Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.
Deutsche Welle · 29. April 2011.
Da, zato što su 1800-1815 Nemci imali jedno 30tak malih država od kojih je najjača bila Pruska, a 1871. su već bili ujedinjena Nemačka pod Bizmarkom koja je sama mogla da porazi Francusku koja je istina bila iscrpljena ratovima pre toga, ali opet jedna od 3 najveće sile.
Nije baš... pitanje je samo koliko su bili manji. Recimo kad odeš u muzeje i vidiš veličine oklopa iz srednjeg veka pa i kasnije, sve do 19. veka odeću i oklope, vidiš da su znatno manji, kao za ljude od 160 do 175 cm, dok je danas prosečna visina odraslog muškarca sigurno 175 cm i više.
Kažu da je to zavaralo istoričare. To od oklopa što je očuvano i u dobrom stanju, to su oklopi za plemiće adolescente, dok su se još vežbali, pa oklopi nisu mnogo oštećivani. Kad bi ih prerasli, onda bi ulazili u velike oklope, za pravu borbu, i onda se u njima borili, a oklop i služi da se mlati po njemu svim i svačim, pa takvih mnogo i nije očuvano. Tako piše bar u tom članku.
Tekst kaže:
- just 2in below today's average.
Samo dva inča manje u proseku, inč=2,54 cm dakle 5.8 cm u proseku, pa nije baš ni beznačajno, samo ne kao što se ponekad prestavlja.
Pri tom nemoguće da nije variralo od perioda do perioda i od jedne regije do druge.
Civilizacije propadaju, ne znam zašto bi bilo nemoguće da se ova evropska uruši u sebe. Razmišljam, šta može da se desi. Mislim da je to skup država okupljen oko zajedničkog ekonomskog blagostanja. Kad dođe neka velika kriza (a toga je uvek bilo i biće), te zemlje će biti jedna drugoj konkurenti. Čak i pri ovako maloj krizi isplivala je na površinu činjenica ko je gazda u Evropi, i ko je evropskom gazdi gazda. Na kraju, EU se ponaša relativno korektno prema svojim građanima, slobode i tako to, a prema drugim zemljama postavlja se imperijalno, ali samo dok im Amerikanci drže leđa, jer sama EU nema snage da bude imperija. Evropska moć u svetu skoro je nestala, kulturni uticaj još traje, ali i to po inerciji... Ni to ne može zauvek. Ja ne znam šta više Evropa revolucionarno može da da svetu? Mislim da više nije baš u centru.
Pri tom nemoguće da nije variralo od perioda do perioda i od jedne regije do druge.
Ma kad se malo bolje pogleda, sumnjivi su ti podaci. Evo u ovom članku
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_height#Average_height_around_the_world
stoji da je kod nas prosečna visina muškarca 182 centimetra, što nema šanse da bude istina. A to su kao zvanični podaci.
Može da evoluira u nešto drugo, kao što ni antička civilizacija nije uradila gecrk nego je evoluirala u to što on zove Evropom u zadnjih 1500 g. tako će i sad da evolira nešto treće, možda neće da bude velsila u svetu, možda i oće. Biće malo više crnaca i Arapa u to sam siguran.
Kada bi znao koja je sledeća revolucionarna ideja, ta ideja ili više ne bi bila revloucionarana, ili bi ti bio kreten što je nisi patentirao.
U svakom slučaju muka mi je od tih ''svi će d'umremo, a naročito ti'' predviđanja, već mahinalno kolutam očima na njih.
Kraj istorije, to je tako 1989-ta.
Pa ne kraj istorije, baš nasuprot. Kraj moći jedne civilizacije i nastavak istorije. Ali ne verujem da vrednosti tipa ljudska prava-tolerancija-itd, koje ima ova Evropa, imaju snagu da se probiju u neku sledeću civilizaciju. Ako nešto odlikuje smenu civilizacija, to su baš kontra vrednosti. A i pre mislim da budućnost pripada nekakvom tehno-totalitarizmu, šta znam...
ja baš ne bi reko, naprotiv. Svaka nova civilizacija sadrži tekovine prethodnih. Rimska, grčke, srednjevekovna rimske, moderna srednjevokovne itd. Konstantna evolucija. Evoluicija je kul.
Ako se ne izrokamo nuklearkama i ne sjebemo nepovratno planetu pre nego što izmislimo vorp pogon da možemo da zapalimo sa nje, ne brinem se previše za ljudski rod.
Da ne idemo više u off.
Rusi možda i jesu govna, ali to ne treba da nas odvrati od naših PRAVIH neprijatelja i neprijatelja civilizacije generalno-KINEZA. Milijarad i po malih žutih koji će da rade 12 sati za 2 dolara. Eto ko upropaštava svet!
Pu Kinezi! Pu govna!
