Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Ово је првенствено тема гдје је предизборна кампања прилично умијешана
Луди Чаче, читам пост и таман ми зазвучиш као паметан човек, а онда га ушљискаш својски на крају: ``тако да је некако увек била ту са стране да подпирује сујеверје и на подмукле начине покушава да прогура своју агенду``.
Речник ти је прави онај сељоберски, ултракомунистички, затуцан и пун мржње. Јбг, против себе се не може, зар не? Желим ти још 100 година бонтона и науке, само да истера тај несносни смрад примитивизма и мржње, а да их замени речником академског грађанина и толерантног либерала.
Сјајно си одговорио! Браво ДеЧаче! Тако треба. ТО је, бре, аргументовано и научно поткрепљено! Немаш појма, лупио си и треба да те буде срамота што немаш елементарну културу.
Запитао сам се давно зашто је то тако, и у књигама је писало да је то из разлога јер се на тај начин и у том правцу развијала наука - образовани свештеници и монаси, што хришћански што исламски су развијали стечена знања и искуства. Требало би знати да су се и хришћанство и ислам у Европи појавили око периода успона дивљих племена Саса, Англа, Словена, Германа, већ у посрнулом Римском царству коме наука није била баш јача страна. Наука није могла да заживи у Европи после пропасти грађанске класе Римљана (као код нас после 45. када су у градове нагрнули сељаци, па унаказили све што су могли) када су њоме владали дивљаци (Римљани који се тукли са овим дивљацима нису развијали толико снажно науку и филозофију као рецимо Грци, Вавилонци, Кинези, Египћани). Наука је цветала у доба древног Египта и Кине. Праве научне револуције су се десиле давно пре доласка хришћанства и ислама у Европу. Али шта би ти о томе знао, јел да? Док су Египтом ницале пирамиде у Европи су још владали Дарвинови другари. Вавилон је био бастион писма, религије и културе, док се у Европи јело сирово месо. Кина, као тада дубоко религиозно друштво је развило штампани папирни новац док су Грци уместо новца користили робновночану размену. Дакле, наука је највише стагнирала у периоду после пада Римског царства, када су у Европи почели да се култивишу племена поменутих дивљака. Највећи напредак у Европи је био у Хелади која је била робовласничко демократско друштво са врло израженом религиозном свешћу и праксом. Па је опет наука ишла напред. Хришћанство, а потом и ислам су врло ценили науку, посебно математику којој су Арапи дали немерљив допринос. Архитектура је процветала у хришћанском периоду Европе. Проблеми су настали када су европски школарци почели да експериментишу са лешевима, што се никако није допало свештеницима, али ни градским оцима. Петљање око лешева је била прва побуна Западне цркве против ``науке``. И будала схвата зашто је то тако, али некоме не одговара да то схвати и дан данас. Друга побуна је била када су научници и школарци почели да оповргавају неке папине небулозне изјаве о непогрешивости због којих смо их и искључили из Цркве 1054.
Сада те молим да напрегнеш мозак и одговориш ми на ова питања(молим те да ми ОБАВЕЗНО одговориш на ова питања јер су од пресудног значаја за моје схватање твог менталног и образовног нивоа о теми о којој причамо!):
1. Православне Цркве су: Српска, Бугарска, Руска, Грчка, Јерменска, Грузијска, Коптска... ко је у овим црквама јавно спалио неког научника?
2. Која од ових цркава је икада тврдила да је наш Сунчев систем геоцентричан?
3. Која од ових цркава је спречавала отварање државних школа и факултета?
Ајд, сад, удри опет нешто типа ``loaded question`` јер немаш ``ансвер``.
Де Чаче, узми ти књиге, боље ти је, да не би лупао овакве глупости.
Не мрзим науку, али ти мрзиш религију и то је твој основни проблем. Мржња ти не дозвољава да схватиш основне ствари, али то је твој проблем. Да Црква смета здравом разуму, не би имали Теслу, Пупина, Миланковића, Ђордана Бруна, Микеланђела, Њутна и још гомилу људи који су били делимично или потпуно религиозни људи или васпитавани у релизиозном духу. Позивања на ``здрав разум`` као аргумент у расправи са саговорником је исто што и рећи: Сви који се слажу са мном су паметни (а из тога следи да сви који не мисле као ти су будале). - Е, то је, Де Чаче, тај сељацизам и простаклук који је одлика неакадемских грађана.
Дакле, да резимирамо - молим без затуцаних и ограничених деоба по грубим дефиницијама, јер религиозни и нерелигиозни људи могу бити потпуно здравог разума, без обзира у шта верују или не верују.
Духовито и промашено поређење. Образуј се мало, не боли, а пуно вреди. Прочитај нешто о развоју науке у доба пре инквизиције, пошто јадан мислиш да је и Православна црква имала став према науци као и Католичка. Жалосно...
