DNK, teorija evolucije po Darlingu i inače, mutacije i tako to

1. Ti mene ne razumeš Truleks... Ne mislim na slova i njihove kombinacije znam za to da ne može da se promeni . milslm na DNK kod. kod=više slova-baza. Nije važno kako ih zoveš, kod je kod u ovom slučaju plan za izgrdnju organizma... u vezi frejmšift mutacija hoću da kažem da umetanjem novog slova u DNK kod samo remetiš celokupan niz i i izazivaš skraćenje funkcionalnog koda i po tome je veoma teško da menjaš nešto dodjući ili brisajući a zamisli kolko je teško da se sve to slučajno desi i napraviš nešto korisno... ne razumem zašto bi uopšte pričali o nefunkconalinim kodovma i njihovim mutacijama ako ne ulaze u plan to jest ne kodiraju se to bi mogao da mi objasniš...

2. nevezano za to da li javio troluje ili ne, religija jeste glavni razlog za odbacivanje teorije evolucije. Meni je skroz čudno što se na temi o evoluciji ona dovodi u pitanje, opovrgava, negira i slično umesto da se jednostavno samo piše o njoj, priča o nekim detaljima, dodaju slike, članci i slično, razjasne mehanizmi... Ali većina očigledno ne veruje uopšte u evoluciju niti da je bila, niti da se i dalje dešava dok ovde mlatimo o njoj. Zabrinjavajuće.
    Ili neko dovođenje u vezu evolucije sa komunizmom, scientofašizmom, hitlerom... gomila sranja se ovde izrekla, netačnih podataka izneto, neki glupi kreacionistički nazovi kontraargumenti, loši trolovi... prsotina od teme jednom rečju.
    par ljudi uz otvarača teme postavilo ok pitanja, ostalo budibogsnama!

3. Оно што мени боде очи у теорији еволуције је прелазак из неживе материје у жива бића, као и прелазак из неинтелигентних, једноставних облика живота у интелигентне. Гледао сам објашњења за обе ствари, али ми некако ''не пију воду''. Иначе је сасвим оправдано бити и религиозан и веровати у теорију еволуције, у православној цркви се никад научни прогрес није толико саботирао, као рецимо у римокатоличкој.

4. prsotina od teme jednom rečju.
    par ljudi uz otvarača teme postavilo ok pitanja, ostalo budibogsnama!

A sta ocekujes? Da ti neko dokaze istinitost TEORIJE evolucije? Guglaj pojam teorija.

5. Ja jesam upao na temu da provociram.
    Lično ne mislim da evolucija negira postojanje boga (agnostik sam koji ima napade deizma povremeno) ali negira bukvalno tumačenje svetih spisa (bilo kojih), ali ako ih ne tumačiš bukvalno nego kao nešto poučno, kao smernice, onda opet ne vidim zašto bi neko imao problema sa njom.
    E sad ako neko ima problema sa samom teorijom, jebem mu mater, meni ima smisla i uglavnom kapiram čak mi je i malo jeziva, a studirao sam društvenu nauku, ali svakom njegovo.

6. Ti mene ne razumeš Truleks... Ne mislim na slova i njihove kombinacije znam za to da ne može da se promeni . milslm na DNK kod. kod=više slova-baza. Nije važno kako ih zoveš, kod je kod u ovom slučaju plan za izgrdnju organizma... u vezi frejmšift mutacija hoću da kažem da umetanjem novog slova u DNK kod samo remetiš celokupan niz i i izazivaš skraćenje funkcionalnog koda i po tome je veoma teško da menjaš nešto dodjući ili brisajući a zamisli kolko je teško da se sve to slučajno desi i napraviš nešto korisno... ne razumem zašto bi uopšte pričali o nefunkconalinim kodovma i njihovim mutacijama ako ne ulaze u plan to jest ne kodiraju se to bi mogao da mi objasniš...

Ok, razumeo sam te, kad si govorio o kodu mislio si na kompletnu genetsku šifru koja se nalazi u emrionu, tj uputstvu po kojem će se on dalje razvijati, a ne na triplet baza odnosno jedan izolovan kodon.
    Frka je što ne posmatraš stvar na populacionom nivou već na nivou jedinke kod koje se dešava neka ''jedinstvana mutacija'' i koja je slučajna a uz to i ''korisna''.
    Evo da probam opet kroz primer. Zamisli random populaciju zečeva. Skup zečeva koji naseljavaju odrećenu teritoriju u divljini, sa mogućnošću međusobnog ukrštanja. Sad, među zečevima postoji prirodna varijabilnost karakteristika, recimo brzine - čitav spektar prelaza od sporijih do najbržih. ili boje krzna, osetljivost sluha (ne čuju svi isto, neki čuju bolje, neki prosečno, naki slabije). Zapravo to su sve posledice ''mutacija'', sva ta različitost među članovima populacije potiče zbog sitnih međusobnih razlika u genetskoj šifri koju nose, nije se naprasno desila kod jednog od njih jedna izolovana ''korisna'' mutacija. Predator će pojesti one zečeve koji ga slabije čuju, slabijih refleksa, ne tako dobre kamuflaže krzna, dok će oni koji uspeju da ''izvuku živu glavu'' automatski biti prenosioci karakteristika koje su im omogućile to, pa će se reprodukovati.

