претпостављају духовним вредностима.

Da li jedno isključuje drugo ili mogu pod ruku jedno s drugim (kao što to fino kombinuju sveštenici, recimo)?

Духовно и материјално се не искључују. Свака искључивост је лоша и смртоносна.
    Неки свештеници заиста претерују у својим комбинацијама световних тј. материјалних благодети. Они срамоте себе, али и српски народ и своју Цркву. Ипак, и народ, а и Црква су заједница која треба да утиче на њихове лоше или расипничке поступке. Како је народ духовно закржљао, а и Црква (као заједница верног народа), онда свештенике нема ко да опомене. Свако ће одговарати за своје, али свако од нас је позван да буде део ове Државе и Цркве и да даје свој допринос њиховом очувању и напретку. И неделање пред Богом за оно што је исправно је ГРЕХ. Ми смо заједница и јаки смо само онолико колико је јак најслабији међу нама. Он је уједно и први пред Богом, јер се кроз наш однос према њему и његовим слабостима огледамо ми као Срби, ми као хришћани, ми као људи. Свако ко је крштен је примио Печат Дара Духа Светог. Оверени смо као свете тапије Небеског катастра. Ко не зна значење тог Печата и ко не чува своју небеску имовину (и душу али и тело), тај је грешни сиромах окружен изобиљем.

Zar ne treba pre svega ličnim primerom pokazati prednosti duhovnog nad materijalnim?

Патријарх Павле је говорио да не опомињемо друге, да их не исправљамо и не критикујемо, већ да сопственим примером покажемо шта је исправно. Али, данас је најтеже ћутати и радити, што је и за мене један од највећих хришћанских подвига.
    По мени лично, духовно над материјалним има ту предност што је оно вечно, а материјално пролазно. Али и једно и друго нас чини живима. Не треба тражити мане, већ узимати предности од оба света и користити их на што бољи начин, на ширења доброте и љубави. Телом ходати Земљом, а душом летети Небом.

Око чега би се расправљао са својим (потенцијалним) зетом? Ако је он у тој причи, занима га црква, родољубље (патриотизам је некако... рогобатна реч), онда му постави питања која ће га навести да своје родољубље измери делима, уместо речима. Један од највећих православних духовника 20. века је био Американац, Серафим Роуз. Питај га јел прочитао неку његову књигу и шта после тога мисли о ``свим или свему америчком``? Мржња је често усмерена на имагинарни појам о неком непријатељу, али се негативно одражава највише на самог мрзитеља и његову најближу околину.
    Кокакола је тешко ђубре од пића које се израђује од генетски модификованих житарица, али кад год ме боли стомак - једна чаша све лечи. Према томе, треба знати предности и мане свега, па користити оно што је добро, а оно што је лоше одбацивати.
    Технологија нам је неопходна да би одржали ове мегаломанске друштвене заједнице, али надам се да ћемо се дозвати разуму и вратити сеоском животу, у малим друштвеним заједницама којима не треба гомила технике. Несрећни смо јер се окружујемо мртвим стварима, телефонима и интернетовима. То знају и психолози и социолози, те стално саветују нас градске пацове да шетамо по природи и да се дружимо и са људима и са животињама. Најбољи филм на свету од 120 минута не може заменити 120 минута роштиља поред Саве нити пружити то искуство, задовољство и лепоту.

6. Најбољи филм на свету од 120 минута не може заменити 120 минута роштиља поред Саве нити пружити то искуство, задовољство и лепоту.

Ne lupaj.

7. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:482550-Preko-katastra-do-bogatstva
    Ево шта раде моје дичне војвођанерске колеге. Тако се бре продаје земља! А не будала као ја, да поклањам Шуптарима Кизову прадедовину за Џ.

8. јел прелазе двери цензус?

9. Granjka oči moje lepe de ti meni reci oću li ja da jebem večeras komšinicu jednu. Da ti pomognem pri davanju odgovora, seljačina sam onako al imam močugu 18 cm. Hvala u napred, živeo.