Smene civilizacija dolaze burno i često se dešava da sve to ispadne nasilno. A propagiranje nenasilja je jedna od deklarativnih evropskih današnjih vrednosti, pa je vrlo moguće da u toj smeni nastrada, to sam hteo da kažem. Inače, ideje o slobodi, pravdi, jednakosti, u svetu u kome 85 najbogatijih ljudi poseduje istu količinu materijalnih dobara kao najsiromašnije 3 milijarde, nešto mi tu ne štima. A i svet ne ide u pravcu ravnomernije raspodele dobara. Model blagostanja i socijalne zaštićenosti u Evropi polako izumire, biva zamenjen grabljivim liberalnim kapitalizmom. Države Zapada su morale da ga održavaju za vreme Hladnog rata zbog opasnosti od pojave komunizma unutar njih, i kao jedno od boljih oruđa protiv SSSR-a. Danas su svi ajkule, i država jednostavno nema potrebe da štiti svoje građane od lešinara, sve dok ti građani ne postanu opasnost za državu zbog svog siromaštva. Mislim da više budućnost pripada kineskom nego (bivšem) evropskom modelu društva. Pogotovo u ovakvim banana državicama kao što smo mi.
http://vukajlija.com/srpsko-rusko-prijateljstvo/710749
Pa zapravo jedino ove vrednosti su se i probile u sve ostale civilizacije, od početka pa do danas, naravno ne svugde istom jačinom, ali generalni trend je povećanje životnog doba, zdravlja, količine hrane i sloboda. Tačno može da se prati napredak tih stvari od praistorije do danas u više manje stalnom porastu.
Opet glupost, a kako je bilo uvek? Jedan kralj ili car su imali više nego cela zemlja. Hoćeš da kažeš da je ranije bilo bolje? Naravno da nije. U najboljem slučaju je bilo isto kao i danas, ali samo ako gledaš apsolutno. Uvek je bio slučaj da šaka najbogatijih ima više od pola planete. Samo što je onda bio slučaj da ti najsiromašniji nemaju ništa osim dve kokoške i kolibe od govana, dok sada sirotinja ipak malo bolje stoji nego leprozni kmetovi u ranom srednjem veku.
Naravno, Sumeri su predali Egipćanima ideju tolerancije, ovi Minojcima, oni opet Grcima, Grci Rimljanima, oni hrišćanima, a hrišćani modernim demokratijama... :) Danas se kontrola ostvaruje malo suptilnijim metodima, a manipulacija masama je izrasla u multidisciplinarnu nauku, zajedno sa plemenitom veštinom masovnog uništavanja ljudi. Zato nisam optimista. Jeste da se živi bolje nego u feudalizmu, ali mnogo gore nego što bi moglo i trebalo. Razlika treba da se smanjuje, ne da bude ista. Bar ako "progres" shvataš kvalitativno, a ne kvantitativno.
lepo je jednom herder rekao, u periodu u kom su se svi više nego ikad u istoriji ložili na apsolutni progres, da nema nikakvog progresa u nečemu bez regresa u nečemu drugom. svaka mu, vala, ka njegoševa
ovo za toleranciju je malo ipak komplikovanije:) demokratija je autentično grčka ideja i nema nekog smisla učitavati je u egipćane i sumere i sve pre grka tj. atinjana, a tolerancija je moderna ideja, za koju nema smisla učitavati je u tom smislu pre 20. veka.
a ideja o univerzalnoj jednakosti svih ljudi ima smisla tek sa hrišćanstvom (ono, svi jednaki pred bogom), i moderne ideje o jednakosti, bratstvu, slobodi, a pogotovo ideja istorijskog progresa su sekularna čeda hrišćanskih ideja
http://1.bp.blogspot.com/-Qnm8W6l5MA0/Uad6Eemrb8I/AAAAAAAAKOg/U7LsW-n4iM8/s1600/sr2.jpg
rasnee - Osumnjičen sa višak hromozoma i preventivno banovan.
Pa zato kažem, ne može se istorija posmatrati kao neprekidni uspon ideje pravde, i ništa ne garantuje da će u nekoj budućnosti ta ideja jačati, a ne opadati. Npr. zaključak da Sunce uvek izlazi na istoku, i da uvek izlazi, to je empirija, nije logički istinito i potvrđeno i univerzalno ne vredi. Verovatno su i recimo Grci i Rimljani verovali da su u svojoj demokratiji došli do tačke gde nema nazad, pa gle šta im se desilo, splet okolnosti, haritmatičan vođa, ode demokratija u q.
A ništa ne garantuje ni da neće, a ti lamentiraš ko da 1984. samo što nije počela.
'Naš ideje demokratije, jednakosti i slobode mogu samo da opadaju, a ideje represije i nejdnakosti samo da prosperiraju. Boli ga kurac. Pre će biti da je naizmenično, samo ove prve duže ostaju, mada ove druge nikad ne nestaju, samo se primire. I tako u krug.
Lamentiranje je aktivnost koja podrazumeva puštanje suza, čupanje kose i mnogo reči "avaj". Na srpski se prevodi kao oplakivanje. Ne lamentiram, samo sam zabrinut zbog mogućnosti novih tehnologija i metoda za ograničavanje ljudskih sloboda. To je moj stav, a nikome ko je bezrezervni optimista ne osporavam pravo na takav stav. Uživajte u slobodi dok se ovo što pišete suptilno sliva u neki .mdb fajl.
ovoe najbolje vrijeme, najizuzetnije vrijeme, najbriljatnije vrijeme za zivot, za razmnozavanje ako nicim barem je izuzetno svjescu o izuzetnosti. takoe govorio nolit, ja mu vjerujem.