7. Dobro što si me razumeo Truleks... razumem to za zečevima i adaptaciji i da najuspešniji preživljavaju ali mutacije većinom imaju svojstva da izazovu bolesti nego da neko bude brži... prosto je mnogo mala verovatnoća da mutacija pa čak i u velikoj populaciji izazove neke velike korisne promene... i da prepostavimo da je sve to tako ipak je mnogo slučajnosti u pitanju i ne samo u biologiji... Zemlja je tačno pozicionarana u sinčevom sisitemu baš gde treba, daljina od sunca, jupiter koji upija meteore ... i najvažnije fizičke konstante kao što su gravitacija, brzina svetlosti i tako dalje moraju da budu tačno u okviru svojih vrednosti ili ceo univerzum pa i život ne bi postojao... jedini odgovor na sve ovo su ili postoji bezbroj paralelnih univerzuma pa je ovaj univerzum imao tu sreću pa je sve ovako kako je ili postoji tvorac svega.

8. Ауф, које антропоцентрично и антропогенично посматрање света и универзума, плус још недостатак гомиле знања из космологије и астрономије, па и физике и хемије.
    Запамтите, космос вам не дугује ни живот ни логичност.

9. Кад будем имао времена и воље, објаснићу проблем са таквим виђењем.

10. i najvažnije fizičke konstante kao što su gravitacija, brzina svetlosti i tako dalje moraju da budu tačno u okviru svojih vrednosti ili ceo univerzum pa i život ne bi postojao...

Kako se može misliti o drugačijim univerzumima primenjujući merila i zakone ovog univerzuma? Ne mora ništa. U sklopu nečega što mi ne možemo ni da zamislimo mogu postojati sile, zakoni, stvari i bića o kojima ne možemo ni da razmišljamo. Zašto bi naša matematika važila u svim mogućim univerzumima? Zamisli univerzum gde dva i dva nisu četiri nego pet? Komplikacija, propadoše mnoge lepe teorije.

11. Ludi Čak navedi mi šta sam pogrešio jedva čekam a pisao sam uopšteno ne zalazeći u sve to mnogo jer je preopširno...

12. Žalosno je to kad jedini argument imaš je da kažeš nekom da je glup... nisam napisao da bog postoji a naročito da je sve ovo stvoreno baš zbog nas, ljudi... pa kako može da bude moje vidjenje antropocentričano ako govorim o paralelnim univerzumima koji nemaju veze čak i sa našim univerzumom a ne sa ljudima... hoću da kažem da su sve te slučajnosti moguće zato što postoje bezbroj drugih univerzuma u kojima nije tako i da se u našem univerzumu sve kockice spojile savršeno... pročitaj moj post ponovo ali dobro...

13. Dobro što si me razumeo Truleks... razumem to za zečevima i adaptaciji i da najuspešniji preživljavaju ali mutacije većinom imaju svojstva da izazovu bolesti nego da neko bude brži... prosto je mnogo mala verovatnoća da mutacija pa čak i u velikoj populaciji izazove neke velike korisne promene

Znaš kako, ameri nemaju neke ne znam ti kakve poslovice, ali jedna im je do jaja 'za nemoguće je potrebno samo malo više vremena'. Začudio bi se šta sve prosta verovatnoća može da izgura na mišiće ako joj daš dovoljno vremena. Istina, mi baš i nismo nešto konstruisani ni da skontamo količinu vremena o kojoj se tu radi, a naopako da još zamislimo kako se tokom toga svega nešto smisleno odvija.

Naravno, to 'smisleno' treba da se posmatra slobodnije, vrlo je verovatno da četveronožna životinja na stepenu razvoja sisara koja živi u africi i koristi sirovu brzinu da ulovi sebi ručak može da izgleda samo kao gepard i nikako drugačije. Što će reći, da bi se proces 'neki askurđel sisara mesoždera -> gepard' svaki put odigrao uz jako male varijacije, pod uslovom da u nekom trenutku nastane varijanta te životnije koja je dovoljno brža od ostalih da bi joj to predstavljalo ozbiljnu prednost. Što znači da je rezultat smislen ali da proces nije bio.

Nažalost, ovo je najbolja teorija koju imamo, sve oko nas teži višem stepenu haosa od molekularnog nivoa pa naviše, pa je stvaranje sve kompleksnijih struktura proces prirodan kao što voda teče nizbrdo. Pretpostavka da je neko sa strane upravljao čitavim procesom može samo da te dovede do pitanja 'a ko je onda upravljao njegovim', gde možemo samo da se zaglavimo, jer nad svakim popom mora da ima pop.

