DNK, teorija evolucije po Darlingu i inače, mutacije i tako to

1. Mister No, to sto su oni bili prvi ljudi ne znaci decidentno da ih Bog nije napravio jos...niti igde pise...tako da ti ne valja zakljucak...

al ako ti se svidja tako, slobodno veruj u to, tvoja volja, spavaj sestru...

2. Mister No, to sto su oni bili prvi ljudi ne znaci decidentno da ih Bog nije napravio jos...niti igde pise

pise na jeziku prirode

3. pise na kupusnom listu...

4. i ovih 144 hiljada, koje je Cara spomenuo, to je pogresna interpretacija, jevreji ce kao izabrani narod da budu spaseni, tj. zagarantovana su im 144 iljada mesta...banalan prevod...dakle taman da su svi na svetu gresni izabrace 144 iljade jevreja i spasice ih...ali dalje stoji u bibliji, koju ocigledno niko od vas nije procitao, makar i nako, " i videh more ljudi iza njih", dakle iza tih 144 hiljada jos more ljudi koje ce Bog spasiti..

5. Mister No, to sto su oni bili prvi ljudi ne znaci decidentno da ih Bog nije napravio jos...niti igde pise...tako da ti ne valja zakljucak...

Ja samo mislim da je Ješa koji je bio zadužen za taj deo bajkice uzimao loše časove pisanja, zaplet nema smisla i svi likovi su idioti što bi reko Plinket.

al ako ti se svidja tako, slobodno veruj u to, tvoja volja, spavaj sestru...

Ne mogu, jedinac sam... :(

6. ŠTA ZNAČI REČ DECIDENTNO????

7. Nisam ja pričao o promeni kodova već o nastanku novih... ako se ne varam mutacije samo menjaju postojeći kod a ne dodaju nove kodove...frejmšift mutacije mogu da dodju ali većinom kad ćelija već počne da se deli to je ozbiljana greška i sjebava ceo kod čak ga i skraćuje jer u daljem nizu kod postaje nafunkcionalan... i kao prvo nije problem stopa verovatnoće mutacija već verovatonaća da će taj promenjeni kod pospešiti taj organizam a ne ubiti kao u većini slučajeva...

8. Truleks, pitaj gugla...

nemoj ti mister No da uzimas sve zdravo za gotovo, imas glavu pa mucni malo..

ne verujes valjda da su oni stvarno jeli jabuke i da im je zmija rekla jedte?

a verovatno nisi ni procitao, spominje se drvo spoznaje dobra i zla, i jabuka je satro plod..dakle pre toga nisu znali sta je lose, razmisljali su na nacin da psotoji samo dobro...e onda su saznali sta je lose, sto moze da se prevede i kao da su urdilki nesto lose, ucinili nesto sto nisu smeli..

i ovaj ih lepo smesti na raketu i posalje na zemlju..a posle njih jos neke razbojnike i nevaljalce..i kurave..i tako..

logicnije mi je da verujem da smo postali od nekih losih ljudi koje je neki vrhovnik prognao sa svoje planete nego od majmuna..a bas yato moramo da se trudimo da budemo bolji da bi se vratili...

jer energija se ne moze unistiti niti stvoriti ni iz cega, moze samo da promeni izgled..

9. Interestno je Truleks što si spomenuo baš te frejmšift mutacije oni se po meni dokaz koliko je teško da korisne mutacije nastanu.
    https://www.youtube.com/watch?v=OS1F54RFD3M

10. nemoj ti mister No da uzimas sve zdravo za gotovo, imas glavu pa mucni malo..

ne verujes valjda da su oni stvarno jeli jabuke i da im je zmija rekla jedte?

Čekaj zbunjen sam, el ti veruješ u ono što je pisao mali isfrustrirani pustinjski narod da bi se osećao bolje ili ne?
    Pošto trenutno nit smrdi nit miriše.

logicnije mi je da verujem da smo postali od nekih losih ljudi koje je neki vrhovnik prognao sa svoje planete nego od majmuna..a bas yato moramo da se trudimo da budemo bolji da bi se vratili...

Da, ima više smisla nego složeni proces koji traje milijardama godina, lako za razumeti, uđeš-izađeš. Nema te boli glava.

Mister No, to sto su oni bili prvi ljudi ne znaci decidentno da ih Bog nije napravio jos...niti igde pise...tako da ti ne valja zakljucak...

Ustvari što puštam ovo tek tako da prođe?
    Nigde ne piše, dakle jeste?
    Pa biblija ide bolno u detalje sa tim genalogijama ovaj rodi ovoga itd. itd. Postoji čitava teorija da se poreklo svakoga naroda može naći u Bibliji baš zbog toga. Zar ne misliš da bi da je bilo još nekih auksliarnih ljudi da ih ne bi spomenuli, tipa:
    ''I Bog vide da incest je neizbežan i posla im 3 žene i 2 muškarca pride i ne bi incesta, i Bog vide da je dobro.''