Дао бих и сома, само да га ови не киднапују.
НЕ ДАЈ СЕ ЧАЧЕЕЕЕЕЕЕЕ!
Грањка, упореди науку од 15. века до 19. века са квази-духовним и псеудонаукама класичног доба. Хоћеш да кажеш да су Аристотел, Плиније, Еуклид и остали бољи научници од Галилеја, Кеплера, Њутна и осталих? Или да наука тада може да се пореди са овом? Одговорићу ти на све кад будем имао времена и могућности.
To je veoma tačno. Rimsko carstvo, iako posrnulo, postojalo sve do pojave islama u Evropi, tamo negde do sredine sedmog veka, ili ako računamo i zapadnu Evropu, osmog. Ono što su ga uništile Švabe u petom veku, ne računa se. Hrišćanstvo se pojavilo malo kasnije, negde oko 11-12. veka.
Koji Hrvat bre, na opelu Tesle kad je umro sviran Marš na Drinu. Najozbiljnije.
Kakav mars na drinu? Kakva lipa nasa domovino? evo izvod iz maticne knjige da ne svirate vise http://4.bp.blogspot.com/-UIhw7j7Xsmg/TlKk2yL-S4I/AAAAAAAAAc8/fqDTu2rQAzk/s1600/P1080329.JPG
Koji Hrvat bre, na opelu Tesle kad je umro sviran Marš na Drinu. Najozbiljnije.
Тамо далеко.
Nije mi jasno kako vam ove prepirke ne dosade, 'ladne vode nema od toga. 13 stranica do sada, žali bože kucanja.
To.
Hrvat, rođen u Gospiću a Gospić je, braćo moja, GDJE?
U RVACKOJ, DA!
A u Gospiću rođen i veliki rvacki nacijonalista Anto Starčević.
Istom vodom oprani i on i Tesla, istu vodu pili, jašta nego ustaše.
starčević i tesla istu kevu imali
Nikola Tesla je bio mrga od čoeka.
Elem, kasam vido naslov teme, majke mi, odma sam povezo sa red alertom i konto sam da ima neka džidža koja trese ljude strujom. Malo bolje pogledam kad ono pepeo od nidže tesle...računam da je bolje bilo da su klonirali njegove kosti pa da imamo mošti i tajfazon. I treba crkva da skuplja pare od naroda na sve načine, jer razmislite malo, kad bi se nas 50000 udružilo da kupimo novi audi? Mislite o tome!
Грањка, упореди науку од 15. века до 19. века са квази-духовним и псеудонаукама класичног доба. Хоћеш да кажеш да су Аристотел, Плиније, Еуклид и остали бољи научници од Галилеја, Кеплера, Њутна и осталих? Или да наука тада може да се пореди са овом? Одговорићу ти на све кад будем имао времена и могућности.
Не знам које су ти то квази-духовне и псеоудонауке, као ни шта подразумеваш под ``класично доба``. Све можеш да обележиш са квази и псеудо, ако тиме мислиш да деградираш себе и свој интелектуални ниво, уместо да разговараш цивилизовано.
По том принципу можемо и Аристотела назвати квазинаучником јер није поштовао научни метод који ми имамо и користимо данас.
Хоћу да кажем да су грчки научници, као и кинески, египатски и арапски, били претходница научним сазнањима каснијих генерација научника који су се појавили у доба хришћанских универзитета и касније просветитељских научних иституција. Да није било Арапа, Њутн не би имао 0 као цифру. Да није било Кинеза са папиром би се каснило вековима, а порцелан који је био незаобилазан за научнике који су се бавили струјом, морали би да измишљају накнадно, опет каснећи вековима.
Наука из оног периода може да се поред са науком нашег периода по степену хуманости према човеку, природи и животињама; по степену етичности и научног морала; по резултатима и превазилажењу сопствених слабости и ограничења. Нефер је поредити другачије.
Све одговоре шаљи на ПВТ, да не бих јурио по страницама где си и шта написао.
Свецки познати Хрвати:
1. Онај њихов усташа
2. И још онај други исто усташа
3. И онај трећи усташа
Никола Тесла није на том списку.
Kažu robovi da se slažu s tobom.
I zaboravio si spomenuti komunjare u tom postu.
A Tesla je totalni ustaša i nacista. Činjenica je da je Hrvat. Činjenica je da ga je sahranio protivjevrej. Činjenica je da je Iz onog svog tornja slao struju Hitleru da ubija jevreje, komuniste, Slovene i Cigane.
О Тесли се не зна много тога. Мрзи ме сад да тражим текст на сајту у ком сам писао о томе ко је Тесла и шта се заправо десило са њим, ко је човек који се представљао као Тесла и како га се дочепала породица Налбандијана.
NALBANDIJANI JEBENI! O glavi nam rade!
dragisic uboo poentu za hrce.