U čemu je razlika između crkvenih i ne-crkvenih imena?

1. Postoje mnoga imena iz Biblije, kao i imena svetaca, koja su veoma uobičajena u narodu i više ne nose neku posebnu konotaciju svetosti. Čak su i imena najvećih svetaca veoma uobičajena kao lična, svetovna imena kod mnogih naroda pa tako i srpskog.
    Na primjer:
    Jovan (sveti Jovan), Marija (Bogorodica), Nikola (sv. Nikola), Mihajlo (sv. arhanđel Mihajlo), Đorđe (sv. Đorđe), Ilija (sv. Ilija), Luka (sv. Luka), Petar (sv. apostol Petar), Pavle (sv. apostol Pavle) i sl.

Kod nekih naroda čak je i Isus, sasvim uobičajeno lično ime.
    Na primjer na španskom govornom području uobičajeno je ime Hesus, a na engleskom Džošua, a oba su izvedena od imena Isus.

E sad mene zanima, zbog čega se crkvena imena crkvenih velikodostojnika razlikuju od ovih imena i koje je njihovo porijeklo. Na primjer skoro niko nema lično, svetovno ime
    Lavrentije, Grigorije, Amfilohije, Hrizostom, Irinej, Nikolaj, Simeon, Joanikije, Justin, Atanasije, Artemije i sl.

Da li su i ta imena nekada bila uobičajena kao lična imena?
    Da li su ona možda posebno "izmišljena" kao imena za crkvene velikodostojnike?
    Zašto i crkveni velikodostojnici ne koriste imena svetaca i ostala Biblijska imena koja su se odomaćila u narodu? (To jest, neki koriste, ali to je rijetka pojava, npr. patrijarh Pavle, a Pavle je često narodno ime)

2. Хесус Ферер! Био је главни баја у Љовисни. Све се рибиџоне ложиле на њега.
    Шала.
    Па, нека црквена имена која си навео су учестала у другим народима, нпр. Gregory, Justin, Lawrence...

3. Исидора - настало од имена богиње Изиде то ти је име паганског порекла које знам, а сад што се тиче имена знам да је Исус било врло популарно име код Јевреја - у Библији кад год окренем нађем неког Исуса са Планине, Исуса са Јордана, Исуса Навина... итд...

4. A šta je sa lepim slovenskim imenima tipa. Srožimir, Gojimir, Rat i Mir, Traktorka, Mašinka? :D

Petar... Od Svetog Simona Kamenog, iliti Svetog Petra (Petros, grč. kamen, stena), koji je, kao što svi znaju, imao muda od kamena, pa zato njegovo ime označava osobu koja ima muda od kamena... Po mogućnosti nekog dragog kamena...
    Mislim... Nadam se da je moje kamenje nekom drago...
    ;)

Poprilično sam siguran da sveštenici imaju ta imena zato što im daju stariji sveštenici tokom obreda primanja u službu, iliti inicijacije u klan. Pa sveštenici uzimaju ta imena iz nekih starih spisa, zato što je crkva vrlo siromašna i nema para da kupuje neke nove knjige... Inače bi se svi zvali Hari Poter, Keri Bradšo, Bilbo Bagins, ili recimo Hermiona...
    :D
    A Hermiona i zvuči kao neko crkveno ime...
    Hmmm... Novi patriharh: Njegova svetost, gospodin srBski gospodin Gandalf.

PS: Trišo, i delovao si mi kao Isidora. Sada mi je sve logično... ;)

5. Joj JTU, nisi u pravu nikako.

6. Dube, on je bezboznik, ne zna sta prica.

7. opa zločesta pufnica se konačno vratila, ladno mi je nedostajala, ko se tome nadao... :) A baš sam danas gledao kako je došla na sajt te 2009. i tačno 2 god kasnije otišla, ali ona se vratila! Ipak ovaj sajt nije bio isti bez nje.
    I da, JTU priča nešto a nosi ime jednog sveca :)

8. :*
    Mada zapravo nisam bila celih godinu i po dana 2009. i 2010., ali okej;)

Naravno da moze da odgovori, JTU JE UVEK TU.

9. Da, u pravu si, zato sam promenio post :)

10. moje ime nikola je vezano nesto za pobedu na grckom,tako nesto...i nije crkveno,ja mislim

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.