11. Nisam ja pričao o promeni kodova već o nastanku novih

Imaš 4 različite vrste baza čiji redosled određuje kod (čini zapravo taj kod). Pošto tri u nizu predstavljaju 1 kod (na osnovu koga se u protein ugrađuje određena amino kiselina) broj kodova je ograničen na 64. Svi već ''postoje'' i ''zauzeti'' su, tj. zna se koji kod je odgovoran za koju amino kiselinu i ne mogu tu da nastanu neki novi. Od 4 slova ne možeš da sastaviš više od 64 reči od 3 slova.. Ako imaš recimo sekvencu na DNK AAGCG, prvi kod bi bio AAG, drugi bi počinjao sa GC. itd. Ali kao se desi mutacija pa se pomeri taj okvir onda je kod AGC (ugrađuje se drugačija amino kiselina u protein). Nekako nisi skontao to sa kodovima, ne postoji beskonačno mnogo kodova pa da nastaju novi, samo ih ima 64 (i postoji razlika između termina kod, kodon, antikodon, prvi je na dnk, drugi na informacionoj rnk a treći na transportnoj rnk koja nosi amino kiselinu).

ako se ne varam mutacije samo menjaju postojeći kod a ne dodaju nove kodove

ne znam gde si čitao ovo sve o mutacijama ali generalno mešaš termin mutacija sa vidljivom fenotipskom karakteristikom koja je posledica neke mutacije. Mutacija je svaka fizička promena u genetskoj strukturi (vrati se na post koji sam pisao dva puta već ili kucaj genetske mutacije na guglu), ne mora da znači nužno da će izazvati i vidljivu spoljašnju promenu na telu (ustvari većina mutacija se dese na nekodirajućim sekvencama dnk, tako da i nisu ''vidljive'' na fenotipu (izgled))
    Replikacija dnk je precizan proces, ali nije savršen, uvek se desi neka mala greška koja je zapravo mutacija (mutacija=promena, ne znači odmah loša ili dobra... to je vrlo relativan pojam šta je dobra a šta loša mutacija).
    EDIT: vidim kačio si neki klip dok sam kucao, pogledaću to kasnije..

12. mister no, pise i na tarabi picka...

kako da objasnis detetu sta je na primer, raketa ako ne mozes da je nacrtas ili jos bolje napravis?..

ako si ti bukvalista to je tvoj problem, stvarno...

procitaj prvo bibliju pa dodji da pricamo, mojne prodajes prezvakane fraze sa interneta..

i da, vise verujem u boga nego u teoriju evolucije, jer je manjkava, po cemu je ovo sto smo mi ili sto je lav prirodna selekcija i nesto najbolje iz vrste?

13. procitaj prvo bibliju pa dodji da pricamo

Javilo, jel to proradila trošarina?

14. baš te frejmšift mutacije oni se po meni dokaz koliko je teško da korisne mutacije nastanu.

bolje bi bilo da posmatraš mutacije kao male razlike u genetskoj strukturi koje se javljaju kod svih jedinki neke populacije, varijabilnost. nije to u fazonu da jednom izraste rog na glavi zbog ''pozitivne mutacije'' i sad se on dalje razmnožava i svi potomci nasleđuju taj rog koji je nastao zbog ''dobre mutacije''. Treba posmatrati to na populacionom nivou, pisao sam, vrati se unazad, guglaj mehanizme evolucije, evolution, evolucija, prirodna selekcija,... koga zanima naći će.

15. procitaj prvo bibliju pa dodji da pricamo, mojne prodajes prezvakane fraze sa interneta

Mrzi te da se raspravljaš sa likom koji se ne slaže sa tobom pa mu kažeš da nije čitao knjigu, gledao film/seriju, i da ti se javi kad to uradi je fora starija i od interneta. Lenjo.
    Kaži mi samo da nisi stvarno pristalica teorije da nas je neki vanzemaljski overlord šuknuo odnegde i da je samo biblija skup priča koje pokušavaju da to ispričaju alegoriski, jezikom svog vremena?

16. Mrzi te da se raspravljaš sa likom koji se ne slaže sa tobom pa mu kažeš da nije čitao knjigu, gledao film/seriju, i da ti se javi kad to uradi je fora starija i od interneta. Lenjo.

a sta bi ti, da seres po hriscanstvu a nisi procitao bibliju? da pricas o HAARPu a mrsko te da naucis omov zakon?

17. Akrobata, ma jok, sto...nego bukvalista covek, ko i masa njih...pa nije biblija copicevi hajduci pa da je svakom bude zanimljiva i jasna...al ako ti nije jasna mojne da kenjas, pricaj o teoriji evolucije to je jasno, milijardu godina mucenja i postane covek, lenj, bezobrazan, zao, podao, nizak, nikakav...i svakim danom sve gori a zivi u ubedjenju da ce prirodnom selekcijom za milijardu godina da postane neko jos vece i bolje bice...

aha...

mister No, pa jesi li procitao?

ajd jos jednom i zamisli se...a ako ne mozes da se zamislis, mozes da svratis dole do mog lokala, sednemo i polako prelazimo stranu po stranu, sve sto ti nije jasno i ne shvatas ili shvatas bukvalno ja cu da ti objasnim

18. Ne nisam bukvalista, ali se trudim da vidim stvari za ono što jesu, Biblija je skup priča nastao u jednom vremenskom i geografskom prostoru, u specifičnim kultrunim i političkim okolnostima, kao takva je vredan izvor za to vreme, kulturne i moralne norme itd. Skup priča koje su često alegorične, nekad poučne, nekad i glupe nekda i sa zrnom istoriske istine u njima. Ali kao izvor za nastank sveta i čoveka nisu ništa relevantnije od Grčke, Nordiske mitologije, Aztečke ili bilo koje druge legende ili mita ikada igde zapisanogna svetu.
    Ovo sam napisao sad najozbiljnije, pošto više ne znam da li se trolujemo ili ozbiljno pričaš. U svakom slučaju više nije zabavno.

19. aljalajaljaljalj...

lepo se ispricasmo, odoh da spavam...:)

ajd laku noc...

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.