Najbolja borilačka vestina

  1. Е јебига сад , свако са оружјем има предност.Дај ти мени , секиру ,копље или мач од два метра и пусти Тајсона на мене ...... глупо је поредити наоружаног и оног без оружја .... не знам како се звала вештина ратовања и блиске борбе код самураја , ал ето , то би била најбоља "борилачка вештина" , ако тако гледамо ..... пусти кикбоксера на самураја са копљем и катаном ,исеко би га ко Карађорђе шницлу .....
    Можда је све ово конфузно и банално , и можда се не види шта сам хтео да кажем ал јебага .........

  2. Ne znam čemu sve ovo. Ja sam ovo rekao pod pretpostavkom da obojica imaju oružje.

  3. mada ako bi ušao u "divlju" razmenu udaraca bokser bi imao prednost.

    Tu se slazem, boks je ``plemenita vestina`` dok kod ninjutsua ne postoji nesto sto nije posteno, ako vidis da je protivnik jaci udaris ga kamenom, udaris ga u vitalne tacke, muda, grkljan, pljunes ga u lice da bi stekao par sekundi prednosti, ima mnogo faktora.

  4. a boks daje najbolju tehniku udaranja rukama

    Ne bih se slozio. Verujem da boks ima najbolji moguci trening za ruke, ne i najbolje tehnike udaranja rukama. Mi na primer ucimo dosta tehnika protiv boksera i mislim da bi me bokser mogao dobiti jedino na izdrzljivost... za sad (bwahahahahahahahahaha).

  5. Lučonošo, ako misliš na wing chun, teško. Tehnike "blok - udarac" teško mogu da se primene protiv nekoga ko može brzo da razmenjuje silovite udarce. U ovo sam potpuno siguran.

  6. Као што сваки алат има своју намену и није добар за све, тако је углавном и код борилачких вештина. Иако неке претендују да покрију шири спектар способности, то је углавном немогуће. Најбоље је познавати више вештина, до неке одређене мере, али једна да буде доминантна.

    Ја бих увек изабрао да ми доминантна вештина буде она која подразумева чисто што брже убијање противника и што ефикасније, рецимо "ninjutsju".

    Пошто имам прилично дуге ноге (висок сам 187цм), гледао бих да то искористим као предност, па би тренирао и теквондо чисто нешто основно...

    и тако, међутим треба истаћи да на улици игра улогу искуство и способност да се остане смирен, а то опет може само из искуства...

  7. Lučonošo, ako misliš na wing chun, teško. Tehnike "blok - udarac" teško mogu da se primene protiv nekoga ko može brzo da razmenjuje silovite udarce. U ovo sam potpuno siguran.

    Ako si vec trenirao wing chun, onda znas da wing chun nije "blok-udarac" tip vestine. Stavise, u teorijskoj podlozi ne postoji "blok" u wing chunu.

  8. Naravno da znam, Lučonošo. Koliko dugo treniraš wing? Mora da postoji razlog zašto nisi razumeo šta sam ja hteo reći.
    A ovo sa nepostojanjem blokova - ja se samo trudim da govorim jednostavnim jezikom. Kad kažem "blok", svako zna na šta mislim. Teorijska osnova? Nebitno. U praktičnom smislu je npr. bill sao za mene blok. Bez filozofiranja.

  9. Ja samo da pozdravim kuma Kiku. :) muay thai je do jaja ljudi. :)

  10. Tu se slazem, boks je ``plemenita vestina`` dok kod ninjutsua ne postoji nesto sto nije posteno, ako vidis da je protivnik jaci udaris ga kamenom, udaris ga u vitalne tacke, muda, grkljan, pljunes ga u lice da bi stekao par sekundi prednosti, ima mnogo faktora.

    Kao i krav-maga!

    Zbog toga tako nešto nikad ne bih trenirao!

    Mislim, ne engleskom jeziku borilačka veština = martial art.
    A Art ti je umetnost!
    A umetnost je lepa!
    A nema ničeg lepog kad ti nekog zgrabiš za kosu i od pozadi mu isteraš oči!

  11. U tome i jeste poenta da vestina nicim ne bude sputana i ogranicena, a to je najbitnije da bi ona bila primeljiva, jer na ulici nema sudije niti nekoga ko ce prekinuti mec.

  12. U tome i jeste poenta da vestina nicim ne bude sputana i ogranicena, a to je najbitnije da bi ona bila primeljiva, jer na ulici nema sudije niti nekoga ko ce prekinuti mec.

    Pa što onda ne treniraš krav-magu?

    Kontam da su vekovi umekšali ninjutsu, a krav-magu su pravili jevreji koji su se borili za goli život protiv nacista!

    I da, ninjutsu kao i Kung-Fu (wushu) obuhvata mnogo različitih borilačkih veština, od kojih su mnoge borbe sa oružjem koje više nisu toliko upotrebljive zbog pojave vatrenog oružja!