14. e, pitanje za ove sto se razumeju, sinula mi ideja pa mi recite da li ima smisla:

posto se mutacije, kako sam vamo negde procito, desavaju nonstop, ideja mi je sledeca

recimo imas deo DNK gde su geni za pluca, deo gde su geni za lupam jetru, deo gde su geni za lupam broj neurona u glavi, itd imas tako sve delove

e sad mene zanima, DA LI IMA SMISLA da ako se covek recimo nalazi na visokoj planini, zvog retkog vazduha punog kiseonika, ishrane itd, da mu fali recimo nekih vitamina i da ima viska drugih vitamina, pa da zvog takog rasporeda genetski deo za pluca ima nekoliko puta vecu sansu za oscilovanjem/mutacijama dok ostali imaju manju, dok sa druge strane neko ko je kraj mora zbog morskog vazduha, drugacije ishrane, ima drugaciju ravnotezu tih nekih vitamina i kiselina u telu pa da kod njega vecu sansu ima da osciluje/mutira deo genetskog koda za lupam jetru?

kapirate ideju? lupio sam ovo koji deo genetskog koda, nego da li ima smisla da zbog drugacijeg rasporeda kiselina vitamina i sta ti ja znam sta tu sve postoji daje vecu sansu odredjenoj grupi gena da mutiraju?

da napomenem, ne mislim na zivot na prostoru hirosime cernobila, nego na geografske pozicije vise ciljam zvog vazduha i ishrane i temperature

ova ideja mi pade na pamet jer KBO! negde napisa: "imam druga stomatologa, on kaze da umnjak ima 4-5 korenova, a kod ovih sa manjace umnjak ima 7-8 korenova, ko da su druga vrsta" a kontam da je nekoliko vekova malo da se takva promena dogodi, ako je ovo sto je kbo rekao istina uopste

p.s. nemoj da mi neko iskoristi teoriju u naucnom radu bez da me prvo pita

p.p.s. ovo bi omogucilo da odgovor na moje prvo pitanje bude pod b) http://vukajlija.com/forum/teme/61376-dnk-teorija-evolucije-po-darvinu-i-inace-mutacije-i-tako-to?strana=1#post_2769332

15. Nadam se da će Ludi Čak da objasni šta sam to pogrešio... ja mogu da kažem da je on pogrešio kad nije shvatio o čemu pričam na drugu stranu Valdemar je to savršeno shvatio tako da prepostvljam da problem nije u meni... ne razumem kako je Ludi Čak mogao da dodje do zaključka da je moje vidjenje antropocentrično... to je retardirano do bola... Ja samo postavljm pitanja i konstruktivno kritikujem evoluciju a ateisti odmah skaču kao da sam im pljunuo na krst... Ja ne dajem neke svoje teorije i ne obaram druge, jer ima mnogo pametnijih ljudi koji bi to mogli mnogo bolje... ne mogu da kažem za sebe da sam ateista jer ne mogu sa stoprocentnom sigurnošću da kažem da bog ne postoji.

16. ja nisam upao na temu da trolujem, nego eto tako, da odgovorim na par besmislica kao sto je ta da smo postali iz incestnih odnosa ili da ce samo 144 hiljada ljudi da se spasi..

a sa druge strane Truleks nicim izazvan otvori temu u kojoj satro kaci slike u kojima su neki pametni ljudi rekli nest jako pametno o religiji, da ne kazem da su srali po njoj...i tu ne sme da se polemise nego samo da se kace slike koje seru po veri..cak sta vise uportegio je pitanje religije i pomesao ga sa pitanjem vere...a nije ni blizu isto..

i sad je njemu problem sto ja trolujem...a ne trolujem...:)ja sam bar upoznat sa teorijom evolucije a njegov glavni argument da nema boga, dobrog boga je taj sto se desavaju ratovi...je li boga ti?

pa ratovi i sve sranje koje se desava su blizi da odpovrgnu teoriju evolucije nego postojanje boga...

jer opet kazem milijardu godina evolucije i najbolje sto smo mogli da ispadnemo je ovo?

i koji se kurac slepi mis nije izvukao iz pecine i razvio oci nego je razvijao sonar?

pa glupo brate, jednostavnije da je izasao napolje na svetlost i vola, ionako ga niko ne bi pojeo nako grdnog..

17. Који аргументи Јавио, стварно ти се дивим... јеботе. Колико ви лоше посматрате еволуцију, а преко ње и друштво и морал и на крају атеизам и религију. Све изврнете због "confirmation bias"-a i "god of the gaps"-a. Рекох да ћу објаснити, кад будем имао времена неколико сати да све то уклопим у један пост и ископам све, не могу овако са телефона.

18. ili kad iskopiras sa vikipedije?

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.