10. Granjka, šta misliš o ugovoru Fiata sa našom državom? Koje su mane, a koje prednosti (ako prednosti uopšte ima) sadašnjeg ugovora? Kako bi ti odradio ugovor da si bio u mogućnosti? Iskreno me zanima tvoje mišljenje.

11. Zahvaljujem se za , opet, neočekivano sadržajni odgovor.

Људи су духовна бића све до тренутка док не умру, ма како неки желели да се прикажу другачије. Можда патуљаста или микроскопска духовна бића, али - и даље јесу духовни.

Ja mislim malo dugojačije, ali dobra je sentenca ne ide da joj kontriram.

Тај кинески ћата је рекао да је ``премало исто што и превише``

dobro definiso ćata. balans jeste neka težnja i umetnost dostizanja i postizanja istog.

Како је народ духовно закржљао...

ovo otvara novi čapter beskonačnih pitanja, da li je narod samo gladan duhovnosti ili lebca sa slaninom posoljene tucanom paprikom, ladnog piveta i kamerice od 8mpx CarlZajcove optike da sve to zabeleži i turi na mrežu? Da li je prioritet nahraniti narod ili ga produhovljavati, šta bi ti pod brojku jedan?

Свако ко је крштен је примио Печат Дара Духа Светог

ja sam kršten, ali sam izgleda zaturio negde taj pečat :))

Ми смо заједница и јаки смо само онолико колико је јак најслабији међу нама.

e sad, može da jedna karika ukoliko je dovoljno jaka utiče na ceo lanac bez obzira na najslabije (kao u onome kvizu) npr. dovoljan je jedan Bil Gej ili Stvi Džobs, Mark Zukerberg, pa da promene milijarde ljudi, bez obzira što su mnogi od tih milijardu propaliteti i kržljave zarđale karike pred pucanje.

Око чега би се расправљао са својим (потенцијалним) зетом?

ma budala klasična ignorantska, nezna osnovne logičke pojmove, nema tu kvalitetne rasprave.

Мржња је често усмерена на имагинарни појам о неком непријатељу, али се негативно одражава највише на самог мрзитеља и његову најближу околину.

Ovaj odlomak mi se dopada

Кокакола је тешко ђубре од пића које се израђује од генетски модификованих житарица, али кад год ме боли стомак - једна чаша све лечи.

Tačno, jeste nezdravo ali pa brate nije mišomor, kad se nakrkaš neku tešku hranu nije loše da malo pivneš da provari, ne uvek, ali može ponekad, tu se slažem s tobom.

, али надам се да ћемо се дозвати разуму и вратити сеоском животу, у малим друштвеним заједницама којима не треба гомила технике.

ovo bih samo preformulisao, ne baš vraćanje seoskom životu od pre sto godina, nego neki napredni urbanizam u skladu sa ekološkim postulatima, sva tehnika ok ali uz smanjeno zagađenje okoline, više zelenila u gradovima, sprava za vežbanje po parkovima, staza za bicikloe, automobila na struju.... tako ja vidim napredak. (i neku dalju ili bližu budućnost, ko preživi pričaće:)

12. Давид
    јел прелазе двери цензус?

Надам се и више од тога.
    ---------------------------------------------
    Boxer
    Granjka oči moje lepe de ti meni reci oću li ja da jebem večeras komšinicu jednu. Da ti pomognem pri davanju odgovora, seljačina sam onako al imam močugu 18 cm. Hvala u napred, živeo.

Неке жене воле сељачине, али ја са таквима немам никаквих додирних тачака. Мочуга је од 18? Јбт, а ја све време био у депресији... Купи јој неко цвеће и ваљда ћеш проћи. Нисам ја пророк.
    ---------------------------------------------
    Црвени барон
    Granjka, šta misliš o ugovoru Fiata sa našom državom? Koje su mane, a koje prednosti (ako prednosti uopšte ima)? Kako bi odradio ugovor da si bio u mogućnosti? Iskreno me zanima tvoje mišljenje.