    I nindže su špijuni i ubice, tako da njihov način borbe ne može nikako da bude dobar za otvorenu borbu kakva je na ulici! Oni su napadali s leđa, iznenada i brzo, obično sa oružjem i sa namerom da ubiju! Moguće da ti treniraš neki miks borilačkih veština, sa osnovom u ninjutsuu, ali ninjutsu sam po sebi, ne može da bude najbolja borilačka veštiina!

  13. Vidi se da nemas pojma o ninjutsu-u.

    Pa što onda ne treniraš krav-magu?

    Zato sto mi nije potrebno nista vise niti bolje od ovoga sto treniram.

    Kontam da su vekovi umekšali ninjutsu

    Gluposti, retko se desi da neko ne ode kuci krvav ili sa nekom laksom povredom.

    I da, ninjutsu kao i Kung-Fu (wushu) obuhvata mnogo različitih borilačkih veština

    Ne znam sta si mislio pod ovim, ninjutsu je jedna od najstarijih vestina pa ne znam kako moze imati elemente necega sto je iz nje nastalo.

    Oni su napadali s leđa, iznenada i brzo, obično sa oružjem i sa namerom da ubiju!

    Previse americkih filmova.

    ali ninjutsu sam po sebi, ne može da bude najbolja borilačka veštiina!

    Ovo je vec glupo komentarisati, sto puta je precesljana ova tema, ninjutsu obuhvata mnogo stvari i tehnika, neke su za ulicu, veruj mi, probao sam, a neke su za prezivljavanje, rat...

  14. Naravno da znam, Lučonošo. Koliko dugo treniraš wing? Mora da postoji razlog zašto nisi razumeo šta sam ja hteo reći.

    Aha, postoji. Kad kazes "blok-udarac" tehnike, ja odma pomislim na karate, gde je ideja da se zaustavi protivnicki udarac, pa tek onda zada svoj. Kod nas je ideja da sklonimo protivnicki udarac istovremeno zadajuci svoj.

    Kad kažem "blok", svako zna na šta mislim. Teorijska osnova? Nebitno. U praktičnom smislu je npr. bill sao za mene blok. Bez filozofiranja.

    Bill sao moze biti i udarac. Kao i tan sao i fak sao i sve sto nije obicni wing chun direkt. Nisu blokovi kao u karateu: udarac protivnika se ili preusmerava ili se sklanjas sa putanje, istovremeno zadajuci udarac i bacajuci drugu rugu da bi sprecio protivnikovu drugu ruku da se pokrene. Ne postoje blokovi, postoje ruke. Teorijska podloga je bitna zbog toga sto menja nacin na koji posmatras tehnike i nacin misljenja u borbi.
    Koliko dugo si ti trenirao i kod koga? Mora da postoji razlog zasto ti mene nisi razumeo. U stvari, bez uvrede, ali meni se cini da ti ides od vestine do vestine, nikad ne savladavsi ni jednu dovoljno da bi mogao da shvatis njenu ideju. Svaka vestina za sebe nece reci da ima ijednu manu- ti ces joj naci mane. Ali pre nego sto nadjes mane vestini, pokusaj da shvatis ideju vestine i shvatices zasto vestina sebi ne vidi nikakvu manu.
    Ako hvatas dva zeca odjednom, neces nijednog uhvatiti.

  15. @Lučonoša
    Vidim da si razumeo na šta sam ja mislio, tako da mi nije jasno čemu ono objašnjavanje. Možda da me naučiš nečemu. :)
    Pazi, prežvakao sam 6 stupnjeva wing chuna, tako da znam šta on nudi, a šta mu nedostaje. Ovo tvoje viđenje da ja nešto ne savladavam dovoljno - ok, možeš misliti šta god hoćeš. Ja znam o čemu pričam. Uzećemo za primer ovo sa tim da bill sao može biti udarac. To je tačno, ali kakav udarac? Zato sam i rekao da u ovakvim slučajevima zaboraviš teoriju. OVAKO: ja mogu bridom šake da polomim kamen, desilo mi se i da polomim pločicu zalepljenu za zid. Ipak mi sve to nije dovoljno da mogu da verujem da ću oboriti čoveka nekim udarcem iz koga ne mogu da izvučem veliku snagu. Zamisli da bill sao iskoristiš kao udarac protiv Broka Lesnara. Čovek bi ti se samo nasmejao. Tako je to u praksi, jebiga. Ima još mnogo stvari koje mi je teorija objasnila, a da nisu bile baš primenljive u praksi (da sad ne objašnjavam sve, pošto je ovde bilo reči samo o ručnim udarcima).
    Sad, to što smatraš da je wing superiorniji od boksa u čistoj razmeni ručnih udaraca, možda je i zato što ti nisi nikada shvatio šta je boks...

  16. Vidim da si razumeo na šta sam ja mislio, tako da mi nije jasno čemu ono objašnjavanje.

    Objasnjavao sam zato sto mi nije bilo jasno kako si mogao da wing chun svrstas u "blok-udarac" vestine.

    Uzećemo za primer ovo sa tim da bill sao može biti udarac. To je tačno, ali kakav udarac? Zato sam i rekao da u ovakvim slučajevima zaboraviš teoriju. OVAKO: ja mogu bridom šake da polomim kamen, desilo mi se i da polomim pločicu zalepljenu za zid. Ipak mi sve to nije dovoljno da mogu da verujem da ću oboriti čoveka nekim udarcem iz koga ne mogu da izvučem veliku snagu. Zamisli da bill sao iskoristiš kao udarac protiv Broka Lesnara. Čovek bi ti se samo nasmejao.

    Nisam siguran cemu ovo sad. Posle jednog udarca ne sledi pauza. Iskreno ne znam ko je Brok Lesnar, ali ne bih ja na tvom mestu stajao posle tog jednog udarca dovoljno dugo da pustim da se covek nasmeje na taj jedan udarac.
    Si gledao onaj crtani "Bubice"? Kad gomila skakavaca terorise mrave zato sto su mali i slabi, a onda onaj vodja skakavaca objasnjava skakavcima da kad bi se mravi opasuljili da bi im jebali mater zato sto ih ima mnogo. Slicno stoji i sa wing chun udarcima: nisu bog zna kako jaki, ali ima ih mnogo posle onog prvog.
    Ajd, mozda i dalje sumnjas da ja znam o cemu govorim. Ti si praktican covek, vidim. Tvrdim da, kada bi me stavio u ring sa bokserom moje kategorije, suocio bi se sa gardom kroz koji ne bi mogao da prodre tako lako i serijama udaraca kod kojih mu ne bi pomoglo da se "skupi" ili eskivira. Ja bih se suocio sa izdrzljivim bajom koji je naucio da trpi udarac: samo to mu je i dovoljno da me sredi. Priznajem da manjkam na tom polju, ali necu vecno ostati na tom nivou. Bokser ce uvek biti bokser, ako ne bude trenirao nesto sa strane.

    Sad, to što smatraš da je wing superiorniji od boksa u čistoj razmeni ručnih udaraca, možda je i zato što ti nisi nikada shvatio šta je boks...

    Imali smo svojevremeno zajednicke treninge sa likovima iz bokserskog kluba "Dinamo", da bismo izbegli "incest" u vestini- da se wing chun bije samo protiv wing chuna :). Tako da, nije da nisam upoznat. Sad treba da nam dodje jedna devojka koja ima crni pojas u taekwondou, da nas malo tome pouci.

    Ovo tvoje viđenje da ja nešto ne savladavam dovoljno - ok, možeš misliti šta god hoćeš. Ja znam o čemu pričam.

    Nisam mislio da vredjam, veruj mi, samo mnogo mi postaje sumnjivo kada neko opisuje wing chun kao "blok-udarac" vestinu ;)

  17. E, ljudi ja sam imao situaciju pre par dana koja me naterala da razmislim malo o borilackim vestinama. Naravoucenije:napravio sam nuncake i jedan par cu nositi gde god da idem... Nema tu ni plemenitosti ni umetnosti kada neko(ili vise njih) hoce da te "preuredi" bokserom.
    Zanimaju me vasa misljenja koje je najefikasnije oruzje za samoodbranu?

  18. Nemo nuncake, lupices samog sebe xD.
    Ja da se pitam, ja bi nasao nekoga da me nauci da se bijem sa meteorskim cekicem: dve kugle zakacene na krajevima kanapa od jedno 2 metra obaska. Mlatim sa time oko sebe i drzim na odstojanju marvu koja bi da me pregazi i osecam se ko Djet Li u nekom wire fu filmicu :).
    Ma u stvari, bacis "vranine noge" i bezanija, mozda samo zastanes da vidis ove kako kukaju zbog probijenih patika ;).

  19. Nisam siguran cemu ovo sad. Posle jednog udarca ne sledi pauza.

    To sam rekao da bih ti opisao moguću situaciju u brzoj i jakoj razmeni udaraca. Tačno je da posle jednog udarca dolazi još mnogo njih, ali je to kada dođe onaj "idealni" napad (kakav se viđa na demonstracji). U realnosti je to drugačije. Niko neće stajati mirno da ga biješ, naročito ako udarci, kako si i sam rekao, nisu naročito jaki.
    Ja ne opisujem wing chun kao "blok - udarac" veštinu, već je to samo ono što se često sreće kod te veštine (uzmi u obzir da nisam hteo to izjednačim sa karate tehnikama).
    Imam ja mnogo primera koji mogu da ti pokažu šta sam ja mislio, ali da ne smaram sad.

    E, ljudi ja sam imao situaciju pre par dana koja me naterala da razmislim malo o borilackim vestinama. Naravoucenije:napravio sam nuncake i jedan par cu nositi gde god da idem... Nema tu ni plemenitosti ni umetnosti kada neko(ili vise njih) hoce da te "preuredi" bokserom.
    Zanimaju me vasa misljenja koje je najefikasnije oruzje za samoodbranu?

    Hahahahah, Shady, ne mogu da verujem. :)))))) Ja sam nekada nosio nunčake sa sobom jer sam imao problema sa nekim ljudima. Dobro, ja sam naučio da ih koristim tako da nije bilo neke opasnosti da izlupam sebe. :)
    Od oružja najviše volim kali palicu.

Rekli o sajtu

Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!

Biznisblog · 26. Decembar 2007.