Нисам видео уговор. А ти? Овде се све ради и прича, а нико није видео ниједан документ. Ја сам само начуо да су Жабари рекли да је услов за рад да се изгради аутопут, тј да се прошири постојећи пут Крагујевац-Баточина. И то и радимо. Ето једног плуса.

Kako bi odradio ugovor da si bio u mogućnosti? Iskreno me zanima tvoje mišljenje.

Не бих пристао на уговор са њима. Натерао бих СПЦ да изда наредбу свим свештеницима да могу да купују само српско возило које би се правило у Крагујевцу и неким другим мањим местима. Дакле, возило само за свештена лица, са крстом на хауби уместо оним Y знаком. У три варијанте - градска, брдска и планинска (за ове монкове што живе са орловима). У три боје - црвено, плава, бела. Цена возила - око 7.000 евра за градску варијанту, 9.000 за брдску и 12.000 за планинску. Плин, аирбаг, абс. Шта ћеш више? Аутоиндустрија би нам процветала преко ноћи. Какви црни Фијати и Мерцедеси. Ништа, само српско свештеничко транспортно возило (ССТВ). Али све ово под условом да надзор и евлуацију рада врше Јапанци. Разуме се. Радно време 5 дана у недељи, 8 часова, фиксна плата до 26.000 динара, зависно од струке.
    Профит одмах пребацити на производњу српског сељачког самоходног трактора (СССТ), да сељацима дамо макине са климом, радијем, компјутерским навођењем, мањом потрошњом, већим могућностима + прикључна возила.
    Уз ово ваља напоменути да бих инсистирао у име хришћанских врлина и скромности, да и друге православне, али и оне друге Цркве са Запада потпишу уговоре о куповини наших богоугодних божјих кочија. Упослили би наше људе који могу да буду вредни, али мораш да их плаћаш људски и да их контролишеш јапански. Одшрафили би се од пара.
    То је моје мишљење, али пошто сам ја само маштовити полу-робот, полу-човек из катастра, сматрај да се моје мишљење ништа не рачуна.

13. A kad spomenu Gojka, vid kako je bio dasa 1937. (skroz desno) https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1.0-9/1972481_491198204335931_1511365064_n.jpg
    (ko li mu je ova cica?)

14. GRANJKA RECI HVALA ŠTO SAM TI REANIMIRAO SAVETOVALIŠTE

15. Granjka, zašto si za Dveri?
    I moram li da budem moralan da bih doprineo napretku ovog našeg srpskog društva? Mogu li biti nemoralan, a ipak doprineti napretku srpskog naroda? Znaš li takve primere? I kako se nacija i moral kombinuju? Može li čovek biti moralan na individualnom planu i da se to kosi sa njegovim nacionalnim osećanjem? Može li biti rodoljub pa da se to kosi sa njegovmim moralnim odgojem? Gde je ta granica, ako ne u utilitarizmu, Granjka, koji etika ne priznaje...

16. Truleks Krpa

da li je narod samo gladan duhovnosti ili lebca sa slaninom posoljene tucanom paprikom, ladnog piveta i kamerice od 8mpx CarlZajcove optike da sve to zabeleži i turi na mrežu? Da li je prioritet nahraniti narod ili ga produhovljavati, šta bi ti pod brojku jedan?

Под бројку један бих ставио умереност. Дакле, научити народ и да храни своје тело и своју душу. А и да има камерицу, да се снима и блесави, да се тура по мрежама, да иде на море, подиже децу, стара се о старим родитељима, помаже хуманитарна удружења и акције, иде на пиво, гледа текму... Просто да живи нормалан, умерен живот.

ja sam kršten, ali sam izgleda zaturio negde taj pečat :))

Ниси једини, често и ја мој печат затурим по овим силним животним фиокама. Али не треба занемарити оно што је заиста вредно у животу, због бројних обавеза.

Ми смо заједница и јаки смо само онолико колико је јак најслабији међу нама.

Разумем шта хоћеш да кажеш за Стива и Била, али овај мој коментар се односио на друштвену свест о потреби се помогоне најслабијем баш зато што му је помоћ потребна. Није неки успех променити милијарду људи да користе Ајфон, али јесте успех променити их да оном једном који нема Ајфон а баш му треба - исти обезбеде.

Надам се да ћемо сви доживети нека мирнија времена.

17. НЕШЕ ФАЛА ТИ ЗА РЕАНИМАЦИЈУ ТЕМЕЕЕЕЕЕ!

18. Valdemar
    Granjka, zašto si za Dveri?
    - Зато што су нова политичка странка. Као такви морају да критикују власт и указују на њене пропусте, што иначе нико жив неће да ради. То нам даје наду да ће урадити нешто другачије и можда боље. Питање је да ли ће такви остати и када се попењу на неку фотељу. Нешто ми говори да неће, иако бих волео да на власт дође макар и странка Звери, комуниста, атеиста, кога год, само да почну да раде и да престану да краду.

I moram li da budem moralan da bih doprineo napretku ovog našeg srpskog društva?
    - Не мораш.

Mogu li biti nemoralan, a ipak doprineti napretku srpskog naroda?
    - Наравно да можеш.

Znaš li takve primere?
    - Знам. Ето ја, нпр. узмем даћу (http://vukajlija.com/daca/631231) и онда човеку обавим посао мало брже него што бих то обично урадио. Или кажем да немам папир, јер сам у толикој гужви да не могу да завршим захтев тог дана.

I kako se nacija i moral kombinuju?
    - Врло критично. Ако је појединац у народу моралан и цео народ тежи ка моралности, онда нација напредује. Пример - Норвешка.
    Ако је појединац неморалан, а цео народ заговара моралност, онда тај један неморалан постане жртва неразумевања са народом, јер народ утрипује да нација пропада баш због тог једног грешника. У том случају нација иде ка лаганој пропасти, јер је духовно слепа. Пример - Србија.
    Ако је и појединац неморалан као и цео народ, онда је нација пропала. Што не значи да не може да се извуче, већ да је потребно много напора да би се извукла из пропасти. Пример - Америка.

Može li čovek biti moralan na individualnom planu i da se to kosi sa njegovim nacionalnim osećanjem?
    Може, уколико је у национално осећање грешком убачена нека духовна болештина типа шовинизма, мржње, ксенофобије, расизма. Моралан човек неће пристати да мрзи Шуптаре јер су другачији од нас, а то је нажалост постало део неке посткомунистичке метастазе у српском националном бићу. Пример је наш дични премијер који је из дубоког снега ивуЧао малог Шуптара.

Može li biti rodoljub pa da se to kosi sa njegovmim moralnim odgojem?
    - Може. Ако је васпитан у рецимо строго секуларном или строго религиозном духу, такав родољуб никада неће узети пушку да брани своју државу, јер сматра да је убиство човека односно божјег бића нешто што он никада неће моћи да уради. То не значи да као такав неће испољити веће родољубље од неког ко је погинуо на ратишту са гелером у глави. Свако има свој облик жртве и своје заслуге, у рату и у миру.

Gde je ta granica, ako ne u utilitarizmu, Granjka, koji etika ne priznaje...
    - Граница је тамо где је ми подвучемо. И где је померимо. Ако свакод дана или сваке недеље не померимо своје моралне границе на боље, борећи се против неморалног у себи, онда губимо битку за бољег човека, бољу будућност, бољу нацију. Нико није савршен, па стога не треба да имамо позитивне предрасуде (као ни негативне) према моралним, односно неморалним људима. Ето, ми смо имали вековима позитивне предрасуде према свештеницима, па су нас сада дубоко разочарали. Неки људи су заиста у себе посадили семе мржње, патње и бола због тога што их је неки свештеник својим неморалним чином повредио. А да су нормално прилазили свештенику као човеку, а не као божанству, можда сада не би имали ту духовну болештину у себи. То су наше битке са неморалним. Граница је оно место где ми стојимо, она тачка на којој стражаримо над својим уверењима, вредностима, врлинама, ставовима. Корак назад је неморалан. Корак напред је моралан. Али граница је увек на оном месту где тренутно стојимо.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.